Curtea Constitutionala a admis miercuri cererea presedintelui Traian Basescu privind salariile magistratilor, stabilind ca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu poate sa instituie, sa modifice sau sa abroge norme juridice cu putere de lege ori sa efectueze controlul de constitutionalitate al acestora.

Decizia a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Presedintele Traian Basescu a trimis, la inceputul lunii mai, Curtii Constitutionale, cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei si Guvernul Romaniei, pe de alta parte.

Seful statului a afirmat ca magistratii si-au acordat nejustificat o serie de sporuri, iar acest fenomen trebuie sa inceteze.

"In exercitarea atributiilor prevazute de art.126 alin.(3) din Constitutie, Inalta Curte de Casatie si Justitie are competenta de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, cu respectarea principiului fundamental al separatiei si echilibrului puterilor, consacrat de art.1 alin.(4) din Constitutia Romaniei", isi explica decizia Curtea Constitutionala.

Presedintele Traian Basescu a contestat faptul ca "Puterea judecatoreasca si-a atribuit o prerogativa pe care nu o are: aceea de a aloca resursele de la buget, care apartine puterii executive. Practic, puterea judecatoreasca s-a substituit Guvernului, fara sa aiba aceste prerogative".

Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie.