Guvernul va majora semnificativ taxele pentru jocurile de noroc, cu o crestere de pana la patru ori in cazul cazinourilor, si va introduce obligatia unei licente de organizare si a unui capital social minim. Regimul de taxare va fi extins si asupra Loteriei, care isi pastreaza insa exclusivitatea pe anumite jocuri de noroc, iar mijloacele de joc vor putea fi exploatate numai cu personalul utilizat pe baze contractuale, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor si obtinut de Mediafax.

Urmare analizei indicilor de inflatie anuali, a rezultat, potrivit sursei citate, o crestere de 3,86 ori fata de cuantumul taxelor aferente anului 2000, noile taxe anuale fiind stabilite la o suma fixa, in functie de tipul activitatii.

Proiectul prevede astfel o taxa anuala aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc de 800.000 lei pentru jocurile loto si de 400.000 lei pentru pariuri mutuale, in timp ce pentru pariuri in cota fixa este stabilita o taxa de 5% din incasarile efectiv realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai putin de 300.000 lei, pe baza documentatiei tehnico-economice de eficienta prezentate de agentul economic. Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor va fi impusa o taxa anuala de 250.000 lei pentru fiecare masa in municipiul Bucuresti si de 150.000 lei pentru fiecare masa in alte localitati decat Capitala.

Proiectul de ordonanta prevede insa si o taxa aferenta licentei de organizare a jocurilor de noroc, care porneste de la 25.000 lei pentru jocurile tip slot-machine, ajunge la 50.000 lei pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc, urca la 200.000 lei pentru pariuri mutuale si pariuri in cota fixa si ajunge la 500.000 lei pentru jocurile loto si cazinouri.

Guvernul va impune totodata organizatorilor o valoare minima a capitalului social subscris si varsat la data solicitarii licentei de organizare a jocurilor de noroc. Valoarea minima a capitalului social va fi cuprinsa intre 30.000 lei, pentru organizatorii care exploateaza jocurile tip slot-machine, 100.000 lei, pentru jocuri bingo, 500.000 lei, in cazul pariurilor mutuale, un milion de lei, pentru organizatorii care exploateaza pariuri in cota fixa si cei care exploateaza jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor, si doua milioane de lei, pentru jocuri loto.

Licenta de organizare a jocurilor de noroc este valabila 5 ani de la data acordarii, in timp ce autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc va fi valabila un an de la data acordarii.

Veniturile la buget cresc, numarul firmelor scade

Autoritatile estimeaza ca vor obtine un plus de venituri in crestere anuala, de la 101,2 milioane lei in 2009 la 202,4 milioane lei in 2010, 222,6 milioane lei in 2011, 244,9 milioane lei in 2012 si 269,4 milioane lei in 2013. In prezent, pentru un an calendaristic se colecteaza din taxele de licenta aproximativ 118,8 milioane lei.

In conditiile in care va fi promovat proiectul de ordonanta de urgenta pregatit de Ministerul Finantelor, este estimata o scadere a numarului acestor firme, la 798 societati comerciale cu un numar de minim 5 licente/organizator pentru exploatarea masinilor electronice cu castiguri, 9 firme pentru bingo in sala, 18 societati comerciale pentru activitatea de cazinou, cu un numar de minim 12 mese speciale de joc/locatie, 18 societati comerciale pentru pariuri in cota fixa si o firma pentru jocuri de noroc tip loto si pariuri mutuale.

Necesitatea noilor reglementari este argumentata prin faptul ca prevederile legale in vigoare acopera, in general, domeniul de referinta, avand insa o vechime relativ mare si nu mai corespund realitatilor economice, tehnice "si mai ales conceptuale" din domeniul jocurilor de noroc.