Cel mai respectat cotidian al Irlandei, The Irish Times, gazduieste in editia de astazi un articol-reportaj despre Bucuresti, dupa ce jurnalista independenta Adrienne Cullen a petrecut mai multe zile in capitala Romaniei. Denumit “Bucuresti, Parisul Estului”, articolul ofera ponturi espre ce poate fi vizitat in Bucuresti, unde se poate minca traditional dar si care este cea mai mare problema a Capitalei.

Tonul este pozitiv, iar articolul poate determina un aflux de turisti irlandezi spre Bucuresti, intr-o perioada in care recesiunea economica din Irlanda ii face pe locuitorii acestei tari sa caute destinatii mai ieftine de vacanta. E gata insa Bucurestiul sa primeasca noi turisti? Articolul este ilustrat cu imaginea Casei Poporului, despre care autoarea spune ca a fost construita conform ego-ului fostului presedinte Nicolae Ceausescu.

Practic, autoarea a revenit in Bucuresti dupa 19 ani, prima vizita, din 1990, lasandu-i imagini inchise ale unui oras tocmai iesit din comunsim. Atunci, Adrienne Cullen sosise in Romania pentru documentarea legata de o carte despre sistemul de adoptii din Romania, subiect intens dezbatut in presa occidentala mult timp dupa 1989. Astazi insa, autoarea scrie ca a dat peste un oras care se modernizeaza continuu, vibrant, plin de viata si de activitati de relaxare.

“Ca si Irlanda dupa anii 90, si Romania incepe acum sa beneficieze de fondurile UE, care incep sa faca diferenta. Transformarea se vede peste tot”, afirma autoarea. Ca obiective de vizitat, jurnalista indica Palatul Parlamentului, Muzeul Taranului Roman, Muzeul de Arta Contemporana, Arcul de Triumf si Muzeul Zambaccian. Ca locuri in care poate fi servita mincare traditional romaneasca, au fost alese Jaristea, Caru Cu Bere, La Mama, Casa Capsa si Hanu Hangitei. Pentru cumparaturi sunt recomandate Calea Victoriei, Bulevardul Magheru si magazinele Unirea si Cocor.

In fine, este recomandat si centrul istoric, fara insa a se mentiona despre santierul si mizeria din prezent. Singurul punct in care autoarea a gasit dezavantaje il reprezinta traficul din Bucuresti. “Evitati sub orice forma sa conduceti in Bucuresti”, afirma raspicat jurnalista, care spune chiar ca “trebuie sa te feresti, ca pieton, chiar si pe trotuare”.

Credeti ca articolul descrie corect realitatile Bucurestiului si potentialul turistic al acestuia?