Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, a declarat marti ca Serviciul Roman de Informatii a inceput sa „chestioneze” magistratii cu privire la sesizarile inaintate Parlamentului European, Consiliului Europei si a altor foruri europene. Prin aceasta practica, a declarat Mona Pivniceru, intr-o conferinta de presa, „agenti SRI au reinviat tactica fostei Securitati”.

Joi, Asociatia Magistratilor din Romania a protestat fata de o presupusa actiune de intimidare a SRI. Judecatoarea Mona Pivniceru, a declarat ca, la data de 14 mai, SRI i-a solicitat purtatorului de cuvant al Tribunalului Neamt, Iulian Mitrofan, copia documentului Adevar despre justitia romaneasca, o scrisoare deschisa trimisa in acea zi Consiliului Europei si Parlamentului European, in care magistratii reclamau presiuni la adresa independentei Justitiei. Serviciul a raspuns ca nu a facut decat sa se intereseze de un memoriu al judecatorilor din Neamt care indica posibile incalcari ale independentei judecatorilor, mai exact, salarizarea lor.

Iata declaratiile presedintelui AMR de marti:

  • AMR a elaborat un material pe care l-am intitulat Grotescul ca realitate, in care ne-am imaginat ce ar insemna societatea romana cu SRI-ul activat, cu avertismentele acordate sau date judecatorilor de a nu-si mai realiza drepturile cel putin elementare.
  • Ma deranjeaza protestul corpului de judecatori pentru revenirea la nivel oficial la dimensiunea statului totalitar. Aceasta concluzie ne-a fost impusa de comunicatul SRI-ului, prin care acesta arata ca o competenta a activitatii sale consta in apararea legalitatii actului de justitie.
  • Ca si cum paradoxul nu ar fi absolut, a trebuit sa verificam legea sigurantei nationale si sa constatam ca SRI nu a avut nici pe vremea regimului totalitar aceste atributii si, in nici un caz nu le poate avea acum, cand legea i-a determinat trei competente stricte cu privire la activitatea sa. Aceste competente vizeaza apararea integritatii si suveranitatii nationale a statului roman, ordinea de drept si drepturile fundamentale ale cetateanului.
  • A ne imagina ca SRI apara legalitatea statului de drept in Romania inseamna a adauga organe speciale cu alte competente decat cele legale, a transforma SRI din traditionalii urechisti in personaje active, implicate in actul judiciar, adica a controla puterea judecatoreasca de catre SRI.
  • Eu cred ca este un moment extrem de dur si cred ca nu trebuie sa ne mai aducem aminte de beciurile SRI care - ma gandesc - nu au fost transformate in sali de lectura. Urmeaza sa apreciem amploarea acestui fenomen dupa ce presedintii si vicepresedintii de instante ne vor raspunde la solicitarea cu privire la chestionarea lor despre evenimentele care au loc in sistemul judiciar - greva grefierilor si drepturile salariale ale magistratilor.
  • Oricum, apararea actului de legalitate - ma gandesc ca SRI nu-l realiza impotriva Parlamentului European si impotriva Consiliului Europei, organisme specializate la care Romania a aderat si care, dimpotriva, au ca obiect de activitate sau scop declarat tocmai protejarea statului de drept, a democratiei si a drepturilor persoanelor.