Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca si-a manifestat insatisfactia fata de modul in care Comisia Europeana a reactionat la protestele de la Chisinau. "Nu fac nici un secret din a va spune ca mi-am manifestat insatisfactia pentru modul in care Comisia Europeana, spre deosebire de Parlamentul European, care a reactionat foarte corect, mi-am manifestat insatisfactia cu privire la modul in care CE a actionat in acest caz", a spus seful statului, la intoarcerea din Franta.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu inceteaza sa uluiasca lumea cu infantilismul sau geopolitic, scrie Vladimir Novosadiuk, seful reprezentantei agentiei RIA Novosti la Chisinau, intr-un articol de o duritate fara precedent in ultimii ani. Basescu "a socat comunitatea europeana si pe vecinii lui moldoveni cu o noua perla", scrie Novosadiuk, referindu-se la declaratiile facute la Piatra Neamt de presedinte, care a spus ca semnarea unui tratat frontalier cu Moldova l-ar transforma in partenerul lui Ribbentrop si Molotov”.

Ziaristul rus sustine ca aceste declaratii fac parte din aceeasi serie de manevre ale birocratiei romanesti cu recenta cerere de anulare a Tratatului care a stabilit granita dintre Moldova si Romania.

In acest context, autorul articolului crede ca presedintele roman nu ar trebui sa uite ca prin amintitul tratat in componenta Romaniei au fost incluse Transilvania si Adealul. "Iar acolo de mult mocnesc tendinte separatiste”, sustine jurnalistul rus.

Romania considera inutila semnarea unui tratat de frontiera cu Republica Moldova, in conditiile in care statul vecin este mostenitorul unei parti a frontierei fostei URSS, recunoscuta de Bucuresti in trecut, a declarat vineri presedintele Traian Basescu, in cadrul primului Forum al autoritatilor locale din Romania si Republica Moldova, organizat la Piatra Neamt.

"Consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si Molotov", a spus Traian Basescu.

"Cine isi poate imagina ca un sef al statului roman va semna un tratat prin care sa consfinteasca Pactul Ribbentrop Molotov? (...) Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea statului roman", a continuat el.

Se actualizeaza

Alte declaratii:

  • A fost o vizita foarte buna din punct de vedere al continutului; o vizita care si-a atins obiectivele.
  • S-a discutat despre interesele celor doua tari in UE.
  • Speram ca Irlanda sa dea un vot pozitiv Tratatului de la Lisabona.
  • Dezvoltarea centralelor nucleare este solutia pentru independenta energetica si o solutie prietenoasa cu mediul.
  • Francezii abordeaza pragmatic amplasarea noii centrale nucleare; au amplasat-o la malul marii.

Presedintele Traian Basescu a efectuat o vizita de doua zile in Franta timp in care s-a intalnit cu omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, precum si cu presedintele Adunarii Nationale, Bernard Accoyer, si cu primul ministru Francois Fillon.

In cea de-a doua zi a vizitei oficiale, presedintele Traian Basescu a vizitat centrala nuclearelectrica de la Flamanville.