"Vedem in Romania un adevarat prieten al Israelului", a declarat luni presedintele israelian, Shimon Peres, cu ocazia vizitei lui Traian Basescu la Beit Hanassi. Peres a amintit, intr-un discurs, ca Romania a permis populatiei evreiesti sa-si pastreze religia si cultura, dar si emigratia evreilor, a rezistat presiunilor Moscovei de a rupe relatiile cu Israelul, si, cel mai important, a jucat un rol crucial in procesul care a dus la semnarea unui tratat de pace intre Israel si Egipt, in 1979, noteaza Jerusalem Post.

Dupa Razboiul de Sase Zile din 1967, Uniunea Sovietica si statele comuniste ale Europei de Est au inghetat relatiile diplomatice cu Israelul, pana in jurul anului 1990. Singura exceptie a fost Romania, care a permis populatiei evreiesti sa isi pastreze religia si cultura. Nu a ridicat obiectii la emigratia evreilor sau la calatoriile rabinului sef intre Romania si Israel. A rezistat presiunilor de a rupe relatiile cu Israelul si a jucat un rol crucial in procesul care a dus la semnarea unui tratatului de pace dintre Israel si Egipt din 1979. Acestea sunt motivele pentru care "Romania s-a dovedit un adevarat prieten al Israelului" de-a lungul timpului, enumerate de Peres in fata presedintelui Basescu si citate de cotidianul israelian.

Peres a remarcat, de asenemea, angajamentul Romaniei in educatia privind Holocaustul si toleranta in randul tinerilor. "Romania detine un loc special in istoria si inima tarii noastre. Avem cea mai mare consideratie pentru Romania", a spus liderul israelian.

"Ca membru NATO si UE, Romania ar putea reprezenta o influenta considerabila in problema amenintarii nucleare iraniene", a mai spus el.

Presedintele Basescu i-a daruit omologului sau, printre altele, o brosura cu detalii despre monumentul Holocaustului, ce urmeaza a fi inaugurat in octombrie.