Premierul Emil Boc a spus marti ca Legea pensiilor va fi adoptata fara privilegii, in mod similar Legii salarizarii unice, astfel incat acordarea pensiilor sa se faca in functie de cat a contribuit fiecare persoana la fondul de pensii, transmite NewsIn.

Intrebat daca Legea pensiilor va duce la o recalculare a pensiilor speciale, prim-ministrul Boc a raspuns: "Este ceea ce am spus, vom realiza atat o Lege a salarizarii fara privilegii, vom realiza si o Lege a pensiilor fara privilegii. Asta inseamna ca fiecare cu cat contribuie la pensie, atat va primi si fiecare dupa cat munceste, atat salariu va avea."

Prim-ministrul a motivat aceasta decizie prin faptul ca este necesara stabilirea unui sistem de pensionare si de salarizare echitabil. "E timpul ca in Romania, dupa 20 de ani, sa avem dreptate si in sistemul de salarizare unica si in sistemul de pensionare. Acestea sunt principiile care stau la baza legii, lege care va fi adoptata in acest an, iar principiile au fost deja trecute prin Guvernul Romaniei", a declarat Boc la finele unei manifestari electorale a PDL.

  • Pensiile speciale vor fi recalculate

Pensiile a circa 200.000 de magistrati, cadre militare si ale altor persoane care primesc pensii in baza legilor speciale, vor fi recalculate, astfel incat cuantumul acestora sa fie egal cu valoarea contributiei, a declarat marti consilierul premierului Mihai Seitan. "In fiecare an, eu stiu cat a fost contributia normala - 12, 13, 14%, 30%, si fac calculul, cate puncte ii ies in fiecare an omului, tinand cont de salariul lor. Si o sa iasa o pensie ca si cand au fost in sistemul asta (public n.r.). Cat o sa fie pensia aia, atat le dau", a declarat Seitan.

Consilierul de stat a estimat ca economiile la buget vor insuma astfel 20-30 de milioane de euro anual, dar a precizat ca importanta este echitatea sociala. Mihai Seitan a spus ca in cazul recalcularii pensiilor primite in baza legilor speciale nu se pune problema retroactivitatii aplicarii unui act normativ, argumentand ca pensionarii vor pastra banii primiti pana la data cand noua lege intra in vigoare.

"Legea se aplica din momentul in care apare. Din momentul ala le micsorez pensiile, in viitor, nu in urma. In urma nu le iau banii, ei au castigat acei bani, raman cu ei", a declarat Seitan la Guvern.

El a precizat ca recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a Executivului, iar de saptamana viitoare va coordona o echipa care va elabora aspectele tehnice ale legii. Pana la finele anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale carei principii au fost adoptate saptamana trecuta de Executiv, trebuie sa fie trecuta prin Parlament. Potrivit lui Seitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra in vigoare, estimand ca acest lucru s-ar putea intampla peste aproximativ sase luni de la acea data.