Dupa patru luni in care Romania nu a avut ambasador la Berlin, din luna mai noul ambasador este Lazar Comanescu, ministru de externe in 2008. Fostul ambasador din capitala Germaniei, Bogdan Mazuru, a fost rechemat la Bucuresti, in 7 ianuarie 2009 premierul Boc investindu-l cu functia de secretar de stat in MAE. In tot acest timp, interimatul de la Berlin a fost asigurat de echipa Ambasadei, condusa de ministri consilieri si consilieri diplomatici.

Lazar Comanescu s-a nascut in 4 iunie 1949 la Horezu (Ursani) din judetul Valcea, este casatorit si are o fiica. Intre anii 1967-1972, el studiaza la Facultatea de Comert Exterior a Academiei de Stiinte Economice (ASE) Bucuresti si apoi intra in serviciul diplomatic. In 1973, Comanescu absolva Cursul de civilizatie si limba franceza contemporan Paris – Sorbonne. (http://berlin.mae.ro) In 1982, isi ia doctoratul si devine lector universitar la ASE. In anii urmatori, el se ocupa de relatii economice internationale.

In 1990, Comanescu se reintoarce in MAE, pe post de consilier. In 1994 el devine director al Directiei Uniunii Europene, apoi secretar de stat in MAE, iar in 1998 este investit cu rangul diplomatic de ambasador. Intre 1998-2001, Lazar Comanescu e ambasador al Romaniei la NATO si intre 2001-2007, seful Misiunii, respectiv reprezentant permanent al Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

Din 15 aprilie pana in 22 decembrie 2008, el este ministru de externe al Romaniei, cu care prilej Cotidianul scrie: „<>, ne-a declarat ministrul desemnat al Afacerilor Externe, dorind sa elimine suspiciunile cu privire la posibila sa colaborare cu Securitatea. <>, mentionand ca a fost <>. Tot pentru publicatia sus-numita, el ar fi precizat „Ce am de spus spun in fata, nu umblu cu ocolisuri, cu atit mai putin in aceasta privinta“.