In cadrul audierii la Comisia juridica a Senatului pe marginea reformei in justitie, ministrul Catalin Predoiu a afirmat ca elaborarea codurilor juridice s-a transformat, dupa consultarile de la Cotroceni din 26 februarie, dintr-un subiect tehnic intr-o disputa politica. Ministerul Justitiei este in grafic cu masurile care tin exclusiv de institutie in ce priveste indeplinirea conditionalitatilor CE, insa asteapta schimbarea de mentalitate a magistratilor, a mai spus marti Predoiu, citat de Mediafax.

In 2004, cand au fost adoptate legile magistratilor si ale CSM a existat un castig "cel putin teoretic" al sistemului judiciar, a opinat Predoiu, insa Consiliul a inteles unidirectional scopul sau. "Multi dintre magistrati sunt foarte buni, si se vede prin deciziile pe care le dau". De la politicieni, ministrul asteapta "modernizarea legislatiei". "Daca nu va interveni mult asteptata schimbare de mentalitate, se va pune in cauza insasi arhitectura acestuia" (a CSM-ului, n.red.), a spus Predoiu.

Elaborarea codurilor juridice s-a transformat intr-o disputa politica

Transferul subiectului celor patru coduri aflate in dezbatere de la abordarea specialistilor juridici la abordarea politica, mediatica, sub presiunile audientei, a "tabloidizat" chestiunea, afirma ministrul Justitiei. Dupa intalnirea de la Cotroceni din februarie, pe marginea conditiilor de indeplinit in virtutea mecanismului de verificare si monitorizare din partea Comisiei Europene, discutia asupra celor patru coduri a devenit "o disputa politica".

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului Catalin Predoiu:

  • Este incontestabila nevoia de a avea noi coduri si se pare ca nimeni nu a negat acest aspect. Din pacate, atitudinea fata de aceste proiecte si tendinta de politizare excesiva a subiectului au afectat din start credibilitatea in fata publicului. Lipsa de onestitate politica si de maturitate a unora dintre cei care au abordat subiectul va afecta cu siguranta evaluarea raportului in privinta codurilor.
  • In 2008, nimeni nu vorbea despre coduri, desi se lucra de peste zece ani la unele dintre ele si ministerul le publicase pe site in varianta initiala in 2007.
  • Cu prilejul prezentarii acestora, m-am referit la faptul ca adoptarea lor ar deschide perspectiva unui raport mai bun fara a rezolva in totalitate problemele monitorizarii; pozitia mea a fost exploatata politic si rastalmacita in cele mai bizare moduri. Reuniunea de la Cotroceni din 26 februarie a acutizat si mai mult dezbaterea, facand dintr-un subiect tehnic o disputa politica si nu a adaugat nimic bun in calitatea dezbaterii, ci dimpotriva.
  • Nu pot sa impartasesc teza ca Executivul are datoria de a instiinta toti cetatenii cu privire la texte normative de asemenea complexitate si specificitate. (...) Cine a dorit sa stie ce prevad noile coduri nu a fost impiedicat. (...) E o nedreptate a acuza acum MJ cu privire la procesul de consultare, in vreme ce anul trecut agenda publica si viata politica au fost dominate de alegerile din toamna sau - pe sectorul justitie - de sefia DNA si de raportul din iulie.
  • Tema codurilor ar trebui abordata fara patima si la o oarecare distanta de efervescenta politica a momentului.
  • Dezbaterea publica este importanta - vin din sectorul privat, unde am invatat ce inseamna decizii ale guvernantilor, luate la repezeala si pe necugetate.
  • Nu pot sa nu ma arat surprins fata de declaratiile publice recente, care califica proiectele de coduri drept unele noi, total diferite de cele ale initiatorului si mai mult de o calitate net superioare celei initiale. Poate ca exista ratiuni politice care imi scapa si voi intra intr-o polemica politica, dar realitatea tehnica demonstreaza altceva. Osatura principala, conceptele si mare parte dintre solutii sunt cele initiale din proiect. A pretinde ca un proiect este alt proiect doar pentru ca i s-au adus amendamente, unele dintre ele neimportante, altele nefericite, nu inseamna schimbarea proiectului. Politic se poate sustine orice, tehnic este mai greu.
  • Este necesar un compromis politic pentru ca aceste proiecte importante sa vada lumina Monitorului Oficial.
  • Dupa raportul Comisiei Europene vom putea spune cine si ce a facut in ultimele luni.