Principalul candidat la functia de presedinte al Republicii Moldova, premierul in exercitiu Zinaida Greceanii, a prejudiciat bugetul de stat pe parcursul activitatii sale cu zeci de milioane de dolari, informeaza vineri Jurnalul de Chisinau. Publicatia prezinta si "biografia necunoscuta" a Zinaidei Greceanii, despre care societatea nu stie mai nimic.

Pe parcursul activitatii sale in functia de ministru al Finantelor, dar si in cea de premier, Greceanii a prejudiciat bugetul de stat cu sute de milioane de lei, relateaza Jurnalul de Chisinau. Pe parcursul activitatii sale in functia de ministru al Finantelor, dar si in cea de premier, Greceanai a prejudiciat bugetul de stat cu sute de milioane de lei.

In anul 2008, Republica Moldova a platit o penalizare de 2,5 milioane de euro Companiei „Oferta Plus”, in urma unui proces derulat la CEDO, pentru refuzul platii sumelor datorate pentru energia electrica livrata de companie institutiilor bugetare. In urma demersurilor companiei, CEDO a obligat Moldova sa plateasca datoria, plus daune morale, materiale si penalizari.

Pe durata activitatii lui Greceanii ca ministru al Finantelor, inspectorii Curtii de Conturi ar fi identificat numeroase actiuni ce au prejudiciat bugetul - scutiri ilegale de impozite, administrare defectuoasa a Fondului de rezerva al Guvernului, aplicarea neadecvata a legislatiei privind activitatea in regim „duty-free”, taraganarea adoptarii unor decizii clare privind aplicarea accizelor si TVA la marfurile aflate in regimul respectiv.

In plus, Ministerul Finantelor nu a achitat la timp un credit extern, prejudiciind bugetul cu 5,7 milioane de dolari, potrivit unul alt raport al Curtii de Conturi citat de jurnalistii moldoveni.

Biografia necunoscuta a Zinaidei Greceanii

In 1951, parintii premierului - Petrea Bujor (1906–1996) si Marioara Ursu (1918–1993) - au fost deportati in Siberia din motive religioase, ei apartinand cultului Martorii lui Iehova. Zinaida s-a nascut in regiunea Tomsk, la 7 februarie 1956. In 1968, familia s-a intors in satul de bastina Cotiujeni, raionul Briceni. A mai avut un frate, decedat in timpul deportarii, arata Jurnalul de Chisinau.

Zinaida Greceanai nu a fost niciodata membra a Congregatiei Martorii lui Iehova din sat; ea a fost botezata crestin-ortodox de bunica din partea mamei. In satul sau, este mult-laudata: "A urgentat procesul de gazificare a satului, a facut reparatii in cadrul scolii si al gradinitei, a reparat apeductul acestor doua institutii, a construit o fantana in centrul satului”, potrivit Ludmilei Drutac, prietena si oficial din cadrul primariei Cotiujeni.