Romania va sprijini, atat direct, cat si ca membru al UE, o pace justa si durabila in Orientul Mijociu, care sa garanteze securitatea statului Israel, a declarat presedintele Traian Basescu, citat de Mediafax. Seful statului a fost primit, luni, la Ierusalim, de omologul sau israelian Shimon Peres.

"Mesajul pe care il aduc cu mine la Ierusalim este acela ca Romania va sustine, atat in mod direct, cat si din postura de membru al Uniunii Europene, demersurile politice ce au ca scop realizarea pacii in Orientul Mijlociu, o pace justa si durabila care sa garanteze securitatea statului Israel", a declarat Basescu, adaugand ca relatia bilaterala dintre Romania si Israel a "trecut testul timpului, desi istoria recenta nu a fost lipsita de incercari si de situatii extrem de dificil de gestionat".

Presedintele Basescu a mentionat si "rolul important" pe care comunitatea celor cu origine romaneasca din Israel l-a avut la intarirea parteneriatului dintre cele doua state.

Duminica, inainte de plecarea in vizita in Israel, presedintele Basescu a declarat ca aceasta este "extrem de oportuna" si are loc intr-un context important, pentru Romania pacea in Orientul Mijlociu fiind esentiala si pentru propria ei securitate nationala.

"In mod categoric, pentru Romania pacea in Orientul Mijlociu este esentiala si pentru propria ei securitate nationala: zborul pana in Orientul Mijlociu este de numai doua ore, cel cu avionul", a subliniat Basescu. Seful statului a precizat ca vizita sa de acum vine dupa o serie de intalniri "cu toti liderii statelor din regiune", enumerand intre acestea Egiptul, Siria, Liban, Iordania, Autoritatea Palestiniana, dar si intalnirea de la Bucuresti cu presedintele Curtii Constitutionale a Iranului. Mai mult, Romania si-a declarat disponibilitatea de a ajuta la procesul de pace din Orientul Mijlociu si dupa vizita din aprilie a regelui Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Vizita presedintelui Traian Basescu are loc la invitatia omologului sau israelian Shimon Peres si se va incheia in 2 iunie.