Blestemul aurului de la Rosia Montana. „Daca nu-i opresc, o sa lase in urma lor un peisaj de Luna!”

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Vineri, 22 mai 2009, 12:15 Actualitate | Esenţial


Vitrina cu aur in Malta
Foto: HotNews.ro
Legenda spune ca regele din antichitate Midas, in lacomia sa nemarginita, si-a dorit ca tot ce atinge sa se prefaca in aur. Si dorinta i s-a implinit. Numai ca aurul i-a stat in gat, caci mancarea si bautura atinsa se transforma si ea in aur, iar hapsanul rege era sortit sa moara de foame. Adulat si blestemat, aurul planetei a devenit, de cand cu criza, din nou moneda forte. Trei sferturi din rezervele de aur ale Pamantului se afla in zone in care valoarea unui om e mai mica decat a lantului de aur de la gatul unui cocalar. 100 de tone de stanca mineraliera trebuie excavate, macinate si spalate cu cianuri, pentru colierul unei pitipoance.


Cratere si cianuri

Filoanele importante, de suprafata, au fost demult golite. In lume exista inca mult aur, insa in firisoare infime, in stanca. Pentru a ajunge la minereu, se excaveaza la sute de metri in adanc. Munti intregi acoperiti cu paduri se transforma in noroi otravit, caci metodele clasice de extractie nu mai sunt eficiente la minereul de adancime. Vremea El Dorado-ului a trecut, marile concerne miniere au preluat monopolul extractiei, pe care au profesionalizat-o. Se lucreaza „gigantic” si se decanteaza cu cianuri. Ecologic, aceasta e o catastrofa.

Pretul aurului creste mereu, ajungand, de la 300 de dolari/uncia (31,1 grame) in anul 2000, la aproape 1.000 de dolari, in 2009. E firesc ca intreprinderile miniere sa se inmulteasca, e tot atat de firesc ca, in competitia de piata, sa nu supravietuiasca decat rechinii cei mari, cu fonduri importante pentru investitiile miniere, care dau rezultate doar peste ani, sau decenii.

Aceste consortii specializate in minerit sustin ca exploateaza filoanele de minereu pretios, prin aplicarea de tehnologii moderne si putin poluante, respectand normele ecologice. Ele amagesc guvernele si opinia publica, prin declaratii de bune si transparente intentii de ocupare a fortei de munca si protejare de mediu, in regiunile de exploatare vizate.

Cianurile insa nu iarta. Folosita in decantarea rocii mineraliere, dislocate in mii de tone, din peisaj, otrava rosie se scurge in iazuri slab securizate, se prelinge peste tot. Ea ramane, ca si deseurile atomice, un cosmar de decenii. Craterele de sapatura sunt imense, in Australia a ramas unul care „se vede chiar si din spatiul cosmic“ (Spiegel).

Aceeasi prestigioasa publicatie germana se referea, intr-un studiu de anul trecut, la dezastrul ecologic produs de ruperea digului de la exploatarea miniera Aurul, din Romania, si deversarea reziduurilor cianurate in Tisa, acum cativa ani. „Pe 300 de kilometri, viata din rau a fost complet distrusa“, se spunea in articol.


Rosia ca Luna

Un comentator neamt pe wallstreet-online.de scria nervos „Weg mit diesen globalen Gauner aus Rumänien, deren Moto ist: Nach mir die Sintflut. Sie werden, wenn nicht gestoppt, eine Mondlandschaft hinterlassen“ (in traducere: “Afara cu snapanii astia globali din Romania, al carui motto e: Dupa mine, potopul. Daca nu-i opresc, o sa lase in urma lor un peisaj de Luna!“).

Productia de aur devine interesanta din punct de vedere economic, doar atunci cand dintr-o tona de roca se extrage mai mult de 1 gram de aur. Mai demult, constructia unei mine de adancime costa cca 100 de milioane de dolari. Intre timp, s-a ajuns la peste un miliard, iar extractia propriu-zisa incepe dupa 7-9 ani.

Firmele de dimensiuni mijlocii isi permit cu greu o astfel de aventura. Totusi, in Rusia si in China sunt privatizate mine mai mici, iar firmele straine aduc tehnologie de extractie moderna. In cei trei uriasi auriferi ai lumii, Australia, Africa si Anzii sud-americani, hegemonia extractiei aurului e demult in mana marilor concerne.

Un astfel de concern „s-a chitit” si pe aurul, argintul si cuprul porfiric din Muntii Apuseni ai Romaniei. Dupa ce, in timpul vechiului guvern s-a stopat proiectul de exploatare, prin anularea certificatului de urbanism 78/2006 emis de CJ Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation, acum firma revine cu sperante la un guvern nou si, poate, mai „prietenos”, lansand si o campanie mediatica „mamut”, pentru castigarea opiniei publice.

Asul din maneca

Exploatarea de la Rosia Montana si imprejurimi, in Muntii Apuseni, vizata de compania canadiana Gabriel Resources, prin Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in parteneriat actionar cu statul roman, este un proiect cu miza mare. Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari in incercarea de implementare a proiectului.

Strategia canadienilor, care in 1999 au primit licente de exploatare si o majoritate de actionariat (80%) in firma care deruleaza proiectul, a fost si este convingerea tuturor factorilor implicati ca proiectul este unul bun, asigura cateva sute de locuri de munca, nu afecteaza mediul si aduce tuturor profit.

Pozitia RMGC fata de actionari si investitorii sai este clara: banii investiti trebuie recuperati si inmultiti. Zacamantul de la Rosia promite peste 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Cuprul porfiric descoperit in zona, se foloseste in constructia de calculatoare si e un posibil as in maneca, al afacerii miniere din Muntii Apuseni.

Sa se impiedice uriasul de peste ocean, de „un ciot”? In 2008, ciotul a fost reinnoirea unui certificat de urbanism, contestat in instanta de ONG-ul Alburnus Maior. Au mai contribuit  „incapatanarea ecologica” a Ministerului de Mediu din fostul guvern si o sustinuta opozitie practicata la nivel de organizatii non-guvernamentale, presa romana si straina, personalitati internationale si romanesti. Chiar si Uniunii Europene ii trebuie, pentru agrearea unui proiect atat de controversat in ce priveste impactul de mediu, argumente-beton.


Ce facem cu guvernul?

Intr-unul din Rapoartele sale trimestriale, Gabriel Resources Ltd. isi evalua performantele si isi detalia pierderile legate de dezvoltarea proiectului de exploatare de la Rosia Montana, Bucium si Baisoara, propunand noi strategii.

„Al treilea trimestru a fost unul greu pentru noi“, a spus Alan R. Hill, presedinte si CEO al RMGC in noiembrie 2007. „Pe cand se prefigura completarea  raportului Comitetului de Evaluare Tehnica in problema analizei de impact asupra mediului / EIA de la Rosia Montana, ministerul roman al Mediului a suspendat in mod arbitrar acest proces de analiza, invocand argumente total lipsite de baza legala“. Hill spune, in Raport: „Compania va folosi toate mijloacele la dispozitie“, pentru a contracara actiunea arbitrara a ministerului.

„Alegerile parlamentare sunt programate pentru toamna anului 2008; oricum, daca actuala coalitie va cadea, alegerile ar putea fi anticipate, partidele de opozitie neputand cadea de acord asupra unui nou guvern. Apare ca foarte probabil, ca este necesara o schimbare in guvern, pentru a se reporni procesul de acceptare“, se mai mentioneaza in raportul Gabriel Resources, din 6 noiembrie 2007.

Guvernul s-a schimbat, atacul RMGC a reinceput, in forta. La nivel mediatic, s-a spus. Dar mai exista si alte nivele de persuasiune.


Anihilare prin imobiliare
      
Companiile transnationale, marile concerne cu interese de profit, nu ezita sa intervina prin lobby la nivel politic si de stat. O altfel de interventie este cea „prin invaluire“, prin anihilarea opozitiei institutiilor si societatii civile din zona de disputa. RMGC a facut masive achizitii imobiliare in arealul vizat de proiectul minier. Astfel, s-a incercat stramutarea oponentilor si obtinerea de simpatii din partea autoritatilor locale, vizavi de investitori.

Constructia de 100 de noi locuinte in Alba Iulia, pentru locuitorii din Rosia Montana, a inceput in octombrie 2007 si urma sa fie definitivata in 18 luni. O alta stramutare a populatiei din aria miniera se prefigura la Piatra Alba, „catre care s-a definitivat calea de acces si unde se va construi un nou sat”.

Gabriel Resources raporteaza ca „pe langa proprietatile private necesare, Compania trebuie sa achizitioneze proprietati (aprox. 35% din zona) ale institutiilor, inclusiv administratii locale din Rosia Montana si Abrud, precum si unele biserici si companii miniere de stat. Procesul de achizitionare de proprietati publice este in derulare“.

La 31 octombrie 2007, Compania avea in proprietate cca 73% din locuintele aflate in zona industriala, in cea protejata si limitrofa. Odata cu realizarea negocierilor pentru proprietatile institutionale, proprietatea urma sa atinga cca 80% in cadrul celor trei zone ale proiectului, „demonstrand puternicul sprijin local pentru proiect“.


Patru munti sau vale seaca?

Pentru ca o firma canadiana sa umple rezervele de aur de peste ocean, trebuie sa dispara milenii de istorie si patru munti din inima Romaniei. Trebuie, oare? Pentru localnicii saraciti si lipsiti de perspective, oferta unei despagubiri, a unei locuinte, sau a unui ipotetic loc de munca, poate fi atractiva. Insa zona de minerit din Apuseni adaposteste istoria cea veche a Romaniei, flora si fauna care pulseaza de viata. Rosia Montana nu e o pampa, pe care s-o transformi intr-un „peisaj lunar”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11061 vizualizari

 • +9 (19 voturi)    
  e lasa ca avem reclama la TV... (Vineri, 22 mai 2009, 12:30)

  liviu_ [utilizator]

  aia cu "ce ai face cu 4 miliarde de dolari"... ca sa-i tapuiasca pe fraieri...

  orice om cu jumatate de creier isi da seama ca daca cei care exploateaza ne dau noua (daca neor da) 4 miliarde dolari, ei castiga la faza asta minim 8 miliarde...
  sa nu mai vorbim ca din aia 4 miliarde "castigate", 5 le dai ca sa repari stricaciunile facute de ei...
  • +13 (17 voturi)    
   avem (Vineri, 22 mai 2009, 13:02)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Tu chiar crezi ca se mai pot repara stricaciunile???O sa fie jale, treptat treptat ne autodistrugem
   • +8 (12 voturi)    
    ai si tu dreptate... (Vineri, 22 mai 2009, 14:03)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui /./

    oricum ideea e aceeasi...
    castigam (daca o sa castigam) 2 miliarde euro si ne batem joc de tara...
    • +6 (10 voturi)    
     Publicitate otravita (Vineri, 22 mai 2009, 18:40)

     Alin [anonim] i-a raspuns lui liviu_

     http://alinciula.blogspot.com/2009/05/publicitate-otravita.html

     Situatia e cam cianurata si arata astfel:

     1) Niste baieti destepti vand resursele minerale ala statului roman contra functii si spagi grase...
     Nimic nou sub soare, se practica la scara grande, sub deviza:
     Nu ne vindem tara, o facem cadou, dar sa ne pice si noua ceva!

     2) Alti baieti destepti ne cred pe toti prosti si vor sa rada 4 munti, 5 biserici cu tot cu asezari umane, sa faca un iaz cu cianuri ca sa scoata aur din pamant din iarba verde (dau si statului roman iaca un procent acolo sa inchida ochii).

     3) Sapa baietii ce sapa si hopa, ce sa vezi... vestigii istorice de pe vremea romanilor...
     Damn shit, astea trebe conservate!!!
     Da cu toate astea imping spagi grase, se camufleaza tot si baietii destepti primesc voie sa foreze si sa faca praf istoria si geografia patriei.

     4) Oamenii cu mintea la cap le spun ca nu-i voie sa-ti bati joc de mama natura care te-a fatat, si ca cine se joaca cu focul (a se citi cianura) se arde. S-a mai intamplat tot pe la noi.
     Ba chiar se se organizeaza si le demonstreaza la tribunal ca nu-i voie sa puna labele otravite pe bogatiile tarii!

     5) cu toate astea, baietii destepti nu se lasa, asteapta sa se schimbe oranduirea ca poate-poate astia noii is mai intelegatori...
     Si mai scot juma de milion, de data asta legal, cica "campanie de constientizare" a prostitutiei la care se dedau...

