Romanii vor putea stationa pe spatiile verzi din parcuri, a anuntat duminica primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, intr-o conferinta de presa. Hotararea de modificare a Legii 10/2001 privind spatiile verzi va intra in dezbatere publica incepand de luni, principala modificare referindu-se la aceasta permisiune.

Trebuie sa schimbam ideea ca nu putem calca pe iarba. Vom realiza in parcuri anumite zone speciale, fiindca intr-adevar nu ai voie sa calci pe flori sau pe ronduri. In toate tarile de larga reputatie democratica pentru asta este spatiul verde, sa te plimbi, a declarat edilul.

Prezent la Gradina Zoologica din Bucuresti, primarul Oprescu a stat pe iarba, alaturi de jurnalistii prezenti. El a vorbit si despre permiterea accesului tinerilor cu rolele si bicicletele in parcuri, o alta modificare de adus Legii 10/2001. Potrivit lui Oprescu, Primaria Capitalei va marca in parcuri pistele de biciclete.

De asemenea, cei care taie copacii din spatiile verzi publice vor planta in schimb cinci arbori. Pana acum, legea prevede ca cel care a taiat un copac va trebui sa planteze in schimb patru arbori. Pentru ca au fost intampinate probleme in convingerea vinovatilor sa planteze arbori, Primaria a crescut amenda: pentru fiecare copac taiat amenda va fi cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei.

Si amenzile pentru cei care distrugeau mobilierul din parcurile publice a crescut, de 30 de ori:

Eu sper ca pana in septembrie sa intarim Politia Comunitara pentru a pazi parcurile, astfel incat sa scada numarul celor care distrug mobilierul din spatiile publice. Politiei Comunitare nu ii va lipsi nimic, va avea inclusiv cai, care sunt ecologici si eficienti, fiindca nu doresc sa mai bagam masini in parcuri. Pe noi ne intereseaza paza parcurilor si siguranta cetateanului, a spus Oprescu.