PSD i-a cerut capul in cazul unui raport de tara negativ pe justitie, insa ministrul justitiei, Catalin Predoiu, declara intr-un interviu pentru HotNews.ro ca nu-l intereseaza atacurile politice si ca va lua o decizie in functie de concluziile raportului. Predoiu a spus din nou ca e nevoie de un pact national pe justitie si ca prolbema cea mai mare care afecteaza sistemul este criza de resurse umane si criza financiara.

Rep: Din declaratiile dvs publice, dupa audierile de ieri din Parlament, rezulta ca ne asteapta un raport de tara negativ. Ati spus ca nu aveti motive de optimism, ca impresiile Comisiei Europene nu se sterg peste noapte. Dar cu ce credeti ca va fi diferit raportul de tara din acest an fata de cele din trecut?

Catalin Predoiu: Eu cred ca raportul de tara din acest an ar trebui sa noteze si schimbarea de atitudine a Parlamentului in privinta obiectivelor 3 si 4. De asemenea, efortul incontestabil care s-a facut pentru adoptarea codurilor este notabil si demonstreaza vointa politica in acest sens.

Pe de alta parte, sigur ca impresiile produse de tot ceea ce s-a intampla in a doua jumatate a anului trecut vor persista. Si cred ca semnalele venite dinspre Bundestag asta ne indica: faptul ca exista o remanenta a efectelor atitudinii politice din a doua jumatate a anului trecut fata de obiectivele din Mecanismul de Cooperare si Verificare. Va fi un mixt de aprecieri pozitive si negative.

Rep: Puteti fi mai precis in ce priveste motivele de pesimism? Ce ar fi diferit fata de alti ani?

CP: E riscant sa facem pronosticuri cu pretentia exactitatii, cu atat mai mult cu cat misiunea de evaluare e in curs de desfasurare. Si trebuie sa fim prudenti in declaratii. Pe de alta parte, sunt o serie de lucruri pe care le cunoaste toata lumea si ma astept sa le cunoasca si evaluatorii. Am spus in Paralmanent ca, momentan, problemele cele mai stringente in legatura cu functionarea sistemului judiciar sunt criza de resurse umane si criza financiara.

Rep: Credeti ca problemele de la DGPI vor fi santionate in raportul de tara?

CP: Nu doresc sa fac speculatii pe aceasta tema, e foarte greu de anticipat.

Rep: Am vazut ca liderii PSD sugereaza ca daca raportul va fi negativ ar trebui sa demisionati. O veti face?

CP: Eu sunt preocupat sa rezolv problemele urgente pe care le am, legate in primul rand de blocajele financiare din sistem. Sa determin coalitia sa sprijine mai mult masurile de redresare a logisticii sistemului in general si sa avem un dialog cat mai profesionist cu evaluatorii.

Nu ma preocupa excesiv si nu ma ingrijoreaza in nici un fel declaratiile si speculatiile politice. Nu pentru asta am fost pastrat in functie. Mai departe, este o chestiune de optiune a coalitiei. Cred ca este firesc, dupa raport, sa se faca o evaluare generala a ceea ce s-a intamplat pe zona justitiei, pe toate institutiile, ce trebuie facut, unde s-a gresit, ce mijloace a avut fiecare la dispozitie si in functie de aceste date, fiecare poate trage concluziile lui.

Rep: Dar dvs va ganditi la demisie in cazul unui raport negativ?

CP: Sunt un om preocupat de proiecte. Ma intereseaza in ce masura pot fi finalizate, ce atitudine au ceilalti, ce mijloace sunt puse la dispozitie. Pe de alta parte, niciodata nu m-am derobat de responsabilitate.

Rep: Asta ce inseamna?

CP: Inseamna foarte multe lucruri, puse in contextul concret al raportului de tara.

Rep: Discutia a fost inceputa in plan politic de cei de la PSD. Pana la raportul de tara nu mai e mult. Ce veti face daca e negativ?

CP: Cred ca pozitia mea e transparenta. Sunt preocupat de proiecte, nu urmaresc functii doar de dragul functiilor. Incerc sa fiu rezonabil si responsabil. Pe de alta parte, aceste proiecte si sansele lor de reusita trebuie evaluate in cotext, iar contextul tine si de premise si de mijloacele puse la dispozitie. E o greseala sa ne focalizam prea mult pe speculatii post-raport.

Rep: Din discutiile pe care nu le prea aveti cu cei din Coalitie - n-ati fost consultat pe asumarea raspunderii pe Coduri - dvs ce simtiti, mai aveti sprijin politic sau nu?

CP: In cadrul audierii din Parlament am fost intrebat de un senator daca pot comenta decizia Coalitiei de asumare a codurilor dupa ce ele au fost dezbatute in Parlament. Simplul meu comentariu a fost ca nu pot sa comentez o decizie la care nu am fost parte. O sa avem o intalnire in Guvern astazi si o sa-mi spun acolo punctul de vedere.

Rep: Simtiti ca mai aveti sprijin politic? Din declaratiile dvs se intelege ca nu.

CP: E o perioada grea pentru toata lumea. Fiecare a avut mijloace limitate la dispozitie sa se descurce. Nu numai ministerul justitie a fost pus intr-o situatie delicata datorita lipsei de fonduri, este o situatie aproape cvasigenerala in Guvern. Nu cred ca ar fi corect din partea mea sa spun ca am avut un tratament defavorizat fata de ceilalti.

Actionez si pe plan guvernamental pentru a impune o viziune asupra a ceea ce ar trebui sa se intample in domeniul meu de competenta sub aspect financiar la o eventuala rectificare bugetara. Incerc sa cooptez toate energiile si sa asez pe toata lumea la masa unor discutii care sa degaje un Pact National pe Justitie pentru iesirea din aceasta criza.

Nu doresc sa substitui acest pact programelor care sunt deja aprobate. Dorim doar sa convenim un set de doua-trei masuri de urgenta care sa fie aplicate in urmatoarele luni si pe care toata lumea sa le cunoasca, in mod transparent, pe sectorul salarizarii, pe sectorul arieratelor, pensioarii, investitiilor samd

Rep: La ce actiuni va referiti?

CP: Concret, trebuie sa luam o decizie cu privire la arieratele care s-au acumulat potrivit unor ordonante 75 si 225 din 2008 si care sunt restante. Vreau sa spun ca trebuie convenit trasparent ce trebuie facut.

Ce urmeaza sa se intample cu aceste arierate, cu legea salarizarii, speram sa avem o lege unica cat mai repede cu putinta, toate aceste variabile ar trebui sa devina o serie de constante si sa devina predictibile. Repet, problema resurselor umane este una dintre cele mai sensibile care afecteaza la ora aceasta sistemul judiciar.