     Ca sa rezumam, foarte buna punerea in ecuatie facuta de Kara:
     "Vă propun următoarea schimbare de termeni ai ecuaţiei: să zicem că în Delta Dunării (caz A) sau în zona Sarmisegetuza (caz B) s-ar descoperi importante zăcăminte de ce vreţi Dvs., de aur, de platină (n-avem, dar să zicem), de diamante... Cum vi s-ar părea propunerea unei companii care ar vrea să exploateze zăcămintele, cu preţul distrugerii zonelor respective? Aţi accepta? Ei bine, Roşia Montana e cazul A + cazul B. "

     Voi, astia luati de prosti de catre baietii destepti (cu concursul unor demnitari), ce parere aveti?
     • 0 (0 voturi)    
      sfr (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 19:34)

      ftrtfbng [anonim] i-a raspuns lui Alin

      frumoasa ecuatie pacat ca nu se potiveste cu ce este cu adevarat la rosia montna
     • 0 (0 voturi)    
      de ce? (Marţi, 28 iulie 2009, 0:03)

      radu [anonim] i-a raspuns lui Alin

      de ce nu reusim ce intelegem ca tara asta e a stramosilor a noastra a urmasilor si nu se poate juca,cu asa ceva.tara nu are pret.vindem rosia pt o garsoniera.pfffffffff.motilor luptati pt tara voastra.voi nu a-ti crescut intr-o garsoniera.voi a-ti fost liberi pe muntii vostrii.fi-ti liberi oameni si nu va vindeti.nu suparati stramosii si ganditiva la viitorul copiilor
   • -5 (15 voturi)    
    documentati-va (Vineri, 22 mai 2009, 23:26)

    popescu [anonim] i-a raspuns lui /./

    si articolul, si comentariile sunt pline de figuri de stil, metafore, nimic concret. 4 miliarde inseamna ceva. sunt bani adevarati. nu mai umblati dupa cai verzi pe pereti, ca uite-asa o sa omoare criza pe betii oameni de-acolo.
    • -3 (11 voturi)    
     popescule stai jos, 4 (Sâmbătă, 23 mai 2009, 1:19)

     /./ [utilizator] i-a raspuns lui popescu

     Dc maine ti-as dezgropa parinti morti tu ai fi de acord doar ca sa castigi bani aia???4 miliarde nu inseamna nimic la cat se fura in romania asta ti-o cu siguranta.Oameni de acolo nu resimpt deloc criza , probabil tu o resimti puternic de vb.
    • -3 (7 voturi)    
     peisaj selenar (Sâmbătă, 23 mai 2009, 5:22)

     emilper [utilizator] i-a raspuns lui popescu

     Rosia Montana deja se bucura de un "peisaj selenar", de pe vremea pe cand era exploatata de companii mai patriotice.

     Pe "bietii" oameni de acolo i-a "omorat" deja criza din '92 ... criza curenta o sa ii ingroape.

     Eco-teroristii care se omoara dupa protejarea naturii sa caute pe hartile vechi orasul minier Gîrda (asa se scria pe vremea aia), fosta exploatare de uraniu nu chiar departe de Rosia Montana, si dupa aia sa faca o vizita ... or sa zica ca au venit extraterestii si au refacut peisajul, pentru ca nu iti dai seama decat din avion ca acolo a fost o exploatare miniera de suprafata si un oras de vre-o 10000 de locuitori.
  • +9 (17 voturi)    
   slugile platite cu capul la fund! (Vineri, 22 mai 2009, 14:41)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   Reclama la tv e intolerabil de mincinoasa, iar slugoii de tip Naumovitch, Sulfina Barbu, sefii autoritatilor din Alba ar trebui imersati cu capul in jos in lacul de decantare....
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 mai 2009, 0:04)

    [anonim] i-a raspuns lui monica L

   • +2 (2 voturi)    
    Reclama este o escrocherie (Miercuri, 17 iunie 2009, 5:40)

    Laurentiu [anonim] i-a raspuns lui monica L

    Reclama aia de la TV, sub forma de interviuri false cu presupuri 'cetateni' din diverse paturi sociale, care 'miraculos' au acceptat deja 'marea minune data romanului in saracia lui' si se gandesc 'cum sa mai iesim din saracie', este o escrocherie regizata de niste 'mincinosi'.

    Haideti sa fim seriosi, am ajuns saraci tocmai ca am vandut resursele si aia care ne vand resursele tarii, sunt niste tradatori si ar trebui pedepsiti conform constitutiei. Se duce totu naibii... ne vindem pe doi lei si intram in rahat si mai tare ... lipsa de viziune totala!
  • +9 (13 voturi)    
   4 mld (Vineri, 22 mai 2009, 14:47)

   Ron [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   E vorba de 4 mld de dolari in 20 de ani de exploatare! Vin cu taraita si nu o sa iasa nimic bun.
  • -4 (8 voturi)    
   reclama si poezia (Sâmbătă, 23 mai 2009, 0:13)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   Macar reclama aia spune in cuvinte putine un obiectiv clar si o idee pe care o poti urmari. Ca la noi, la romani, mereu uiti de la ce ai plecat si te pierzi pe drum. Ca articolul asta. Foarte frumos scris. Ca o poezie, zau. Suna bine "rosia ca luna" si altele, dar sunt exagerari cumplite. Si bucurestiul e ca un camp de batalie, daca vrei o comparatie poetica. Dar oamenii de-acolo n-au nevoie de poezii, ei au nevoie de un viitor.
   • +3 (5 voturi)    
    RECLAMA SI POEZIA !? (Sâmbătă, 23 mai 2009, 11:29)

    Dutu [anonim] i-a raspuns lui Andra

    Stimata,Andra,
    ai avut curiozitatea sa faci o vizita la Rosia Montana pt a constata ce e adevarat si ce nu?
    Oamenii de acolo au fost haituiti de acei teroristi.Au fost presati sa-si vanda casele si sa plece pt a lasa loc hienelor ce nu vor decat acel nenorocit de Aur.Unii au cedat(din terte motive mai mult sau mai putin obiective),altii NU.Inca sunt acolo oameni cu colana vertebrala si care rezista presiunilor.Crezi ca sunt exagerari cumplite?Hai sa facem un exercitiu de imaginatie :patru munti,inlocuiti cu halde de deseuri si lacuri de cianuri crezi ca fac parte din normalitate?Reclama e abosolut abjecta,prin modul in care cauta sa manipuleze opinia publica.Am certitudinea ca nu vor reusi.De ce sa nu facem ceva concret pt acea zona si acei oameni?Haideti sa mergem intr-un WE pana acolo doar pt a planta un copac(poate ne ajuta si Romsilva).Putem dezvolta eco turismul in acea zona pt ca e extraordinara.Oare de ce D-na ministru Udrea nu face o vizita si in acea zona?Chiar merita.
   • -4 (4 voturi)    
    centuristele (Sâmbătă, 23 mai 2009, 11:44)

    eugen [anonim] i-a raspuns lui Andra

    Prestatoarele de servicii de pe centura fac si ele orice pentru bani. Tu asa ne vezi sau ne vrei pe toti, sa ne vindem pe bani?
 • +11 (19 voturi)    
  Rusine nationala... (Vineri, 22 mai 2009, 12:30)

  Ana [anonim]

  ... sa ne vindem istoria si muntii pe un pumn de aur si treizeci de arginti.

  Vedeti aici:
  http://zice-kara.blogspot.com/2009/05/rosia-montana.html
  si aici:
  www.rosiamontana.org
  • +8 (12 voturi)    
   Semnati (Vineri, 22 mai 2009, 12:51)

   Mitica Valahul [utilizator] i-a raspuns lui Ana

   Celor interesati de salvarea Rosiei Montana:

   http://www.faracianura.ro/vot.php
  • +21 (25 voturi)    
   @ Ana - foarte bun link, TREBUIE citit! (Vineri, 22 mai 2009, 12:52)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Ana

   Problema Roşia Montană poate fi sintetizată în două puncte, mari şi late:

   O companie (RMGC) propune o exploatare auriferă cu cianuri în Ţara Moţilor, în inima Ardealului, într-una dintre cele mai frumoase zone din România. Târgul e aşa: noi vă dăm nişte bani (cică 40-50 mil. dolari anual, discutabil, vorbim altă dată de ce), în schimb radem de pe faţa pământului 4 munţi şi lăsăm în loc nişte găuri galbene terasate şi un lac de cianuri. Într-o zonă locuită! Cianurile, experienţa a demonstrat-o chiar foarte recent, la Baia Mare, se pot infiltra şi ucide plante, animale, oameni, situaţie calificată drept „crimă ecologică” de IPS Bartolomeu Anania. Peisajul, o bogăţie economică dacă privim din punct de vedere turistic, nu se va putea reface niciodată. Nu în următoarele câteva mii de ani.
   În măruntaiele munţilor care vor fi măcinaţi pentru a se extrage aurul (cca. 1 gram pe tonă!) se află vestigii arheologice inestimabile, galerii romane şi artefacte a căror distrugere ar reprezenta o crimă pe care numai un popor fără respect de sine o poate accepta.

   Aceste subiecte ar trebui să fie de ajuns pentru ca orice altă discuţie pe această temă să fie inutilă. Şi totuşi, nu! Încă mai există oameni care cred că proiectul RMGC este unul viabil pentru zonă. Singurul.

   Vă propun următoarea schimbare de termeni ai ecuaţiei: să zicem că în Delta Dunării (caz A) sau în zona Sarmisegetuza (caz B) s-ar descoperi importante zăcăminte de ce vreţi Dvs., de aur, de platină (n-avem, dar să zicem), de diamante... Cum vi s-ar părea propunerea unei companii care ar vrea să exploateze zăcămintele, cu preţul distrugerii zonelor respective? Aţi accepta? Ei bine, Roşia Montana e cazul A + cazul B.
   • +5 (9 voturi)    
    cine a fost "ciobanu'" care a dat - ??? (Vineri, 22 mai 2009, 13:32)

    danzigk [utilizator] i-a raspuns lui andrei

    andrei - bun comentariu ! bravo !
    • -1 (7 voturi)    
     voturi (Vineri, 22 mai 2009, 13:51)

     danzigk [utilizator] i-a raspuns lui danzigk

     nu mai votati comentariul meu - dati + pt comentariul lui Andrei - e un comentariu bun ce meita citit (nu ascuns sub voturi negative) !
   • -1 (11 voturi)    
    INTOXICATII (Vineri, 22 mai 2009, 15:14)

    Miron cozma [anonim] i-a raspuns lui andrei

    Daca in delta dunarii ar fi proiect sa se faca exploatare (fie si de namol) m-as opune cu siguranta...

    Ceea ce nu spun acesti falsi ONG-isti (in fapt pioni in slujba unui alt capitalist interesat de locatie: George Soros) este ca exploatarea care DEJA s-a facut la Rosia Montana polueaza DEJA foarte grav zona. De aia ii si spune ROSIA. Din cauza metalelor spalate de ploi si carate de apele necaptate si nefiltrate.

    Atat timp cat orice companie care vine acolo se angajeaza sa faca o exploatare sub cele mai stranse standarde ecologice este un URIAS pas inainte.

    Nu fiti fraieri, nu va lasati fraieriti. Asta e lumea:
    - da RMGC va face bani multi. poate statul va face bani putini, dar intre timp nimeni nu face nici un ban iar zona este cat se poate de poluata. este un DEZASTRU DEJA!

    - localnicii (cei care stateau acolo) au muls cat se poate de tare compania. nu va inchipuiti ca cine s-a omorat de sute de ani pentru aur a devenit deodata un biet nevinovat

    In rest sanatate va doreste acest miner care vede si stie prea multe ca sa fie intoxicat cu frunze verzi taiate la caini...
    • -2 (2 voturi)    
     poate nu esti la curent (Sâmbătă, 23 mai 2009, 5:27)

     emilper [utilizator] i-a raspuns lui Miron cozma

     "Delta Dunarii" e un artefact: de 150 de ani se dragheaza, si aproape toate canalele si baltile alea "naturale" sunt rezultatul interventiei Turciei, Comisiei Dunarii si in vremea din urma a statului român.

     Daca s-ar intrerupe lucrarile in Delta o multime de orase din .ro, Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria ar da faliment in momentul in care s-ar colmata canalul Sulina.
   • -2 (8 voturi)    
    Ei nu mai spune! (Vineri, 22 mai 2009, 18:39)

    emigrantul [anonim] i-a raspuns lui andrei

    Auzi tu, "vestigii arheologice inestimabile" tu ai senzatia ca tarile din lume nu au zone arheologice? exista mii de orase si sate medievale in occident, sau crezi ca in alte zone nu au existat oameni decat in ro. In lume oamenii refuza diamantele de sange, sauhainele de piele daca nu sunt de acord cu exploatarea acesor produse, in schimb romanii au pe ei de zece ori mai mult aur decat occidentalii. Si ca o curiozitate, cam ce ati vrea sa vindeti voi ca altii sa va dea bani? sau vrem dar moaca, de la UE? daca romanilor nu le-ar pasa tara lor nu ar mai arunca petruri, baterii, medicamente invechite, ulei de masina aiurea.
   • -1 (9 voturi)    
    turism zero (Vineri, 22 mai 2009, 23:28)

    andra [anonim] i-a raspuns lui andrei

    Si Sarmisegetuza si Delta Dunarii sunt obiective lasate in paragina. Turismul nu va putea salva Rosia Montana. Singura sansa ramane tot exploatarea miniera. Acolo s-a facut minerit de 2000 de ani, dar acum sunt interese si de-aia e scandal.
    • -2 (4 voturi)    
     turism 100% (Sâmbătă, 23 mai 2009, 1:29)

     /./ [utilizator] i-a raspuns lui andra

     Ai o minte f redusa, oare ce IQ ai , sub 80 cu siguranta ???Alti fac bani cu capul nu prin mine si castiga mult mai mult dar oricum tu nu ai cum sa pricepi
  • -5 (11 voturi)    
   Hmmm (Vineri, 22 mai 2009, 12:52)

   Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui Ana

   Daca suntem asa de buni de ce nu exploatam noi, ca stat?
   A am uitat, ca nu suntem in stare sa construim un stadion, o autostrada, un pasaj etc.

