Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Atena ca Republica Moldova trebuie inclusa in randul tarilor candidate pentru aderarea la Uniunea Europeana. Declaratia vine in contextul in care relatiile dintre Romania si Republica Moldova s-au degradat puternic dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie, noteaza AFP.

"Romania si-ar dori ca Republica Moldova sa fie inclusa in randul tarilor candidate la aderare", a declarat seful statului in cadrul vizitei de doua zile pe care o efectueaza in Grecia.

Relatiile dintre cele doua tari care impart aceeasi limba si aceeasi istorie s-au degradat serios dupa ce autoritatile comuniste din Republica Moldova au acuzat Romania de implicare in protestele violente izbucnite la Chisinau dupa alegerile de la inceputul lunii aprilie.

Saptamana trecuta, Chisinaul a acuzat Bucurestiul ca vrea sa anexeze Republica Moldova, care inainte de al doilea razboi mondial facea parte din Romania. R. Moldova si-a castigat independenta fata de Moscova in 1991.

Recent autoritatile de la Chisinau au lansat un apel catre Uniunea Europeana pentru a "neutraliza politica agresiva" a Bucurestiului.

Si saptamana trecuta presedintele Basescu declara la Piatra Neamt ca Romania nu va inceta sa sustina ideea ca Republica Moldova trebuie sa faca parte din Uniunea Europeana, indiferent cum vor decurge relatiile dintre cele doua tari la nivel guvernamental, iar procesul de acordare a cetateniei romane va fi accelerat.

"Indiferent care este relatia la nivel guvernamental, Romania nu va inceta sa promoveze ideea ca Republica Moldova trebuie sa faca parte din Uniunea Europeana. Unul din obiectivele noastre majore in ultimii ani a fost sa pozitionam politic Republica Moldova din perspectiva aderarii la Uniunea Europeana in grupul statelor din Balcanii de Vest. Indiferent cum vor decurge relatiile la nivelul statului, nu ne vom schimba politica. Vom ramane sustinatori fara rezerve ai unui proces prin care Republica Moldova sa devina parte a Uniunii Europene, pentru ca Republica Moldova este o tara europeana", a spus presedintele Basescu.