Cea de-a VII-a editie a Anualei de Arhitectura Bucuresti, organizata de Ordinul Arhitectilor Bucuresti, si-a deschis portile la Sala Dalles. Anuala de Arhitectura este o expozitie concurs care rasplateste cele mai bune proiecte la sectiunile:"Arhitectura", "Amenajari si design de interior", "Restaurare si reabilitare", "Studii si proiecte (nerealizate), concursuri de arhitectura", "Fotografie de arhitectura", "Carte de arhitectura" si "Proiecte de diploma".

In concurs s-au inscris 137 de proiecte, iar premiile fiecarei sectiuni vor fi anuntate pe 21 mai, la ora 18.00. Tematica Anualei din acest an este "Spatiul public", iar pana la inchiderea expozitiei, pe 27 mai, vor avea loc mai multe conferinte si dezbateri unde specialisti in domeniu vor incerca sa identifice problemele cu care se confrunta orasul si sa gaseasca solutii.

"Observam cu totii cum, in ultimii ani, in loc sa ne protejeze si sa ne adaposteasca in spatii primitoare si confortabile, cadrul urban ne irita si ne polueaza. Spatiile publice, de fapt, nu exista, sau cand se pretind a fi, sunt de proasta calitate! Marile piete, spatiile verzi si trotuarele orasului sunt acaparate de masini - triste improvizatii de parcari in aer liber. Anul acesta am invitat specialisti in planificare urbana si amenajarea spatiului public, recunoscuti in toata lumea, pentru a incerca sa identificam problemele spatiului public si sa gasim solutii. Unul dintre invitati este Ulrik Nilsen de la Jan Ghel Architects, birou de proiectare care a facut cercetari si proiecte pentru amenajarea unor spatii publice din Londra, Praga Dublin, Zurich, Melbourne, Perth, Sidney.In prezent regandeste cele mai importante trasee pietonale din New York. Domnia sa va sustine o conferinta pe 19 mai. De asemenea, pe 18 mai va avea loc la Institutul Cultural Roman o dezbatere cu tema „Privatizarea spatiului public”", a declarat Mircea Ochinciuc, presedintele OAR Bucuresti.

Fa-ti loc in Bucuresti cu capul, nu cu coatele!

Tot joi s-a lansat sub sloganul "Fa-ti loc in Bucuresti cu capul, nu cu coatele!" proiectul "Bucurestiul posibil". Astfel, pe parcursul a doua luni, bucurestenii vor putea scrie pe blogul www.bucurestiulposibil.ro cum ar vrea sa arate strada lor, parculetul de langa bloc sau orice alt spatiu public cu care intra in contact.

Sunt acceptate orice fel de propuneri, de la schite si desene la fotografii, povestiri si filme. Cele mai interesante propuneri vor fi centralizate, iar in baza lor arhitectii vor realiza proiecte care sa oglindeasca orasul asa cum este vazut de locutorii lui.

Schimba fatada Casei Poporului

Primul eveniment din cadrul proiectului „Bucurestiul posibil”, a avut loc joi, cand s-a lansat concursul de idei „Schimbarea la Fața a Casei Poporului”, in cadrul caruia arhitectii bucuresteni sunt invitati sa contribuie cu propuneri de proiectare a unei fatade fictive pentru Casa Poporului. Termenul limita pentru primirea de propuneri este 1 august.