   Comunismul a cazut acum 20 ani dar se pare ca exista multe sechele de genul "nu ne vindem tara"

   Pacat de oamenii capabili din tara asta ca sunt sufocati de prostime si de conducatori alesi de ea.
   • +3 (7 voturi)    
    /// (Vineri, 22 mai 2009, 15:37)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

    Altfel nu-mi explic cum nu pricepi. Exploatarea traditionala, de adancime, a rezervelor care mai sunt in zona nu mai e rentabila, din cauza concentratiei scazute de aur. Exploatarea cu cianuri e rentabila, dar distruge mediul pe potential sute de ani - distruge in sensul ca peste cateva sute de ani daca o incepe iar sa creasca iarba in zona, nu ca dupa cateva sute de ani dispare orice urma de catastrofa ecologica.

    Asa ca singura varianta viabila e ca aurul din zona sa nu se mai exploateze. Nu ca sa-l exploateze canadienii sau romanii.
    • -1 (3 voturi)    
     cianuri (Sâmbătă, 23 mai 2009, 5:29)

     emilper [utilizator] i-a raspuns lui Eu

     ... esti cam fricos om bun ... gusta o gogonea, sa te racoresti si sa inghiti si niste "cianuri".
 • +3 (7 voturi)    
  os de ros (Vineri, 22 mai 2009, 12:34)

  HopaMitica [anonim]

  Tugulani cum suntem nu prea intelegem ca acolo e os mare de ros daca baietii au iesit cu reclama TV ca vor pompa 4 miliarde EUR.

  Sunt curios daca acesti 4 miliarde vin ca si contributie externa sau e investitie facuta pe masura exploatarii, adica din ceea ce se produce ?
 • -8 (20 voturi)    
  pai, (Vineri, 22 mai 2009, 12:41)

  UN ROMAN [anonim]

  pai acum nu e ca pe luna? Si mai sunt si o gramada de oameni saraci, o gramada care si-au vandut proprietatile iar viitorul lor e pacate amarate. De cat sa ne uitam in gura fariseilor care ne plang chipurile de mila, mai bine am fi seriosi si am da drumu' la lucrari, bineinteles cu asigurarile de rigoare ca nu vom avea o noua luna si plina de cianura in plus!
  • +9 (15 voturi)    
   sigur esti roman, da' mai prost (Vineri, 22 mai 2009, 13:00)

   gore [anonim] i-a raspuns lui UN ROMAN

   amice, cianura nu iarta si nu are cetatenie
  • +7 (9 voturi)    
   a (Vineri, 22 mai 2009, 13:17)

   @UN ROMAN [anonim] i-a raspuns lui UN ROMAN

   esti din aceeasi gasca care a facut si clipul media?
 • +8 (16 voturi)    
  Sperante (Vineri, 22 mai 2009, 12:42)

  Catalin [anonim]

  Sa speram ca acest dezastru nu se va produce in veci acolo!
  Rosia Montana trebuie salvata de lacomia acestor criminali (da, cuvantul e corect si nu e deloc dur).

  Saracia locuitorilor si lacomia autoritatilor locale si a politicienilor nu e o scuza pentru a distruge o zona atat de plina de istorie si de natura salbatica.
 • +5 (11 voturi)    
  "calitatea lucrarilor" RMGC (Vineri, 22 mai 2009, 12:43)

  CodrutaN [anonim]

  Buna, Dani,
  Nu foarte multa lume a observat insa, daca tot ai adus vorba de Piatra Alba (asa-zisul "loc de stramutare" - in realitate un deal sec unde numai pt. transportul apei potabile se va plati imens), s-a facut acel "drum de acces", intr-adevar mult-laudat de Inspectoratul pt. Calitate in Constructii. Ei, bine! la vreo luna dupa ce IPC a laudat drumul ca "model de calitate in constructii", o bucata de deal a luat-o la vale - ca, normal! doar nu erau bajetzii aceia sa se incurce si sa-si dea banii pentru "consolidari taluz", "ziduri de sprijin" sau, macar, pentru un studiu geologo-tehnic serios referitor terenurile de acolo ?:)

  Lucru care, bineinteles, este prevazut in "agenda ascunsa" a lor sa se petreaca si cu cladirile, si cu galeriile romane samd. Apropo: arheologul lor (Gligor) a afirmat IN PUBLIC ca NU se poate face exploatarea fara distrugerea integrala a dealului Carnic (pe care spun ei ca or sa-l "protejeze" partial - dar cine ce o sa mai poata spune daca galeriile alea se darama "accidental"?)
  • +4 (6 voturi)    
   alunecari de teren (Vineri, 22 mai 2009, 13:08)

   dani [anonim] i-a raspuns lui CodrutaN

   multumesc, Codruta, pentru detalii. Alunecarile de teren au provocat si in timpul inundatiilor din Moldova mari probleme, asa ceva chiar ca nu lipseste in Apuseni!
   • -1 (1 vot)    
    mai multe despre motive (Sâmbătă, 23 mai 2009, 15:31)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui dani

    Buna, Dani :)
    Gasesti mult mai multe motive (majoritatea destul de "tehnice" dar destule si "pe intelesul publicului") pentru care am contestat raportul asupra Studiului de Impact al RMGC pentru Rosia Montana, aici: http://www.arin.ro/index.php?pgc=artichttp://www.arin.ro/index.php?pgc=artic .

    Documentul a fost inaintat la Ministerul Mediului in august 2006, pe cand se desfasurau asa-zisele "dezbateri publice" (pe atunci era ministru Sulfina Barbu).

    Raspunsul RMGC la intrebarile pe care le-am pus in timpul dezbaterilor a fost pe nu mai putin de 150 (unasutacincizeci !!!) de pagini!!! Pagini in care ei au reusit uimitoarea performanta de a nu spune ABSOLUT NIMIC!!!

    Cam asa or sa procedeze, de altfel, si pe parcursul exploatarii (daca o fi cineva ATAT de rauvoitor si de tampit incat sa le dea vreun aviz) - n-or sa raspunda la NIMIC din ce ar fi intrebati, in caz ca n-ar merge bine!
    • +1 (1 vot)    
     corect (Sâmbătă, 23 mai 2009, 16:33)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Scuze! vad ca am dat "paste" de 2 ori - linkul corect: http://www.arin.ro/index.php?pgc=artic
 • +1 (11 voturi)    
  gold (Vineri, 22 mai 2009, 12:45)

  luke [anonim]

  fratilor nu va face-ti prea mari probleme pentru un pumn de galbeni politicienii nostrii vor inchide ochii si vor da drumul la dezastru!!!!!ultima speranta ar mai fi PRINTUL CHARLES!!!
 • +4 (10 voturi)    
  true (Vineri, 22 mai 2009, 12:46)

  John [anonim]

  True, True, True. Din cauza asta ONG-urile trebuie sa fie mai active ca niciodata. Iar statul mai responsabil ca niciodata.
 • +3 (7 voturi)    
  4 miliarde pe naiba (Vineri, 22 mai 2009, 12:59)

  Ana [anonim]

  La inceput, statul roman avea 20% in biznis. Intre timp, s-au facut majorari de capital la care statul roman nu a pus banutzu, iar acum detine mai putin de 5%. Asa ca va mai lua praful de pe toba. Nici cat sa faca ecologizarea atunci cand se va produce un accident ecologic.
 • 0 (10 voturi)    
  vorbe (Vineri, 22 mai 2009, 13:12)

  Fishu [anonim]

  Ati fost vreodata la Rosia Montana? Stiti ca din 4 munti unul (Cetate) e o groapa deja, si altul (Carnic) e jumatate de munte? Stiti ca raul Abruzel e rosu? Zona aceea e deja distrusa si e distrusa de exploatarile statului roman. Macar canadienii vor putea fi trasi la raspundere.
  • +1 (5 voturi)    
   shi...? (Vineri, 22 mai 2009, 13:20)

   Codruta [anonim] i-a raspuns lui Fishu

   Si la ce - si cui foloseste, sa "tragi la raspundere" pentru un rau care deja va fi facut?

   Cuantifica "raspunderea", te rog! Baga aici niste cifre! Argumenteaza-le!

   Si sa vedem si cum presupui ca vor fi acoperite acele cifre, cand actionarii majoritari se vor fi retras (vanzand actiunile la pretz maxim) - iar de platit vor trebui sa plateasca niste Fonduri de Pensii private, din banii unor amaratzi - explica, hai!
   • 0 (6 voturi)    
    ... (Vineri, 22 mai 2009, 13:46)

    Fishu [anonim] i-a raspuns lui Codruta

    .raspundere. in cazul in care nu vor reconstrui ecologic zona care e deja dstrusa.
    • 0 (4 voturi)    
     n-o da cotita! (Vineri, 22 mai 2009, 14:44)

     Codruta [anonim] i-a raspuns lui Fishu

     Te intrebasem clar CUM cuantifici "raspunderea" aia? Da cifre! CLARE si argumentate!

     Cum adica "vor raspunde"? Explica concret!

     Aaaa... uitasem: or sa raspunda: "nu mai avem bani"...:-p
    • +3 (5 voturi)    
     Matale nu pricepi (Vineri, 22 mai 2009, 15:44)

     Eu [anonim] i-a raspuns lui Fishu

     La exploatarea cu cianuri problema nu e pe cine pui sa refaca zona dpv ecologic. Problema e ca O ZONA INFESTATA CU CIANURI NU POATE FI DEPOLUATA! Ar trebui luat fiecare firicel de nisip si fiecare pietricica si spalate, si toata apa murdara rezultata ar trebui scoasa din circuitul ecologic. Terenul e de obicei infestat pe sute de metri in adancime. Cine crezi matale ca se inhama la chestia asta?
     • +1 (5 voturi)    
      gresit. (Vineri, 22 mai 2009, 23:20)

      Fishu [anonim] i-a raspuns lui Eu

      Cianura dispare si pe cale naturala, se descompune de la razele UV ale soarelui, si singurul loc unde se va gasi cianura va fi iazul de decantare si uzina de procesare. In SUA intradevar se fac spalari cu cianuri direct pe roca, dar nu e cazul in UE.
  • +2 (6 voturi)    
   Acum am inteles (Vineri, 22 mai 2009, 13:32)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui Fishu

   Adica 2 munti sunt distrusi deja si atunci am mai putea distruge inca 2, nu?

   Buna logica - hai sa mai distrugem inca 2 munti, sa amplificam dezastrul.

   Ai auzit de curatare si ecologizare?

   Costa bani? Da - dar o zona curata aduce acei turisti atat de mult doriti de Nutzi Udrea.....cianura aduce doar moartea.
   • -2 (6 voturi)    
    ... (Vineri, 22 mai 2009, 13:45)

    Fishu [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    curatarea si ecologizarea intregii zone va fi facuta de cei de la RMGC. De ce? pt ca va exista un cont cu o suma mult mai mare decat ar fi necesar pt reconstructia ecologica a zonei la care va avea acces doar statul roman si celor de la RMGC le va conveni sa faca reconstructia pt a nu pierde o suma frumusica de bani, imi pare rau ca nu stiu suma exacta acum.
    • +3 (5 voturi)    
     Si marmota... (Vineri, 22 mai 2009, 14:07)

     Catalin [anonim] i-a raspuns lui Fishu

     Da, da....sigur ca vor fi trasi la raspundere...Pai ce ii opreste sa se declare in insolventa spre finalul exploatarii, si sa fuga? Ii urmareste cineva pe patroni in Canada, sau prin paradisuri tropicale care nu extradeaza?

     Vrajeli din astea s-au mai auzit - iar astfel de tepe cu exploatari care au fugit fara a ecologiza au avut loc in multe locatii pe glob.

     Rosia Monatana e o mare teapa! De aceea vom lupta impotriva ei mereu.
    • +2 (4 voturi)    
     zi suma! (Vineri, 22 mai 2009, 15:15)

     Codruta [anonim] i-a raspuns lui Fishu

     CAT va costa "reconstructia ecologica"?

