Circa 213.000 de elevi ai claselor a VIII-a au sustinut joi teza cu subiect unic la alegere, la Istorie sau Geografie. Ei au avut de rezolvat varianta cu numarul 5. Durata fiecarei teze cu subiect unic este de doua ore, din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev (ora 12:00).

Membrii comisiei de examinare au descoperit ca subiectul tezei unice la Istorie continea o greseala: in loc de "Armata a II-a" era scris "Armata I". Profesorii au fost instiintati, iar Ministerul Educatiei va verifica modul in care a fost redactat subiectul.

In jurul orei 14:30, Cristian Mirescu, directorul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare a dat o declaratie de circa doua minute in care a explicat ca elevii au primit subiectul corect la ora prevazuta, dupa ce a fost semnalata aceasta "mica inadvertenta" la subiectul II la Istorie:

La subiectul II la Istorie, inadvertenta a fost imediat corectata printr-o erata care s-a transmis pana la 11:27, deci cu cel putin 30 de minute inainte de inceperea tezei. Centrele de comunicare au avut permisiunea sa comunice aceasta erata prin faxuri la toate scolile, astfel incat sa nu fie perturbata buna desfasurare a tezelor.

Referitor la aparitia acestei mici inadvertente, este in curs de desfasurare o ancheta interna, a declarat Cristian Mirescu.

Si la proba de Limba si literatura romana din aceasta sesiune subiectele au fost elaborate eronat. In varianta cu numarul 9, autorii subiectelor pentru clasa a VIII-a au incurcat personajele Nita Ghitescu si Ghita Nitescu din schita Triumful talentului, de Ion Luca Caragiale, exact greseala pe care scriitorul o ironiza.

Normele in vigoare

Subiectele sunt elaborate la Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei, in conformitate cu temele selectate din programa scolara si comunicate scolilor.

Fiecare teza unica este corectata de profesorul de specialitate care a predat la clasa (care corecteaza lucrarile in scoala) si de profesorul evaluator din centrul de evaluare extern unitatii de invatamant de la care provine teza.

In media de admitere in licee sau scoli de arte si meserii, media generala obtinuta la tezele cu subiect unic are o pondere egala (50%) cu media generala de absolvire a claselor V-VIII.