CSM sesizeaza Curtea Constitutionala pentru incalcarea de catre Guvern al rolului Consiliului de garant al independentei justitiei. Contestatia se refera la patru elemente, primul amintit fiind subfinantarea cronica a sistemului judiciar: "nu mai sunt bani de citatii de cateva saptamani, ca de cateva luni nu s-au mai platit utilitatile, iar la unele instante si parchete judecatorii si procurorii fac cheta pentru a cumpara consumabile, respectiv hartie si pixuri. Aceasta subfinantare poate bloca in orice moment sistemul judiciar, aspect care va afecta siguranta nationala a statului roman", se arata intr-un comunicat al CSM.

Afectarea grava a independentei justitiei prin subfinantarea cronica a sistemului judiciar, in conditiile prorogarii, amanarii repetate prin ordonante de urgenta adoptate de Guvern a termenului de predare – preluare a bugetului instantelor judecatoresti de la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti spre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Afectarea grava a independentei justitiei prin nesolicitarea avizului conform Consiliului Superior al Magistraturii asupra actelor normative de adoptare si respectiv rectificarea bugetului de stat.

Omisiunea Guvernului de a solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii – avizul consultativ – asupra proiectului de acte normative care privesc activitatea autoritatii judecatoresti. In perioada 2005-2009 au fost adoptate 77 de acte normative care vizeaza activitatea autoritatii judecatoresti fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Al patrulea element de conflict se refera la desfasurarea unei activitati de control de catre Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti la unele instante judecatoresti vizand aspecte care tin de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM lucreaza la un proiect privind salarizarea magistratilor ce va fi cuprins in legea unica

In acelasi comunicat se mai arata ca la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii este in stare avansata elaborarea unui proiect de salarizare al magistratilor.

"In aprecierea noastra ca o solutie de compromis, avand in vedere si acordul cu Fondul Monetar International care a fost semnat, credem ca exista o singura solutie in sensul ca proiectul de salarizare al magistratilor elaborat de Consiliul Superior al Magistraturii sa fie inclus intr-un capitol distinct din legea unica de salarizare".