MAE informeaza ca pentru pregatirea misiunii de evaluare a CE care va avea loc la consulatele generale ale Romaniei de la Chisinau si Istanbul in perspectiva aderarii la Schengen au fost achizitionate "dotari specifice in valoare totala de 145.686 euro fara TVA", informeaza Mediafax.

MAE a precizat intr-un raspuns transmis la solicitarea Mediafax ca finantarea programelor de reforma consulara, avand ca obiectiv aderarea la Spatiul Schengen, este asigurata in cea mai mare parte din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene - facilitatea Schengen - precum si din fonduri de la bugetul de stat, contributia nationala fiind obligatorie, conform normelor europene.

Ministerul de Externe va primi de la UE 55.125.000 euro pentru anii 2009 si 2010, din care 39.750.000 euro vor fi utilizati pentru modernizarea consulatelor la standarde Schengen iar 15.375.000 de euro vor fi alocati pentru crearea sistemului national informatic de vize (NS-VIS).

MAE precizeaza ca pentru pregatirea misiunii de evaluare a Comisiei Europene ce va avea loc la consulatele generale ale Romaniei de la Chisinau si Istanbul, au fost achizitionate dotari specifice in valoare totala de 145.686 euro fara TVA.

MAE precizeaza ca a publicat in SEAP (Electronic System of Public Procurement) anunturi de participare pentru achizitii publice centralizate, realizate prin intermediul Oficiului pentru Plati si Contractare Phare, pentru cumpararea de videocomparatoare, seifuri, detectoare de documente false, detectoare de metale si scannere cu raze X pentru bagaje, acestea avand o valoare estimata totala de 3.365.200 euro fara TVA.

De asemenea, potrivit MAE, sunt in stadiu avansat de pregatire documentatiile de atribuire pentru achizitii publice de dotari specifice (sisteme de ticketing, componente de securitate si control acces, sisteme informatice etc) pentru inca 11.651.246 euro fara TVA.

In cursul lunii iunie va fi publicat pe SEAP anuntul de participare pentru alegerea unui furnizor pentru crearea sistemului national de vize (NS-VIS).

In paralel se efectueaza masuratori la oficiile consulare din strainatate si se realizeaza schite de proiect pentru consulatele unde este necesara efectuarea de lucrari de reparatii si modernizare, urmand ca in cursul anului 2009 sa fie incheiate contracte cu firme de constructii. Se intentioneaza, de asemenea, achizitionarea de cladiri in unele tari unde spatiile actuale sunt improprii desfasurarii activitatii consulare la standarde Schengen, mai spune MAE.