     Si de unde vor depune suma aia? Ca n-au bani nici macar sa inceapa exploatarea, daca nu le cresc actiunile - acum vreun an nu aveau bani nici de salarii! >:
     • 0 (4 voturi)    
      Nu va fie frica, Rosia nu pica! (Vineri, 22 mai 2009, 19:52)

      ion romanul [anonim] i-a raspuns lui Codruta

      Codruta, In revista Formula AS de saptamana asta este publicat calculul unei economiste belgiene, care ia de baza estimarile Agentiei Americane de Mediu (EPA), potrivit careia ecologizarea corecta a unui hectar distrus de o mina costa circa 100 de milioane usd. Daca la Rosia vom avea peste 2000 de hectare afectate, calculul e simplu: ecologizarea va costa circa 2 miliarde de dolari! Cine-i va plati? Poporul roman, din "profitul" lui Naumovichi, de 4 miliarde. Gold Corp., conform proiectului, a rezervat numai 75 de milioane de dolari pt ecologizare, obtinuti din vanzarea aurului nostru, nu adusi de la vreo banca. Deci vor plati un mizilic, dar tot din avutul nostru. In privinta celor ce se straduiesc sa ne convinga de binefacerile proiectului Gold Corp., nu va faceti probleme: sunt taietori de frunza la caini, angajati la companie, care-si primesc salariul sa dea astfel de replici. Oricum, peste 95% dintre romani sunt impotriva proiectului, asa ca ineptiile lor sunt de prisos. Iesirea in strada nu e o idee rea, principalul este s-o organizeze cineva. Sa auzim de bine, nu va fie frica, Rosia nu pica!
      • +1 (5 voturi)    
       calcule... (Vineri, 22 mai 2009, 23:50)

       Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ion romanul

       De fapt, 2000 ha ori 100 milioane ar face... 200 miliarde USD - ceea ce mi se pare relativ apropiat de realitate :))

       Oricum, astia n-or sa plateasca NIMIC! Chiar daca pana la urma ar face un agreement cu statul, dupa vreo 4 ani de exploatare (cand or lua "miezul zacamantului", acela cu continuturi mari - adica FIX ce a ramas in galeriile romane) or sa... spuna ca s-au terminat banii, or sa-si puna palma-n f*nd si-or sa plece - asa cum au facut si grecii de la SOMETRA, asa cum face si SIDEX samd... parca n-am sti, astia ne cred chiori!

       BINEINTELES ca "Rosia nu pica!" :)
    • 0 (6 voturi)    
     Nu pricepeti ... (Vineri, 22 mai 2009, 15:50)

     Eu [anonim] i-a raspuns lui Fishu

     Chiar daca RMGC ar pune deoparte tot ce scoate din exploatare, fara macar sa-si acopere investitia, tot aurul, argintul si cuprul, tot n-ar ajunge pt. ecologizare.

     La toate exploatarile miniere cu cianura se petrec mai devreme sau mai tarziu catastrofe ecologice. Poa' sa fie vorba de chestii spectaculoase ca revarsarea de la Baia Mare, care a omorat pestii pe Tisa, sau pot fi chestii lente, pe care cand le constati e prea tarziu ca sa mai poti face ceva, cum e de exemplu infiltrarea cianurii din iazurile de stocare in apa freatica, pana in profunzime.

     Singura varianta ecologica ar fi descompunerea cianurii, nu stocarea ei. Cata vreme cianura nu se descopmpune, ci se stocheaza, e garantat ca urmeaza o catastrofa ecologica. O ZONA INFESTATA CU CIANURA NU POATE FI ECOLOGIZATA! E o chestie pe care tre' sa o priceapa toata lumea, inclusiv RMGC.

     Ecologizarea unei zone infestate cu cianura ar presupune spalarea fiecarui fir de nisip, urmat de mutarea deseurilor rezultate in urma spalarii altundeva - nu stiu unde, ca oriunde ar ajunge tot poluare ar produce. Treaba asta ar trebui facuta pe sute de metri adancime. Nu se baga nimeni la asa o chestie, care oricum ar costa mai mult decat tot ce se va extrage de la Rosia Montana.
   • 0 (6 voturi)    
    pt. catlin (Vineri, 22 mai 2009, 18:52)

    emigrantul [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    Turistii sunt in capul vostru, uita-te si tu la cum arata tara, cu blocuri inegrite, drumuri paste, satre de tigani, turme de caini comunitari, si personal acrit si gata sa te smechereasca. Deci avem 5000 de munti, delta dunarii, lunca dunarii, plaja si cateva monumente si avem 2-3 turisti. Repede turistii vor veni la acei 2 munti vecini cu mina deja exploatata. Hai sa fim seriosi, este isteria unui popor fricos ca mereu a fost inselat, daca romanilor le-ar f pasat de tara nu ar fi existat aruncate un miliard de peturi aiurea, baterii cu metale grele eu cred ca au fost aruncte in ultimii 40 de ani cate sute de milioane, si culmea nu toat intr-un singur loc ca cianura , ci aiurea ca minele antipersoana . Imi aduc aminte ca niste muncitori povesteau ca pe vremea comunistilor lucrau in munti la un baraj, iar ca sefii sa creada ca au muncit cu utilajele aruncau zeci de bidoane cu motorina in Olt, daca ar fi lucrat intr-o zona mai populata l-ar fi vandut.
    • +2 (4 voturi)    
     ai dreptate! (Vineri, 22 mai 2009, 23:45)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui emigrantul

     Dar asta nu are legatura cu faptul ca proiectul RMGC e, de fapt, "rau" - si nu-l va face sa fie "bun".
     Nu vad de ce, pe langa baterii, mai trebuie sa fie si compusi cu cian si metale grele - e ca si cum ai zice ca daca tot ai TBC ar trebui sa te infecteze cineva si cu HIV... >:)
  • +1 (7 voturi)    
   apropo de Carnic (Vineri, 22 mai 2009, 13:39)

   Codruta N [anonim] i-a raspuns lui Fishu

   Faptul ca e "o jumatate de munte" are drept cauza ca aceia de la RMGC au puscat acolo ILEGAL ! - asta ca sa stiti ce INCREDERE puteti avea in cei care balmajesc cuvinte goale despre "responsabilitatea companiei" - si ca sa stiti CUM or sa procedeze cu "aspectele legale" daca ar primi avizele sa inceapa!

   Daca nu erau ONG-urile opozante sa se tina de capul institutiilor, astia de la RMGC terminau pana acum Carnicul - fara NICI UN fel de aviz!

   Eu nu inteleg ce fel de "guvern" este acela care mai tolereaza prezenta acestor banditi in tzar!
  • +1 (7 voturi)    
   FARA CIANURI (Vineri, 22 mai 2009, 14:28)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Fishu

   /

   Zona abia acum a inceput sa se refaca, dupa ce comunistii au exploatat pana in 90 !!!

   Locuiesc in zona si stiu ce vorbesc !!!

   /
  • +1 (7 voturi)    
   Asa rosu cum e ... (Vineri, 22 mai 2009, 15:42)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Fishu

   ... presupun ca pe marginea apei mai cresc pomi si iarba. Corect? E, asta e marea diferenta. Daca poluarea e cu oxid de fier, sau cu steril sfaramat dar necontaminat, dispar pestii, se distruge partial ecosistemul, dar problema poate fi rezolvata chiar si fara investitii, pe cale naturala, daca activitatea care polueaza se opreste.

   La exploatarea cu cianuri e mult mai rau. Pana acuma in decurs de 20 de ani de la inceperea exploatarii nu e un loc pe glob unde sa nu fi existat accidente grave, oriunde s-a exploatat cu cianuri. Consecinta nu e ca mor pestii, ci ca in zona nu se mai poate sapa nici o fantana, ca apa din ea e otravita, ca nu mai creste nici macar un fir de iarba, ca nici macar gandaci sau furnici nu mai pot trai in zona. Io zic sa te gandesti cat de rau e acuma fata de cat de rau poate fi.
 • +3 (9 voturi)    
  afara! (Vineri, 22 mai 2009, 13:14)

  ion voicu [anonim]

  afara cu ticalosii de la gabriel resources!
  multe din casele cumparate de ei si depopulate sunt inregistrate la directia monumentelor. multe din ele au inca placute care dovedesc acest lucru.
  in afara de asta otravirea apelor freatice din zona va otravi apele din tot ardealul. ARDELENI, opriti poluarea daca nu vreti sa bagati cianurile datorate goanei dupa aur in propriul vostru organism. bucurestiului nu-i pasa oricum de noi.
  rusine lui naumovici ca s-a lasat cumparat de gabriel resources!
  sper sa te micsorezi, sa te inegresti si sa respiri greu fraere!
  laserul nu e pentru ageamii.
  • -1 (5 voturi)    
   Bucuresti (Vineri, 22 mai 2009, 17:25)

   emil [anonim] i-a raspuns lui ion voicu

   Bucurestiului nu ii pasa de voi, la Bucuresti fiind un premier de al vostru si iubit de voi. Nu mai vorbesc si de altii din guvern, tot de-ai vostri. Suferi rau de prostie.
 • +4 (10 voturi)    
  Sterling reloaded (Vineri, 22 mai 2009, 13:15)

  patrunjel [utilizator]

  Pai e evident o afacere gen Sterling in care ei vor lua 80% din aur , iar ai nostrii vor primi redevente acolo ceva firmituri.

  Plus bonus 4 munti de steril si un lac de cianura.

  Ar trebui impuscati la pachet toti. Facem ceva pe alea 4 miliarde ale voastre.


  Ca sa parafrazez panarama aia de clip publicitar a prostituatei publicitare Naumovici :

  "Cum sa cheltuim 4 miliarde ?"

  Sa platim asasini profesionisti sa va caute pe toti pana in gura de sarpe sa va ia maul.
 • +1 (5 voturi)    
  Reclama (Vineri, 22 mai 2009, 13:21)

  fane [anonim]

  Eh, la sfarsit, ce sa vezi? Ala negru de respira greu, era de la poluare.
 • -4 (12 voturi)    
  cianura (Vineri, 22 mai 2009, 13:23)

  Fishu [anonim]

  limita impusa de UE e de 10 ppm(parti pe milion). In iazul de decantare de la Rosia vor fi intre 5 si 7 ppm. La Baia Mare in 2000 era o concetratie de 300 de ppm. Si cianura se recupereaza pt a fi refolosita, e totusi scumpa. Statul va primi in jur de 48% din profit. Stiati ca centrul de informare al Academiei Romane din Rosia functioneaza in parteneriat cu Fundatia Soros? Oare ce interese are acesta? Eu inca nu inteleg de ce aceasta dezinformare care se face in presa.
  • +1 (9 voturi)    
   lol Soros (Vineri, 22 mai 2009, 13:43)

   patrunjel [utilizator] i-a raspuns lui Fishu

   Soros ? Nu cumva onestu om de afaceri care a prabusit lira sterlina acum 15 ani ?

   Daca nu stiai Soros e actionar deci direct interesat.
   K THX BYE.
   • +1 (5 voturi)    
    ... (Vineri, 22 mai 2009, 14:37)

    Fishu [anonim] i-a raspuns lui patrunjel

    ideea e ca Academia e impotriva proiectului, deci daca soros ar fi actionar ce motive ar avea sa fie impotriva?
    • -1 (5 voturi)    
     Soros ... (Vineri, 22 mai 2009, 15:54)

     Eu [anonim] i-a raspuns lui Fishu

     ... cat e el de ungur, nu e prost, si nu e musai rau intentionat.

     Personal, la cat imi plac mie britishii, faptul ca a prabusit lira sterlina mi se pare o fapta buna.

