Omul de afaceri Ion Tiriac a renuntat la fondul de vanatoare de la Balc, judetul Bihor, pastrand insa complexul cinegetic din localitate, iar Ministerul Agriculturii a initiat procedurile de atribuire directa a fondului, informeaza Mediafax.

Tiriac a renuntat la fondul de vanatoare, cu o suprafata de 10.224 de hectare, in urma cu doua luni, dar va pastra complexul cinegetic, cu o suprafata de 1.157 de hectare, care are statutul unei crescatorii de vanat si nu face parte din fondul cinegetic, potrivit lui Ilie Mihalache, consilier la directia de management cinegetic a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Tariful de gestionare a fondului a crescut foarte mult, fiind majorat incepand cu sezonul de vanatoare actual, care a debutat la 15 mai.

Potrivit responsabililor ministerului, taxa pentru gestionarea fondului de vanatoare era de aproximativ 80.000 de lei (circa 20.000 euro) pe an, insa, legislatia in domeniu a fost modificata, astfel incat in prezent depaseste 300.000 de euro. Tariful este calculat prin multiplicarea unei sume fixe (3.819 euro) cu numarul de pasi de licitatie la procedura din 2005 (81 de trepte de licitatie).

Vanatoare de mistreti la Balc
Vanatoare de mistreti la Balc
Foto: AGERPRES

Domeniul de la Balc se afla in administrarea Directiei Silvice Oradea. Ion Tiriac avea din 2005



in concesiune acest domeniu de vanatoare, pana in anul 2015. Domeniul este recunoscut pentru partidele de vanatoare organizate de Ion Tiriac, unde au fost invitati oameni de afaceri importanti din tara si strainatate.