Circa 2,4 milioane de romani intentioneaza sa plece din tara, din care aproape jumatate sunt tineri cu varste intre 18 si 34 de ani, potrivit unui sondaj de opinie comandat de Ministerul Tineretului si Sportului. Cifra este egala cu numarul celor care au parasit deja Romania in ultimii zece ani, transmite RFI.

Tinerii sunt mult mai tentati decat restul populatiei sa paraseasca Romania. Peste o treime spun ca este posibil sa se mute definitiv, 8% dintre tineri raspund "cu siguranta da", in timp ce 7% din restul populatiei intentioneaza sa plece definitiv.

Principalele tari in care vor sa plece tinerii sunt Marea Britanie, Spania, Italia si SUA. Peste 30% dintre tinerii chestionati spun ca cea mai importanta pentru ei este sanatatea, urmata de asigurarea unui loc de munca si asigurarea unui trai decent.

Potrivit sondajului, romanii aleg pe primele locuri sanatatea, familia, siguranta zilei de maine, credinta in Dumnezeu, cinstea si copiii. In ceea ce-i priveste pe tineri, cele mai importante sunt succesul, timpul liber, alte tari, felul in care arata, distractia si sportul.

La intrebarea "Care sunt cele mai importante trei lucruri pe care statul trebuie sa le faca pentru tinerii din Romania?", 69% dintre tineri si 81% dintre persoanele care provin din alte categorii de varsta au indicat "acordarea locurilor de munca si promovarea profesionala", urmate de "acordarea de locuinte sau de terenuri pentru locuinte" si de "salarii bine platite", transmite Mediafax.

Sondajul "Tinerii si preocuparile lor" a fost realizat de Compania de Cercetare Sociologicǎ si Branding, la comanda Ministerului Tineretului si Sportului, in perioada 6 - 10 mai, pe un esantion de 2004 persoane.