     Daca o institutie finantata de Soros e impotriva proiectului, desi Soros e actionar direct sau indirect la RMGC, eu as zice ca impotrivirea e fundamentata.
  • 0 (8 voturi)    
   ce minciuna! (Vineri, 22 mai 2009, 14:03)

   Codruta N [anonim] i-a raspuns lui Fishu

   De unde ai scos-o pe aia ca "statul roman va primi in jur de 48% din profit"? Au schimbat astia contractul de asociere - si n-am aflat eu? :-p
  • 0 (6 voturi)    
   sa bei tu (Vineri, 22 mai 2009, 15:37)

   alin [anonim] i-a raspuns lui Fishu

   daca nu este mult nu ai decit sa bei zilnic 5ppm cianura pe zi,pe noi lasa-ne in pace
   • 0 (2 voturi)    
    gogonele (Sâmbătă, 23 mai 2009, 5:35)

    emilper [utilizator] i-a raspuns lui alin

    in gogonele e mai mult
 • +4 (8 voturi)    
  de ce trebuie oprit gold co (Vineri, 22 mai 2009, 13:24)

  ciuche [anonim]

  Pentru ca dincolo de haldele de steril ramase de la fostele mine de aur si cupru, Muntii Metaliferi au in apropiere zone turistice absolut superbe.E vorba despre cele doua virfuri numite generic Detunate care sunt monumente ale naturii, unice in Europa(o gasca de moto belgieni se uita cu gura cascata la maretia detunatei), poienile cu narcise de la Negrileasa,plus numerose vestigii romane(mojare,galerii).Pentru ca zona Cimpeni, Abrud, Rosia a fost locul cel mai disputat si aparat de legiunile lui Avram Iancu la 1848.Pentru ca poate fi ecologizata pornind de la stadiul actual pe bani europeni(vezi cazul carierei din Calimani), si nu in ultimul rind pt. ca are un potential turistic urias(cei din Bucium planuiesc o pirtie de ski), traditie si istorie milenara.Pentru ca daca vedeti un rasarit de sus dela statia meteo, intr-o dimineata de toamna,cu ceturi pe vai si copaci ruginii, o sa va vina sa puneti mina pe topoare si cose ca in timpul lui Iancu si sa luati la goana cirtitele astea hulpave care vor sa transforme Romania in desertul Sinai.
  • +3 (7 voturi)    
   Partie de ski la Bucium? (Vineri, 22 mai 2009, 14:31)

   Ducu [anonim] i-a raspuns lui ciuche

   stai linistit ca nici un Arieseni, polul zapezii nu prea mai este, de unde pana unde la Bucium. Poate cu tunuri de zapada, dar de unde bani pt ele, curent pt ele si apa??? hai sa fim seriosi, nu merge partia de pe Feleac in Cluj din lipsa de bani. zona e foarte frumoasa, dar fara drumuri bune, fara locatii de cazare decente, fara reclama nu vine nimeni! PLus ar mai fi raul facut de exploatarile statului roman, Zlatna, Rosia Poieni, Rosia Montana, Baia de Aries, iazurile lor de decandatre, despre alea de ce nu se zice nimic?
   • +3 (7 voturi)    
    mai umbla! (Vineri, 22 mai 2009, 14:41)

    Codruta [anonim] i-a raspuns lui Ducu

    In zona Rosiei zapada dureaza uneori pana in apriilie - de unde si vorba celor de acolo: "la noi e 7 luni iarna, 5 luni ploua si vara pica-ntr-o joi"! :-p

    Documenteaza-te pe teren! Iar la Arieseni nu a fost zapada pentru "schi la scara industriala" niciodata - cu toate astea oamenii au stiut sa faca bani si in afara sporturilor de iarna...
   • +3 (3 voturi)    
    iazuri (Vineri, 22 mai 2009, 14:43)

    ciuche [anonim] i-a raspuns lui Ducu

    Da tati ai dreptate, oricum s-au dat doua bombe atomice la hirosima si nagasaki, de ce nu s-ar mai da vreo citeva,... ca loc mai e.
 • +6 (8 voturi)    
  Perfect de acord (Vineri, 22 mai 2009, 13:35)

  mihai [anonim]

  Nu cred ca murim de foame, incat sa apelam la ultima solutie...
  Sunt un om ce intelege progresul si e de acord cu el, aici nu il vad... nu vad de ce sa radem tone de munti pentru cateva grame de aur...

  Sper ca acesta campanie sa fie un esec rasunator, mai ales pentru Naumovici.

  Mihai
 • +3 (7 voturi)    
  oare cand ne vom destepta... (Vineri, 22 mai 2009, 13:42)

  Florin [anonim]

  sa vedem ce castiguri enorme au baietii din expoatare si ce gauri ne lasa sa astupam pe urma? Noi ne alegem cu pamantul facut svaitzer si cu cianuri in lacuri artificiale si ei pleaca cu banii. M-au omorat cu reclama aia de 4 mld. Sa-l vad eu pe ala care investeste acolo cum are apoi curaj sa mai foloseasca sau sa bea apa de izvor. Niste nenorociti, oare pana unde sunt dispusi sa ajunga?
 • +5 (7 voturi)    
  raul se intampla atunci cand binele nu face nimic (Vineri, 22 mai 2009, 13:44)

  Costin [anonim]

  Lucrurile astea precum si multe altele din Romania se intampla tocmai pentru ca atitudinea opiniei publice lipseste iar Guvernul s-a obisnuit sa inchida ochii pentru bani. Cat timp oamenii nu vor protesta si nu vor apara atat fizic cat si prin metode mass-media putinele noastre frumuseti ramase, porcii astia bogatasi or sa lase in urma lor numai distrugere si moarte.
  Din fericire planeta are propriul ei sistem natural de protectie si atunci cand o sa fie suficient de "ranita" ne va sterge pe toti de pe suprafata ei.
  ...si n-ar fi prima oara....
  • +1 (3 voturi)    
   re: raul se-ntampla... (Vineri, 22 mai 2009, 14:11)

   liviu [anonim] i-a raspuns lui Costin

   @ Costin, te inteleg perfect si-ti impartasesc revolta... si disperarea.

   Din pacate situatia se prezinta asa: este subiect tabu sa protestezi, sa scrii contra facand dezvaluiri relevante, sa incerci sa te opui cu argumente rationale intr-o problema in care este implicata o firma care are legatura (actionariat, conducere executiva, afiliatie, etc) cu evreii. Asa cum este cazul "canadienilor" ddin spatele Gabriel Resources.
   Nu spun mai mult pentru ca cenzura vegheaza si taie.
 • +6 (10 voturi)    
  Aurul poate sa mai stea in muntii aia (Vineri, 22 mai 2009, 14:01)

  Geo [anonim]

  inca cateva mii de ani de acum incolo, cu ce va incurca? Ca doar nu cere de mancare .... Mi se pare cea mai mare idiotenie sa distrugi muntii si peisajul Romaniei si vestigii arheologice pentru ce/ Ca sa imbogatesti pe altii?! Stupid... Sa muti sate si oameni si sa distrugi in mod iremediabil natura...
  Statul roman daca are nevoie de 4 miliarde ar face bine sa se gandeasca la alte metode de a le produce, ca mai sunt. Ce ziceti de impaduriri si dezvoltarea turismului?
 • +2 (6 voturi)    
  am aflat cine era ala.. (Vineri, 22 mai 2009, 14:13)

  ciuche [anonim]

  ala micu de-i putea gura era...Naumovici ba.
 • 0 (8 voturi)    
  cum e cu natura pe la rosia (Vineri, 22 mai 2009, 14:23)

  naturistul [anonim]

  Mai baieti, toate ca toate, dar cine a fost la Rosia stie in ce hal arata locul ala... si ca nu o sa-l facem statiune turistica asa, cu una cu doua.
  Acuma intrebarea e cine ar investi acolo?
  Treaba cu compania care curata apele alea rosii mi se pare totusi buna. Natura singura nu prea face doi bani la Rosia. Si nici statul.
  • +1 (5 voturi)    
   ne lasi (Vineri, 22 mai 2009, 14:33)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui naturistul

   Dar de ce ar tb investit ???Avem oare in fiecare localitate din romania firme cat incape ???Eu locuiesc intr-o localitate cu peste 2000 locuitori la drum european si nu exista decat 2 firme de prelucrarea a lemnului cu vro 10 angajati.Aici de ce pot trai oameni fara mari investitori si acolo nu pot fara investiti?? Si astfel de localitati e plin in romania.Tb neaparat sa distrugem complet planeta asta numai ca un cocalar ca tine sa poarta la gat lantocul gros de aur???
   • -2 (8 voturi)    
    cum adica? (Vineri, 22 mai 2009, 14:47)

    Xaifer [anonim] i-a raspuns lui /./

    Fraticaaaaa............ deci sa traim ca niste prosti!!!!! Pai hai atunci sa renuntam la case, masini, bani, haine, telefoane, internet si tooooooot
    Te pomenesti ca esti unul din aia care ar umbla in fundul gol prin munti.......... Sa se duca pe apa sambetei miile de ani de civilizatie, asta zici???
    Prietene, esti mai rau decat comunistii. Se cheama indobitocirea populatiei
    Nu stiu cum o fi cu canadienii astia, dar ce zici tu e absurd.
    • +3 (5 voturi)    
     Daca matale-ti place ... (Vineri, 22 mai 2009, 16:06)

     Eu [anonim] i-a raspuns lui Xaifer

     ... poti dupa parerea mea sa traiesti ca un prost.

     Il stiu pe unu': i-a ramas casa de la tac'su, bea de stinge, n-are nevasta, si probabil o sa moara inainte de 50 de ani de ciroza. De castigat bani castiga de la un "investitor" care a deschis o pravalie in zona, unde lucreaza ca hamal, ca la altceva nu-l duce mintea. Si bineinteles se considera persecutat si lipsit de noroc, si da vina pe oricine numa' pe el nu ca are o viata de rahat.

     Pe de alta parte, intr-un fund de vale, intr-un catun de care matale probabil n-ai auzit si nici n-o sa auzi, de prin Maramures, traieste unu' care ar un cazan micutz de tzuica, pe care o prepara singur, o vinde scump si n-are niciodata destula, ca se bat ai de stiu sursa pe marfa. Ar putea sa-si extinda afacerea, sa cumpere un cazan mai mare, sa angajeze oameni, da' omu' are o viata de care e multumit, si nu simte nevoia sa si-o faca praf. Prefera sa ii dea bani lu' fi-su, sau cui are nevoie, masina nu-i trebuie acolo unde sta el, si considera chioreala la tembelizor cu orele o mare prostie.

     Acu' zi si mie, care e prostu, dupa parerea matale? La ce-i buna investitia straina, daca nu te duce mintea sa faci tu ceva cu viata ta? Chiar crezi ca e in stare ceva sau cineva in afara de tine personal sa faci ceva din viata matale? Atunci scuze de deranj, ureaza-i somn bun in continuare din partea mea ratiunii matale.

     Si btw, re. progres si aur: ai habar cat aur se foloseste in economie (de ex. productia de integrate) pe glob anual? Mai Doar cateva sute de tone. Restul - grosul - merge pe bijuterii, lingouri si alte mofturi fara nici o utilitate practica.
    • +2 (6 voturi)    
     fratica ce natie esti??? (Vineri, 22 mai 2009, 17:42)

     /./ [utilizator] i-a raspuns lui Xaifer

     Fratica dar tu din ce zona a romaniei te tragi asa de curios???Ce treaba are casa, hainele , internetul etc cu aurul??Te imbraci numai in aur??Ai cumva ca ciobanul jiji si toaleta facuta din aur???Telefonul tie marca mutu poleit in aur???Esti unul de genu care dc azi are 10000000000000..... euro i-ar manca pe toti si maine nu ar mai avea ce manca.
  • +3 (5 voturi)    
   peisajul Rosiei (Vineri, 22 mai 2009, 20:06)

   dumitrel [anonim] i-a raspuns lui naturistul

   Naturistule, esti mare mincinos! Am fost saptamana trecuta la Rosia si am ramas impresionat de frumusetea naturii. E superb, e ca o carte postala de pe vremuri. Pomii infloriti, muntii plini de paduri, lacurile (taurile) limpezi, poienitele pline de flori, vacile raspandite la pascut pe pasune, i idila campestra sublima pe care sefii tai de la Gold ar dori s-o macine in dintii malaxoarelor. Am aflat de la Centrul de Informare ca peste o mie de turisti au vizitat Rosia de la Pasti pana acum. Daca ar avea pensiuni locale, ar veni si mai multi. Dar pensiuni nu sunt, pentru ca nu permite primaria vanduta Goldului, care tine Rosia de 12 ani in izolare, ca sit exclusiv industrial. Casele de patrimoniu sunt lasate de Gold in parasire, cimitirele au inceput sa fie "depopulate" (peste 25 de morminte au fost mutate cu banii Goldului - 20 de milioane plus transportul), bisericile sunt abandonate, ca sa se prabuseasca la prima explozie a companiei. De altfel, Zona asa-zis Protejata, din centru, este o minciuna ieftina, fiindca toate casele de patrimnoiu se vor prabusi sub exploziile uriase, in primele zile ale exploatarii. Asa ca, Naturistule, da-le banii inapoi, pana nu e prea tarziu.
 • +2 (6 voturi)    
  Salvati Rosia Montana (Vineri, 22 mai 2009, 14:43)

  Cristian [anonim]

  Acum ceva vreme existau niste baieti care au inscriptionat pe mii de blocuri "Salvati Rosia Montana", acum exista niste voci si fete de oameni platiti care se aud la radio si se vad la TV, spunand ca si doresc maxim sa inceapa exploatarea,...... Pic de respect fata locurile atat de minunate din acea zona, pic de respect fata de Romania. Cum poate un Roman sa si otraveasca TARA? Sa le stea aurul in gat .. ca`n poveste!!!
 • +1 (5 voturi)    
  Sa iesim in strada (Vineri, 22 mai 2009, 14:53)

  Suparatul [anonim]

  Vad numai comentarii vehemente.Ce bine ar fi daca am iesi cu totii in strada daca va fi cazul si nici nu ma indoiesc ca nu va fi cazul cu ce lepre avem prin guvern si e o chestie de timp pina minjesc astia de la gabriel pe cineva cu decizie ca sa dea drumul la dezastru.
  Numai bine.
  Huaaaaaaaaa...............
 • +3 (5 voturi)    
  Nu, Nem , No (Vineri, 22 mai 2009, 15:24)

  szasz [anonim]

  Nu mai vreau sa aud ca astia iar incep sa dea cu spoturi in popor cu intentia de a ne convige ce bine este pentru noi proiectul asta care stramuta populatia de acolo ca in perioada raposatului si vine cu cianura lui buun de tot sa ia aurul sa distruga natura ! Sper sa reusim sa punem bete in roate si de data asta. Depinde de societatea civila daca se va face sau nu. Sper din tot sufletul ca vom putea tine piept. O zi minunata pt toti.
 • +2 (6 voturi)    
  Acesti investitori nu vin de dragul nostru (Vineri, 22 mai 2009, 15:31)

  Lucianmotzul [anonim]

  Am inbatrinit ,am crescut si urmat scoala in Abrud Liceul Horia ,Closca si Crisan ,stiu locurile acestea le-am strabatut pe jos ,din aceste locuri multi straini sau inbogatit romani,austrieci ,rusi,acum cind sintem liberi ne fura cei care striga democratie ,iar acesti conducatori locali si centrali fura ,fura si iar fura ,ar trebui cu lance lui HORIA nimiciti acesti nemernici,care ne-au invadat tara,prin ani 1950 multi mineri care cu munca de generati au scos aur din aceste locuri au fost torturati de au dat aurul muncit cinstit de generati ,multi au murit de chinurile groaznice la care au fost supusi,cine erau acestia care faceau ancheta si au furat aurul! Acum vreau sa-l fure din nou .Afara cu acesti venetici care distruge munti Apuseni, ce le pasa nu sint a lor ,pt aceste locuri de peste 2000 de ani istorie .Aceste sint locuri Sfinte ale poporului Roman.Nu avem nevoie de voi ,voi a-ti venit sa luati nu sa dati,sa ne faceti mai saraci ,
 • 0 (6 voturi)    
  din greseala in greseala... (Vineri, 22 mai 2009, 15:31)

  andrei ionescu [anonim]

  ...spre victoria finala. astazi, despre rosia montana, proiect ce ameninta in cel mai direct mod pacea si bunastarea poporului roman. iata de ce merge totul asa de bine in romania: pentru ca tot gospodarul isi da cu parerea despre tot si toate, chiar daca habar nu are pe ce lume traieste.

  toti cei care arunca gunoaie pe strada, la munte sau la mare, s-au trezit acum bravi aparatori ai frumusetilor patriei. patrie care habar n-are cum sa amenajeze nici 5% din potentialul turistic si cultural, dar care brusc este ingrijorata de patrimoniul din rosia montana.

  si cand vin unii sa aduca bani in tara, sa creeze locuri de munca si sa le dea si case la noi amaratii de pe acolo, se trezeste tot gospodarul roman sau intelectualul fin sa se planga ca astia vor castiga mai mult decat statul, in cel mai pur spirit comunist.

  nu conteaza ca exploatarea cu cianura ramane metoda cea mai utilizata de exploatare a aurului, ca exista procedee de tratare cu metabisulfit de sodiu care duc concentratia toxica la niveluri mult sub minimul cerut de normele UE, sau ca vreo cateva sute de milioane de euro intrati in tara nu ar strica nimanui.

  gospodarul, cu viata lui mizera, are nevoie de idealuri pentru care sa lupte. prin urmare, sa salvam, cu totii rosia montana, fratilor! asta in timp ce aruncam sticla de cola pe strada si ne pregatim sa dezbatem alte probleme de maxima importanta pentru viitorul omenirii, ca de exemplu chipurile din pasapoarte.

  daca vrem sa traim mai bine trebuie sa intre bani in tara, ca noi nu suntem in stare sa producem prea mult. suntem atat de ocupati sa salvam si sa dezbatem tot felul de lucruri (la care oricum nu ne pricepem), ca nu mai avem timp sa gandim sau, doamne fereste!, sa muncim.

  traiasca bravul popor roman, aleasa natie pe acest pamant! (aplauze furtunoase)
  • +2 (6 voturi)    
   du-te si aduna! (Vineri, 22 mai 2009, 15:45)

   Codruta [anonim] i-a raspuns lui andrei ionescu

   Du-te si aduna gunoaie de la munte, daca te deranjeaza ca altii n-o fac - eu stiu ca astea sunt servicii PLATITE, fie de RomSilva, fie de CNADR fie de cine are responsabilitatea asupra terenului.

   Nu ma bag in treaba ta - aduna gunoaie, daca iti place si daca te deranjeaza (si daca nu te deranjeaza ca aceia care sunt PLATITI sa o faca, n-o fac)!

   Pe mine ma deranjeaza sa se distruga Rosia Montana - asa ca eu asta fac: ma opun proiectului! CARE E PROST !!! Si neavenit, tzeapa, distructiv samd....

   Lasa vorbele goale - si meri de aduna gunoaie!
  • +3 (3 voturi)    
   pac cu comunismul (Vineri, 22 mai 2009, 15:59)

   copacelu [anonim] i-a raspuns lui andrei ionescu

   Acuzand romanii de comunism in reactia la tema, denaturati contextul. Nemtii protesteaza masiv, legandu-se cu lanturi de sine, la transporturile feroviare cu desuri atomice desi Castorul e ultrasecurizat. Nu-si taie copacii, caci au nevoie de natura si de oxigen. Protectia mediului e pe agenda de lucru globala, a tuturor tarilor capitaliste si civilizate, face parte din strategia G20 de reorientare a productiei pentru iesirea din criza.
  • 0 (4 voturi)    
   Greselile altora... (Vineri, 22 mai 2009, 16:02)

   Zgabeartza Iftode [utilizator] i-a raspuns lui andrei ionescu

   Draga domnule Andrei Ionescu, daca asta este numele dvs adevarat, ca habar nu avem sa ne amenajam patrimonul este si din cauza unora ca dvs. Nu suntem lasati sa avem incredere in noi! Nu suntem indrumati sa ne cultivam ideile, iar atunci cand o mana de oameni se sesizeaza si spun lucrurilor pe nume exista, in contrapartida, cei cu idei ca ale dvs. RMGC nu vin sa creeze locuri de munca sau sa ne bage bani in buzunar, vin sa se imbogateasca! Atat si nimic mai mult!
   Daca erati curios, puteati urmari niste documentare, as spune chiar memorabile, despre exploatarile de diamante si aurifere din Africa de Sud. Saracia oamenilor din RSA este arhicunoscuta de tot mapamondul... Nu-i ajuta cu nimic faptul ca lucraza acolo...
   Banii care, chipurile, intra in tara sunt pentru tehnologizarea exploatarii miniere, si asta ti-o spun ca economist, si atat. RMGC vor "investi" sa scoata inzecit sau insutit, iar la final vor pleca cu tot, lasandu-ne cu cele cateva zeci de milioane de euro, care in buna traditie romaneasca vor dispare imediat in A4, SUV-uri, LCD-uri pentru senatori si deputati.
   Citind si recitind ce ati scris nu ma pot duce cu gandul decat ca sunteti undeva in sfera lor de interese...
   Si va doresc ca de acum incolo sa beti dvs apa aia cu niveluri de cianuri MULT sub minimul cerut de normele UE, pentru ca eu nu vreau...
  • +2 (4 voturi)    
   cipurile (Vineri, 22 mai 2009, 18:27)

   xy [anonim] i-a raspuns lui andrei ionescu

   ce legatura are cu rosia montana faptul ca sunt multi flecari care vorbesc aiurea de cipuri? nu mai amesteca lucrurile.
   si din cate am vazut eu, cei care arunca gunoaie sunt tocmai cei spalati pe creier, genul de "om nou" care inghite pe nemestecate lozincile cu "vin investitorii si creeaza locuri de munca", indiferent daca investitorul e un patron de bordel, un aventurier ca frank timis sau un dezvoltator imobiliar care planteaza in oras turnuri fara parcari.
   de unde pana unde da gabriel case la oameni, cand oamenii aia aveau casele lor, tocmai cele pe care le-a cumparat gabriel? cat de durabile pot sa fie niste locuri de munca intr-o exploatare care distruge mediul si face pagube mult mai mari decat castigurile pe care le aduce? povestile cu grija companiei pentru mediu si tehnologii moderne sunt pentru tari dezvoltate, cu state puternice, nu pentru tari socotite de lumea a treia ca Romania, unde vine smithfield si polueaza nestingherit, vine voestalpine sa ridice combinat taman pe litoral (noroc cu criza ca s-a oprit monstruozitatea) si noi ramanem intotdeauna incantati fiindca "vin investitorii".
 • 0 (2 voturi)    
  Si cine credeti ca o sa-i opreasca (Vineri, 22 mai 2009, 17:23)

  gheorghe [anonim]

  pe nemernicii nostri parlamentari sa avizeze propiectul ?

  Nu uitati, ultimul sa stinga lumina !
  I mi-s plecat demult !
 • +1 (1 vot)    
  Nici germana, nici romana (Vineri, 22 mai 2009, 17:29)

  Andrei [anonim]

  ... diesen globalen Gauner aus Rumänien, deren Moto... = snapanii astia globali din Romania, al caror motto...
  • -1 (1 vot)    
   nu pricepui (Vineri, 22 mai 2009, 18:51)

   roger [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   care-i ideea?
   • +1 (1 vot)    
    Gramatica (Vineri, 22 mai 2009, 20:49)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui roger

    Ideea e ca neamtul a facut bine acordul, iar romanul nu. In text apare "snapanii... al carui motto"; corect este "snapanii.. al caror motto"
    • +1 (1 vot)    
     a ramas neacordat (Sâmbătă, 23 mai 2009, 11:57)

     dani [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     da, asa e. varianta initiala era "snapanul",
     caci Gauner e la fel si la singular, si la plural, iar acordul in textul romanesc a ramas "neacordat". danke :)
 • +3 (3 voturi)    
  Cumetrii, din interes, la Roşia Montană (Vineri, 22 mai 2009, 19:37)

  pokemon [anonim]

  • Mihai Ianaş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale la momentul aprobării licenţei pentru perimetrul aurifer Roşia Montană, a devenit apoi administratorul Regal Petroleum, companie afiliată proiectului
  • După aprobarea licenţei, participaţia statului în proiect s-a diminuat de la 33,8%, la doar 19%
  • Gigantul aurului Newmont Mining, principalul acţionar în proiectul Roşia Montana, supraveghează de la Bucureşti proiectu.
  Problemele din tranzacţiile cu zăcămintele de gaze şi petrol din Marea Neagră se regăsesc şi în proiectul exploatării aurului de la Roşia Montană. Cel care a acordat licenţa de exploatare a perimetrului ca şef al Agenţiei pentru Resurse Minerale, Mihail Ianăş, a devenit ulterior administratorul companiei Regal Petroleum Bucureşti, firmă controlată de Frank Timiş, principalul acţionar al proiectului de la Roşia Montana.
  Mihail Ianăş a fost şeful ANRM, în perioada 1997-2000.
  Din această calitate, în 1998, Mihai Ianăş negociază şi propune acordarea licenţei de exploatarea minereurilor de auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, prin încredinţare directă, către Compania Naţională Minvest Deva, care era în parteneriat cu Gabriel Resources Ltd.
  Licenţa este acordată în august 2008 de Guvernul Radu Vasile şi este constrasemnată de Mihai Ianăş, ca preşedinte al ANRM, Radu Berceanu, ca ministru al industriei, şi de Decebal Traian Remeş, ca ministru al finanţelor.
  Compania de stat şi Gabriel Resources înfiinţaseră cu un an înainte compania Euro Gold Resources SA Deva, companie care urma să exploateze zăcămintele din Roşia Montană.
  După aprobarea licenţei de exploatare, Euro Gold îşi mută sediul la Roşia Montană după care îşi schimbă denumirea în Roşia Montană Gold Corporation SA. La scurt timp, participaţia companiei de stat în acest proiect scade de la 33,8%, la doar 19,3%, iar cea a firmei Gabriel Resources creşte de la 60, la 80% (în acţionariat mai figurau trei firme româneşti cu o pondere de sub 1% fiecare).
  • +2 (2 voturi)    
   firmele asociate >:) (Vineri, 22 mai 2009, 23:33)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui pokemon

   Dintre firmele romanesti asociate, Cartel BAU este responsabila de un accident cu cianuri chiar in ANUL ASTA (in aprilie, numa'), in zona Baia Mare - ca, deh! au oamenii "specialisti" >:)

   Dati cautare pe google si gasiti informatii destule - sau poftim! iaca unul din articole:

   http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-04-18&id=26021

   Mai-mai-mai! ce bajeti buni, si astia - poama buna, vorba unui amic: "cine se aseamana, se aduna" >:)
 • +1 (1 vot)    
  Cumetrii, din interes, la Roşia Montană 2 (Vineri, 22 mai 2009, 19:39)

  pokemon [anonim]

  După diluarea participaţiei statului, Ministerul Industriei şi ANRM aprobă tranferul licenţei de la Minvest Deva, la Roşia Montană Gold Corporation.

