Presedintele ceh Vaclav Klaus a declarat marti ca alegerile pentru Parlamentul European nu sunt necesare, in conditiile in care singurele institutii cruciale sunt parlamentele nationale, relateaza AFP.

"Nu exista o comunitate reala a oamenilor din Europa. Exista francezi, cehi, germani, polonezi...", a afirmat Klaus, cunoscut pentru euroscepticismul sau.

"Pentru mine, alegerile europene nu sunt necesare. Statul national este institutia cruciala in Europa, nu Bruxelles-ul sau Comisia Europeana", a sustinut el, in cadrul unui dejun organizat la Paris cu ocazia publicarii versiunii franceze a cartii sale "Planeta albastra in pericol verde", in care contesta pericolul incalzirii globale.

"Oamenii care traiesc in Europa nu resimt importanta acestor alegeri si, in tara mea, nu au existat practic dezbateri asupra viitorului european in perioada campaniei, politicienii au vorbit despre problemele interne", a adaugat el.

Klaus a denuntat si "ideologia ecologista" care nu urmareste decat sa extinda domeniile de interventie si de control detinute de stat.

"Libertatea este cea periclitata. Climatul este bine", a afirmat presedintele Cehiei, tara care asigura presedintia turnanta a UE. In opinia sa, incalzirea climatica nu este "nici globala", "nici importanta" si nici "exclusiv provocata de om".

El a apreciat, de asemenea, ca actuala criza financiara mondiala este cauzata de "lipsa capitalismului". "Criza actuala nu a fost cauzata de prea mult capitalism, ci de lipsa capitalismului. Suntem martorii unui esec al politicilor guvernamentale, nu al unui esec al pietei", a mai spus Vaclav Klaus.

Alegerile pentru Parlamentul European au loc la sfarsitul acestei saptamani in cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene.