MAE rus reactioneaza la declaratiile facute de ministrul roman de externe acum doua zile, care a spus ca a convenit cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, reluarea lucrarilor unei comisii interguvernamentale, a carei infiintare, in 2003, reprezinta insasi recunoasterea de catre Moscova a existentei problemei tezaurului romanesc. Purtatorul de cuvant al MAE rus, A. Nesterenko a spus, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei, ca "domnul Diaconescu interpreteaza faptele" si ca in vizita de la Moscova din 23 februarie nu s-a discutat despre reluarea tratativelor privind "tezaurul romanesc".

"Din pacate, domnul Diaconescu interpreteaza faptele. In cadrul convorbirilor ruso-romane la nivel ministerial, din 27 februarie, de la Moscova, nu s-a vorbit despre reluarea tratativelor privind "tezaurul romanesc", ci despre reactivarea activitatii Comisiei comune de studiere a problemelor referitoare la istoria relatiilor bilaterale. Scopul acestei structuri, care are caracter civic, nu este de a "restitui tezaurul romanesc". Comisia a fost creata pentru a studia intreg complexul de probleme - asa numitele "pete albe" ale istoriei, destul de complicate, a relatiilor dintre tarile noastre. Ceea ce, trebuie sa recunoastem, reprezinta un camp mult mai amplu de cercetare, pentru ca in istoria noastra comuna au existat multe evenimente, precum capturarea de catre trupele romanesti a patrimoniului militar si nu numai, dupa demobilizarea armatei ruse la sfarsitul primului razboi mondial, ocuparea de catre Romania a Basarabiei si nordului Bucovinei in 1918-1940, actiunile administratiei romanesti in Transnistria in anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-al doilea razboi mondial. De aceea, vrem sa subliniem inca o data: in scopul obtinerii unui tablou istoric complet si obiectiv, Comisia este chemata sa studieze intreg complexul relatiilor reciproce deloc simple dintre cele doua tari in prima jumatate a secolului XX, fara sa ne agatam numai de anumite aspecte care intereseaza una din parti", arata textul comunicatului Ministerului rus de Externe.

Cu alte cuvinte, Diaconescu n-a discutat cu Lavrov despre reluarea tratativelor privind tezaurul romanesc, sintagma pe care apare intre ghilimele in comunicatul MAE rus. Moscova respinge recunoasterea problemei tezaurului prin infiintarea comisiei respective, subliniind ca ea are drept scop studierea problemelor referitoare la relatiile bilaterale romano-ruse din prima jumatatea a secolului XX, "fara sa ne agatam numai de anumite aspecte care intereseaza una din parti".

In programul de guvernare al actualului guvern, la capitolul politica externa, printr-o serie de generalitati care au reprezentat obiectivele tuturor ministrilor dupa aderarea la UE si NATO, apare si urmatoarea formulare: "Actiunea politico-diplomatica sustinuta in vederea recuperarii Tezaurului Romaniei aflat la Moscova va constitui o prioritate". Diaconescu a spus, la revenirea de la Moscova la sfarsitul lunii februarie, ca a discutat cu ministrul rus despre tezaur. "Partea rusa ne-a spus ca ne vor da semnalul corespunzator, pentru ca urmatoarea runda este la Moscova. Depinde de academicianul rus care conduce aceasta comisie sa convoace aceasta sesiune", a spus ministrul roman.

Acum doua zile, intr-o emisiune tv, el a subliniat chiar ca infiintarea acestei comisii - prin care, spunea el, Rusia recunoaste existenta problemei tezaurului in relatiile bilaterale - a fost un succes diplomatic romanesc, ignorat la vremea respectiva, adica in 2003.

MAE roman nu a avut inca nicio reactie.