  Proiectul este blocat de atunci din cauza avizului de mediu şi a certificatului de urbanism.
  Firma britanică, Regal Petroleum (controlată de Frank Timiş, principalul acţionar al Gabriel Resources) îşi deschide, ]n 2003, un SRL la Bucureşti, la conducerea căruia îl numeşte pe Mihail Ianăş, fostul şef al ANRM. Proiectul cu Roşia Montană este blocat în continuare, însă în iulie şi decembrie 2004, Regal Petroleum primeşte de la Guvernul Năstase dreptul de exploatare a două zăcăminte petroliere la Bârlad şi Suceava.
  Un an mai târziu, gigantul “Newmont Mining Corporation” cel mai mare producător de aur din lume, înfiinţează la Bucureşti compania “Dacia Exploration”.
  Newmont, în care acţionar este şi miliardarul George Soros, tocmai devenise cel mai important acţionar al afacerii Gabriel Resources, cu o participaţie. Consiliul de administraţie al companiei Roşia Montană este schimbat, fiind revocată din funcţie şi Nicoleta Braun, prietena omului de afaceri Ovidiu Tender, partener cu Frank Timiş.
  În ciuda faptului că a devenit acţionar indirect al proiectului de la Roşia Montană, George Soros îl contestă în continuare, afirmând despre el că este un proiect dubios.
  Tot mai multe informaţii vehiculate în ultimele zile arată că o parte dintre acţionarii proiectului Roşia Montana sunt implicaţi şi în afacerea zăcămintelor din Marea Neagră.
  Concomitent, presa vorbeşte tot mai insistent de relansarea proiectului Roşia Montana. Ziarul "Cotidianul" a avansat chiar ipoteza că noul secretar de stat pe patrimoniu din Ministerul Culturii, Vasile Timiş, ar fi rudă cu Frank Timiş. Informaţie vehiculată pe mai multe forumuri de discuţii.
 • +2 (2 voturi)    
  Cumetrii, din interes, la Roşia Montană 3 (Vineri, 22 mai 2009, 19:40)

  pokemon [anonim]

  În acelaşi timp, noul secretar de stat din Ministerul Mediului, cel de care va depinde atât avizul de mediu pentru afacera Sterling, cât şi pentru Roşia Montană, Doru Laurian Bădulescu, a fost primul preşedinte ANRM şi cel care a reprezentat la început companiile implicate în explorarea zăcămintelor din Marea Neagră.

  sursa - ca sa nu fie nicio problema vot.ro
  • +1 (1 vot)    
   Intrebare pentru SOV (Vineri, 22 mai 2009, 19:57)

   pokemon [anonim] i-a raspuns lui pokemon

   Minvest Deva e cumva a dvs/a fost? Eu asa zic. Am ajuns demult la concluzia ca defapt RM este a dvs.
   Se vehiculeaza prin presa ca este implicat Soros si mai este un nume important, dar care nu mi-l aduc acum aminte. Poate o fi si Soros dar nu cred ca el este creierul.
 • 0 (6 voturi)    
  imbecili sau mercenari? (Vineri, 22 mai 2009, 19:42)

  lucid [anonim]

  Greu de distins printre gargaragiii "ecologisti" care au inundat forumul aberand fara sa aiba habar care e realitatea. Cica "poluarea cu cianuri a zonei". Aiurea, tratarea cu cianuri se face in spatzii strict supravegheate iar "resturile" se depoziteaza in iazuri asigurate la accidente. Deci poluarea nu poate fi decat PARTZIALA-ACCIDENTALA - vezi povestea cu DROBUL DE SARE - , cum s-a intamplat la Baia Mare cand o rupere de nori extrem de intensa - una la 200 de ani - a facut ca nivelul apei cu cianuri sa depaseasca cu cca 1 m in inaltzime peretele iazului, dar a fost mai mult propaganda ungureasca ieftina, dovada ca doar o parte relativ redusa de pesti a pierit in Tisa (ungurashii au primit despagubiri serioase), restul faunei - pasari, etc - nepatzind nimic, iar si pestii si-au revenit complet ca numar anterior accidentului in mai putzin de trei luni.
  Problema ADEVARATA este cea a oamenilor din zona, care pur si simplu si-au luat lumea in cap si abandoneaza zona in lipsa de alternative (gargara cu ciupercarii, turism "ecologic' sau fructe de padure e pur si simplu bataie de joc la adresa oamenilor astia aurari de generatzii). In toata zona NU MAI EXISTA NICI O MINA DE AUR deschisa, doar exploatarea de cupru de la Rosia Poeni mai merge la limita si a poluat deja solid zona - au auzit palavragiii de mai sus de GALITZA? Pun pariu ca habar nu au ce inseamna.
  Asa ca gargaragiii sa faca ciocu' mic sau, daca le pasa real de oamenii din zona, sa-i ia in gazda la ei acasa si sa le dea de lucru.
  • +2 (2 voturi)    
   SI CE SE VA INTAMPLA DUPA ... ??? (Vineri, 22 mai 2009, 21:13)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui lucid

   Ai dreptate pana la un punct:

   CE SE VA INTAMPLA DUPA CE ZACAMANTUL SE VA TERMINA SI EXPLOATAREA SE VA INCHIDE (IN MAXIM 15 ANI) ?
   CE VOR FACE ACEI OAMENI ?

   RASPUNSUL:
   NIMIC, VOR PIERDE ACELE LOCURI DE MUNCA, SI O SA FIE CHIAR MAI SARACI INTR-O ZONA COMPLET DISTRUSA IN CARE NU SE VA MAI PUTEA LOCUI ...

   CE ALTERNATIVE LE VETI MAI OFERII DUPA CE EXPLOATAREA S-A TERMINAT ???
   • 0 (0 voturi)    
    think twice (Luni, 25 mai 2009, 21:53)

    mari [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    mai gandeste te..
  • +3 (3 voturi)    
   radiatiile, bata-le vina... >:) (Vineri, 22 mai 2009, 23:26)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui lucid

   Lucid, se vede ca inca n-au trecut la tine efectele radiatiilor! "Cianurile" sunt partea cea mai mica a problemei!
   "Problema" e ca firma are un Studiu de Impact de Mediu facut cu picioarele, ca o viitoare exploatare creaza mari probleme sociale (pentru ca ORICUM oamenii aceia raman fara nici un loc de munca - dar dupa ce isi darama muntii mai raman SI fara pamant), faptul ca problemele generale de mediu se vor agrava si MAI ALES ca statul roman o sa se aleaga cu o maaaaare tzeapa! Pentru ca isi va da aurul in schimbul a NIMIC!

   La Baia Mare accidentele ecologice cu deversari de cianuri sunt mult mai dese decat "o data la 200 de ani" - de fapt, cam in fiecare an se intampla insa Ministerul face ciocul mic.

   "Galitza" inseamna ceea ce te invit eu sa bei TU ! Deoarece contractul de asociere dintre firma si statul roman zice ca "reabilitarea mediului ramane in sarcina statului roman" (mai citeste, Lucide! daca radiatiile alea nu te-au orbit! >:)

   Cat despre "exploatarea de cupru" de care pomenesti ca sa te afli-n treaba (si care se afla peste deal de Rosia Montana, la o ora de mers pe jos) ii invit pe TOTI cei care ezita sa ia atitudine sa mearga s-o vada! sa AFLE si ei ce inseamna un "dezastru" - si sa AFLE ce anume pregateste RMGC !

   Hai, mergi la decontaminare - sanatate...! >:)
 • -2 (8 voturi)    
  Nu (Vineri, 22 mai 2009, 22:20)

  NETY [anonim]

  NU FAC NICI UN FEL DE APRECIERE< CI DOAR PUN INTREBARI:
  1. CATI DIN CEI CARE ISI DAU CU PAREREA STIU UNDE ESTE ROSIA MONTANA?
  2. STIU ACESTIA CA AURUL S-A EXPLOATAT DINTODEAUNA (AFARA DE ZONELE CU PEPITE FOARTE RARE) CU CIANURI?
  3. CE REPREZINTA "FAIMOASELE" GALERII ROMANE? CATI LE-AU VAZUT?
  4. CAT ESTE VENITUL MEDIU AL UNUI LOCUITOR AL ROSIEI MONTANE? DAR AL LOCUITORILOR DIN ZONA (CIMPENI, ABRUD, LUPSA, CIURULEASA, BUCIUM)? CARE SUNT SURSELE DE VENIT A LOCUITORILOR DIN ACEASTA ZONA?
  5. CATE ALUNECARI DE TEREN AU LOC ANUAL IN ZONA (PAMNT DE UN JUMATATE DE METRU PE STANCA)?
  6. CATE HA DE TEREN A FOST DESPADURIT DIN 1990 IN ZONA (NU AVEAU ALTA SURSA DE VENIT DUPA INCHIDEREA MINELOR)?
  Daca raspundeti fara alte surse la aceste intrebari (si ar fi mult mai multe dar nu am timp), mai puteti sa va dati cu parerea, daca nu, mergeti la culcare.
  • +3 (5 voturi)    
   intrebari (Vineri, 22 mai 2009, 23:29)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui NETY

   Pun si eu o intrebare, ai fi de acord ca cimitirul unde ti-au fost inmormantati parinti , bunici , strabunici etc sa fie dezgropat si mutat in alta parte doar pt ceva aur??Te-ai putea chiar asa mult injosi doar pt niste bani??
   E singura zona dn tara in care crezi ca oameni nu au alt venit decat din cresterea animalelor???
  • -3 (9 voturi)    
   MINCIUNI SI OMISIUNI (Sâmbătă, 23 mai 2009, 0:05)

   Profesorul [anonim] i-a raspuns lui NETY

   Campania de denigrare a proiectului Rosia Montana are la baza numai exagerari si fantasmagorii. Cititi din nou articolul si veti descoperi ca sunt numai speculatii legate fals intre ele, un fel de taieturi de ziare care ascund o jumatate de argumentatie. Sunt minciuni brodate, tesute intr-o panza a conspiratiei, totul incheiat cu niste concluzii trase de par.
 • -2 (6 voturi)    
  cam lung articolul (Vineri, 22 mai 2009, 23:32)

  anonim [anonim]

  Inteleg perfect... E un mare pericol... dar zau asa: cam lung articolul! Daca vrei sa transmiti un mesaj pe net, incearca sa fii scurt si la obiect... nu suntem la ora de literaruta cand se premia cel mai lung comentariu...
  • -2 (6 voturi)    
   CORECT (Sâmbătă, 23 mai 2009, 0:07)

   Eliza [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Ai dreptate. Lung si lipsit de argumente solide articolul. Povestile...sunt impresionante, nu zic...dar uneori pot fi "comandate". Prea putine argumente solide, in schimb multe insinuari si presupuneri. Documentare slaba.
   • +1 (3 voturi)    
    comandate de cine? (Sâmbătă, 23 mai 2009, 1:12)

    misescu [utilizator] i-a raspuns lui Eliza

    comandate de cine?
   • +3 (3 voturi)    
    V V VV VVV V (Sâmbătă, 23 mai 2009, 6:13)

    Masacru [utilizator] i-a raspuns lui Eliza

    Eu cred ca tu ai parul lung. si lipsit de pigment negru, roscat sau saten. :D
    • -1 (1 vot)    
     pentru V V V V... (Sâmbătă, 23 mai 2009, 14:44)

     Eliza [anonim] i-a raspuns lui Masacru

     Probabil ca dumneata esti foarte brunet :) Ma bucur ca ti-a placut articolul. Intr-adevar, daca ar fi fost mai documentat si mai corect, ar fi depasit capacitatea de intelegere a multora. Succesuri!
 • +2 (2 voturi)    
  urmariti traseul banilor din publicitatea Roasia M (Sâmbătă, 23 mai 2009, 0:07)

  degeaba [anonim]

  Este mult mai simplu decat va imaginati :)

  Guvernul trecut, nu a vrut, reusit, inteles sau acceptat investitia celor de la Gabriel, iar dupa consumarea unui buget frumusel de publicitate, baietii au lasat GMP-ul cu ochii in soare si si-au retras contul de la ei. In esenta prin GMP si felix Tataru se incerca ajungerea in guvern si la decizionari. Felix a papat banii, a baiguit cate ceva depsre cum s-a gandit el sa-i ajute pe oamenii de acolo (ca asta este discursul publicitarului "noi vrem sa ajutam") si fie nu a reusit, fie nu si-a dat seama ce trebuia sa faca in realitate de banii aia. Personal cred ca nu a reusit, tot ce a reusit baiatul din publicitatile facute a fost un teren in Baneasa :) iar asta este verificabil, omul are lot in zona te terenuri din scandalul ce i-a explodat lui Base in fata.

  Pasul 2 : Gabriel are nevoie de alti influenti :) ... si ghici cine gestioneaza contul spotului cu cele 4 miliarde :) Dau premiu o carte, celui care pricepe primul legaturile . Domnul Naumovici nu-i strain nici el de banii de partid, doar ca de la alt partid :). Acum la guvernare.
 • +1 (3 voturi)    
  Nu ne vindem tara... (Sâmbătă, 23 mai 2009, 5:54)

  Talida [anonim]

  ... sintem gata sa o dam degeaba. Sa renuntam la tot trecutul nostru. Ori, se stie, cine nu are trecut, nu poate sa aiba viitor.

  E foarte adevarat ca Gabriel Resources si o mina de ... nici nu stiu cum sa le spun lui Naumovici, Felix tataru si politicienilor care si-ar da acordul pentru exploatare in schimbul unor conturi grase, deci e foarte adevarat ca acestia ar avea foarte mult de cistigat, dar cum ramine cu distrugerea totala si definitiva a vietii la Rosia Montana?
 • +3 (5 voturi)    
  Dura lex sed lex! (Sâmbătă, 23 mai 2009, 7:41)

  Danut D Deleanu [utilizator]

  @ Guvernul Romaniei ar trebui sa dea o ordonanta de urgenta clara pentru GMP ca se interzice folosirea cianurii in mediul natural ! La subsolul ordonantei sa fie amendate drastic companiile media care accepta reclame acestor companii care continua sa sustina folosirea cianurilor in exploatarea aurului. Se impune asumarea raspunderii guvernului pe ordonanta ca un semnal clar al refuzului oficial asumat de guvern si partidele din coalitie care ar taia avantul orcui ar mai pleda pe distrugerea mediului un HOLOCAUST DE MEDIU,Mai mult datorita conditiilor geografice riscul poluarii Tisei cu procese de rigoare ale statului ungar ,sa ceara despagubiri astronomice plus critici extrem de nocive contra Romaniei.Poluarea poate fi extrem de grava pana la poluarea Deltei.In concluzie un Nu hotarat la care se adauga respingerea proiectului de populatia Romaniei,a unor personalitati marcante din UE si intreaga lume. Nu sunt vestigii oarecare 40 de Km de galerii Romane prinse in cartea recordurilor.Descarcarea arheologica trebuia anchetata . Vinovetii pedepsiti pentru punerea sanatatii in pericol nu numai in zona Rosia ci pe intreg arealul unde poate polua inclusiv Delta,cu Dunarea Tisa etc.Administratia locala la nivel de prefectura sa urgenteze un plan de dezvoltare a zonei cu toate utilitatile , infrastructra, Schimbarea economiei zonei ca speranta de viata a localnicilor.Proiectul facut cu sprijinul fondurilor europene nerambursabile si cu un loby adecvat poate schimba fata turistica si economica.Totul e sa fie vointa politica care sa mai spele obrazul nerusinat al multor politicieni care pot fi acuzati nu numai de egoism ci de tradare nationala.Cand in joc pe langa interese economice intervine pericolul securitatii vietii intregii flore si faune masurile trebuie sa fie ferme,hotarate.Personal cred ca premierul Boc are curajul sa dea un raspun clar la aceasta problema.Nu cred ca un politician Roman mai are curajul azi sa semneze Pro-GM o sinucidere politica publica! DDD
 • +2 (4 voturi)    
  victime (Sâmbătă, 23 mai 2009, 10:41)

  aaa [anonim]

  S-a gandit cineva la cat rau au facut RMGC pana acum? Stiti cati oamenii mai in varsta care s-au mutat din Rosia au murit la cativa ani de la tot stresul la care au fost supusi cu mutarea si pentru ca nu s-au putut adaptat. RMGC si haita lor ar trebui sa-i aibe pe constiinta.
 • +3 (3 voturi)    
  rosia aurita (Sâmbătă, 23 mai 2009, 10:45)

  unucj [anonim]

  conform datelor din articol(bun) astia scot numai din aur 8 miliarde minim +argint-1600 TONE ........+cupru.Personal as lua banii inainte,apoi m-as suci si sa le inapoiez banii cand pot,daca ei au tupeul sa minta pe fata le-as raspunde cu aceeasi moneda.Trebuie facut front comun pentru stoparea nenorocirilor inca din fasa,guvernantii sint corupti si coruptibili,asa ca ramanem noi astialalti,Fac un apel-MERGETI PANA ACOLO,nu o sa regretati
 • +3 (3 voturi)    
  Fratilor (Sâmbătă, 23 mai 2009, 11:24)

  Andrei [anonim]

  Daca vreti sa stiti care este isoria si ce se intampla mai exact la Rosia Montana ,incercati acum in cel mai scurt timp sa ajungeti .Am fost si eu acolo si am intrat in mina de aur pt a vedea si noi cum este si ce se intampla.Ni sa spus de un om in varsta de vro 93 de ani ca ,mina de aur de acolo deja se vanduse de aproximativ 5 ani aproape 6 unor straini ,iar acei straini cand am fost noi acum vro jumate de an un an ni sa spus ca nu e deloc bine ce se intampla acolo.Pntru ca mina de aur sa vandut pe aproximativ 4miliarde de dolari ,un pret dea dreptu jalnic pt ca acolo sau facut cercetari si sa constatat ca in mina mai este aur pt inca aproximativ 15 16 ani si valoarea la care se ridica aceasta exploatare miniera este de aproximativ triplu fata de 4 miliarde de dolari poate si depasi ,Deci pur si simplu autoritatilor romane nu le pasa .Acel om in varsta de 93 de ani nea spus ca deja incepuse sa le dea casa si sa ii despagubeasca dar nu cat ar fi trebuit ,de aceea doar un sfert /aproape jumate din polulatie sau mutat undeva mai jos de rosia monta (un sat construit mai nou pt ei numit"Rosia Montana de Jos").Iar aceia care sau mutat in mare parte sunt tineri care nu stiu ce se intampla exact.Cealalta jumatate de populatie fiind mai in varsta stiind despre ce e vorba nu vor sa se mute de acolo ,uni spun ca mai bne mor acolo unde sau nascut si au trait decat sa se mute in satu de jos si sa moare orcum pt ca daca ei sar muta acei straini o sa inceapa sa extraga aur deacolo si ei nu poate sa extraga decat cu acea substanta numita ceanura iar acea ,ceanura este foarte toxica pt ol,pentru aer si daca este toxica pt sol si aer va fi toxica si pentru oameni si vor muri orcum.Deci situatia de acolo este Foarte Foarte Jalnica ,nimeni nu realizeaza acum dar peste cativa ani o sa realizam cu toti ca nu o sa mai avem ce face .Va reamintesc Suntem Furati pe fata ,haideti cu toti sa incercam sa facem ceva si sa nu dam voie acelor straini sa exploateze auru,putem face si noi asta.
 • -3 (5 voturi)    
  Poluarea nu va exista! Sunt interese!!! (Sâmbătă, 23 mai 2009, 14:49)

  Informatorul [anonim]

  Multi dintre cei care au comentat habar n-au despre ce vorbesc. E un subiect sensibil si trebuie evaluat atent. Nu se pot arunca vorbe si exagerari asa cum au fost aruncate in acest site. Mare atentie, s-ar putea sa le faceti jocurile celor care au interese acolo!!!
  • +1 (3 voturi)    
   prostii! (Sâmbătă, 23 mai 2009, 16:02)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Informatorul

   Daca "poluarea nu ar exista", la cate spagi s-au dat, primeau astia avizele, deee muuuult!!!

   Pana in prezent, desi opozitia societatii civile a fost intensa, ea singura nu ar fi reusit sa stopeze exploatarea - exploatarea a fost stopata PRIN JUSTITIE ! Deoarece firma NU A RESPECTAT LEGEA - si deoarece Studiul lor de Impact de Mediu era PROST !!!

   Asa ca vorbiti si voi, piaristii de doi bani ai firmei, ca sa va aflati in treaba - ca oricum nimeni nu va mai crede... :-p
 • 0 (2 voturi)    
  AFARAAA! (Sâmbătă, 23 mai 2009, 21:01)

  GOGU [anonim]

  AFARA,AFARA
  CU LEPRELE DIN TARA
  VOR SA NE SUGA TOT
  DATI-LE PESTE BOT
 • 0 (0 voturi)    
  EFECTE POZITIVE ALE PROIECTULUI (Duminică, 24 mai 2009, 23:47)

  Albu [anonim]

  Incep sa ma intreb de ce imediat ce se amintesc efectele pozitive ale proiectului de la rosia, sar scandalagii.
  De ce nu pot sa admita si ei ca da, exista si parti pozitive, dar...sa zica aici ce vor. Si cantarite, pozitiv si negativ, vom afla ce-i de facut acolo. Cu atata opozitie deja incep sa ma intreb care-or fi interesele.
  In fond de ce nu e asa de mare scandal la Copsa Mica sau in alte parti unde se polueaza IN FIECARE ZI si nimeni nu striga, nu inchide fabricile, nu face nimic. Imi raspunde cineva la intrebarile astea?
 • 0 (0 voturi)    
  adevar (Luni, 25 mai 2009, 14:34)

  myselff [anonim]

  de ce vorbesc cei ce habar nu au cum e la rosia montana, cum e acuma,cititi impactu asupra mediului apoi mai vorbiti,toti se dau destepti dar de fapt nu stiu nimic.Veniti si stati 3-4 luni la rosia apoi mai vorbiti
  • 0 (0 voturi)    
   cum sa proprabe un proiect pe care nimeni vreau (Luni, 25 mai 2009, 15:23)

   alex hoffman [anonim] i-a raspuns lui myselff

   >in seara zilei de marti, 12 mai a.c., la sediul sindicatului <Meridian> din
   Bucuresti, Str. Mendeleev nr. 36-38, a avut loc o intilnire gazduita de
   presedintele acestui sindicat, domnul Ion Popescu, pe tema exploatarii aurului si
   argintului de la Rosia Montana. La discutii au participat ministrii PD-L Adriean
   Videanu si Radu Berceanu, precum si liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor,
   domnul Mircea Toader, membru in Comisia pentru Industrii si Servicii, unde
   stationeaza proiectul de lege vizind interzicerea folosirii cianurii la exploatarea
   aurului. Toti participantii sint sustinatori ai intereselor firmei canadiene Rosia
   Montana Gold Corporation (RMGC). Unii dintre liderii PD-L au facilitat
   concesionarea la straini a zacamintului de la Rosia Montana, estimat la peste 800
   tone de aur si circa 2.000 tone de argint, urmind ca Statul Roman sa beneficieze de
   2% din profit. Exploatarea aurului se va face, in urma dinamitarii vestigiilor
   istorice si a comunei Rosia Montana, prin folosirea a 200 milioane kg de cianura.
   Exista riscul producerii unui dezastru ecologic in Muntii Apuseni. Cu toate ca, la
   solicitarea Societatii Alburnus Maior, instantele judecatoresti au anulat, prin
   hotariri irevocabile, certificatele de urbanism, respectiv pentru descarcarea de
   sarcina arheologica, obtinute de catre RMGC, totusi ministrii Videanu si Berceanu
   au concluzionat, la finalul intilnirii de marti seara, ca <dam drumul la proiectul
   Rosia Montana> pentru a fi jefuit cel mai mare zacamint de aur si argint din
   Europa, prin folosirea cianurii.
   FIN.

   Bineinteles, nu pe criterii 'objectiv'
 • +1 (1 vot)    
  ma sufoca, ma intoxica, ma amagesc, ma ucid... (Miercuri, 27 mai 2009, 22:45)

  Un roman inca neintoxicat... [anonim]

  Cedarea oricaror zacaminte ale unei tari ar trebui sa fie considerata tradare de stat si cei care semneaza asta si complicii lor, ar trebui inchisi pe multa vreme la inchisoare.

  Fiti cu ochii pe tradatori!
 • 0 (0 voturi)    
  " pentru colierul unei pitipoance " (Duminică, 28 iunie 2009, 15:45)

  anonim [anonim]

  Exista case de amanet si magazine specializate .
 • 0 (0 voturi)    
  Rosia (Marţi, 21 iulie 2009, 13:53)

  antigold [anonim]

  Nu sunt nationalist nici rasist dar de ce numai americanii si evreii pot sa -si permita sa se instaleze in mijlocul raiului pe pamant si sa-l transforme in iad cianurat?
  Sa nu va mirati de ce poate sa se intample...
 • 0 (0 voturi)    
  rosia montana (Joi, 29 octombrie 2009, 17:56)

  mar [anonim]

  rosia montana al doilea el dorado...se spune ca e cel mai mare filon de aur din lume la ora actuala.de ce sa nu-l exploatam noi si trebuie sa profite altii de bogatiile tarii noastre.petromul l-am dat,combinatele sidex,alro cele mai mari din europa au ajuns la fier vechi,padurile le-am taiat,din granarul europei am ajuns sa importam.politicienii ne-au vandut.emigrarea ca nimic nu mai poate fi salvat,speram de 20ani la mai bine iar politicienii se cearta ca la cort,neam de hoti,evazionisti,smecheri,cocalari,needucati...
 • 0 (0 voturi)    
  Peisajul selenar sa fie motivul? (Luni, 30 noiembrie 2009, 10:32)

  Marco [anonim]

  Pentru ca peste tot unde se exploateaza, si nu musai aur, peisajul e de pe luna. Sa le ceara punctual ce conditii trebuie sa indeplinesca si unde e de fapt pierderea Romaniei, dar sa faca o data ceva, că peste 20 de ani ne vom afla tot in stadiul asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Referendum Rosia Montana (Sâmbătă, 19 decembrie 2009, 13:15)

  Hot Spot [anonim]

  Ce ziceti sa o punem de un referendum Rosia Montana?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by