In Romania s-au facut eforturi maxime pentru a face campania pentru euroalegeri cat mai confuza, nu este o campanie pentru alegeri europene, ci prentru prezidentiale, a spus ambasadorul Olandei la Bucuresti, Jaap Werner in cadrul unei dezbateri despre participarea tinerilor la alegerile din 7 iunie. "As fi dezamagit daca rata de participare va fi de doar 30%, pentru ca Romania are mult de castigat din apartenenta la UE si o multime de bani vin in Romania de la UE", a spus diplomatul european.

Werner crede ca rata intentiei de participare la vot in Romania de 30% - indicata de ultimul sondaj al Parlamentului European - ar fi una mica si s-a declarat dezamagit de o astfel de lipsa de implicare, intrucat Romania are o serie de beneficii in urma apartenentei la UE si in conditiile in care foarte multi bani europeni sunt directionati catre Romania. Si mai dezamagit ar fi de o mica implicare a tinerilor: in categoria de varsta 18-24 de ani, 15% dintre barbati si 13% dintre femei au indicat ca probabila participarea la vot, potrivit directorului de cercetare de la CSOP, Silviu Matei. "Tinerii trebuie sa fie constienti ca ei pot modela propria tara si Europa", a spus ambasadorul.

El a recunoscut insa ca nu exista o campanie electorala prea convingatoare in Romania, care sa mobilizeze electoratul sa mearga la vot. "Sunt teme nationale, iar politicienii au inceput deja campania pentru prezidentiale. Prea repede, in opinia mea. (...) S-au facut eforturi maxime pentru a face campania cat mai confuza, nu este o campanie pentru alegerile europene, ci pentru prezidentiale. Nu stiu daca cei din sectorul 5 al Bucurestiului nu cred ca il voteaza pe Vanghelie pentru Parlamentul European", a spus Werner despre afisele electorale in care apare primarul sectorului 5, sub pretextul ca il sustine pe Adrian Severin.

Ambasadorul a constatat ca nu exista diferente intre agenda europeana a partidelor care candideaza la euroalegeri, ca sunt teme nationale si isi arata surprinderea pentru lipsa unei intelegeri intre fortele politice inainte de campanie, prin care sa convinga sa discute teme europene.

Analistul politic Andi Lazarescu crede ca partidele nu acorda atentia necesara acestor alegeri europene, ca mobilizarea lor este destul de redusa. Potrivit lui, asteptarile sociologilor sunt ca 20-22% dintre romani sa se prezinte la urne in 7 iunie. "UE este o chestiune complicata pentru dezbateri, ea face apel la intelect, nu la inima/emotii", considera Lazarescu. El a deplans lipsa unei dezbateri - atat in mediul politic, cat si academic si presa - privind Uniunea Europeana si ce fel de Uniune se doreste, insa a fost contrazis de ambasadorul olandez care, dimpotriva, a spus ca este necesar ca dezbaterea privind UE sa se refere la teme concrete, care influenteaza si afecteaza vietile alegatorilor pentru a avea rezonanta la public. Spre norocul Olandei, a spus diplomatul, acum nu exista perspectiva unor alegeri nationale, asa ca dezbaretea din tara sa s-a concentrat pe teme europene.

Reprezentantul ambasadei Danemarcei prezent la dezbatere a explicat dezinteresul si prin faptul ca in Romania nu exista un curent eurosceptic, care a incurajat dezbaterile. Toate partidele romanesti au aceeasi pozitie fata de temele europene, nu exista apartide si politicieni eurosceptici, probabil si pentru ca nu multi dintre ei au reale cunostinte despre Uniunea Europeana. El a remarcat ca transferul de suveranitate catre UE s-a facut in Romania usor si fara dezbatere, oarecum ciudat dupa ce libertatea si democratia s-au instaurat in Romania de atat de putin timp.