Venitul minim garantat ar putea creste cu 15%, incepand din iulie

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 mai 2009, 18:19 Actualitate | Esenţial

Venitul minim garantat ar putea fi majorat cu 15 procente, incepand din iulie, masura fiind prevazuta in acordul cu Banca Mondiala, care a cerut asigurea unei protectii mai bune a categoriilor defavorizate ale populatiei in perioada de criza economica, proiectul de OUG fiind in dezbatere publica, informeaza Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a supus dezbaterii publice un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, dupa ce Banca Mondiala a constatat ca desi cadrul legislativ a fost imbunatatit si corespunde unor modele europene, s-au inregistrat unele deficiente in implementarea programului de acordare a ajutorului social. Acestea se refera in special la nivelul prea scazut al prestatiei, insuficient sa ofere protectie adecvata persoanelor sarace.

Potrivit cercetarilor facute de Banca Mondiala, nivelul venitului minim garantat reprezinta, in prezent, 18% din salariul minim pentru anul 2009, comparativ cu 29% in 2004, acoperind mai putin de 35% din volumul necesar pentru satisfacerea nevoilor de baza, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Totodata, nivelul venitului minim garantat este cu 25% mai scazut decat indicele international de saracie (doi dolari pe zi) care este folosit pentru tari mai putin dezvoltate decat Romania. In plus, pentru gospodariile mari (peste patru membri), pragul actual este chiar mai scazut (sub 1,25 dolari pe zi).

Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul, gradul de acoperire a celor saraci este totusi scazut, in anul 2007 sub 30% din populatia saraca fiind dependenta de ajutorul social (conform datelor din Ancheta Bugetului pe Gospodarie).

Principalele modificari propuse prin proiectul de act normativ se refera la majorarea nivelului venitului minim garantat cu 15% si la asigurarea fondurilor necesare pentru plata acestui drept din bugetele locale, integral din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Astfel, daca proiectul de OUG va fi aprobat, nivelul lunar al venitului minim garantat va fi de 125 de lei pentru persoana singura, 225 de lei pentru familiile formate din doua persoane, 313 lei pentru cele formate din trei persoane, 390 de lei pentru cele cu patru persoane, 462 de lei pentru familiile cu cinci persoane si cate 31 de lei pentru fiecare alta persoana din familie peste numarul de cinci.

Proiectul a fost pus, luni, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, putand fi facute propuneri pana in 6 iunie.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

501 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    ce bucurie (Marţi, 26 mai 2009, 21:50)

    undo [anonim]

    Cu acest prilej (daca nu mai devreme) vom asista probabil si la marirea preturilor tot cu un procent de aproximativ 15%.
    Bineinteles, de vina va fi seceta, cresterea cursului sau eventual al pretului petrolului.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri