Premierul moldovean Zinaida Greceanii este candidatul pe care il vor sustine comunistii la functia de presedinte al tarii, a declarat marti presedintele Vladimir Voronin, informeaza Unimedia. „Zinaida Greceanii este o doamna competenta si destoinica pentru functia de sef al statului”, a mai spus Voronin.

Parlamentul moldovean a decis miercuri data alegerilor prezidentiale: viitorul presedinte al republicii va fi ales la 20 mai. Decizia a fost aprobata de cei 60 de deputati comunisti in cadrul sedintei legislativului.

Pentru alegerea presedintelui tarii sunt necesare cel putin 61 de voturi, in conditiile in care comunistii detin 60 de mandate, iar opozitia a anuntat ca nu va participa la alegerea presedintelui.

Update: Partidul Comunistilor (PCRM) va propune candidatura lui Marian Lupu pentru postul de premier, informeaza agentia Omega.

Cine este Zinaida Greceanii

Zinaida Greceanii s-a nascut la data de 7 februarie 1956, in regiunea Tomsk din Federatia Rusa. Parintii ei au fost deportati de catre regimul comunist din Republica Moldova in lagarul din regiunea Tomsk (Siberia). Zinaida Greceanii a absolvit Colegiul Financiar-Economic din Chisinau si Universitatea de Stat din Chisinau, unde s-a specializat in domeniul economic si financiar.

Zinaida Greceanii a fost numita in anul 2000 in functia de viceministru al finantelor iar la 26 februarie 2002 devine ministru al finantelor.

A candidat in calitate de reprezentanta a Partidului Comunistilor din Republica Moldova, pentru functia de Primar General al municipiului Chisinau la alegerile municipale anticipate din 10 iulie si 24 iulie 2005. In nici una dintre situatii alegerile nu au fost validate din cauza prezentei scazute la vot (in jurul a 19%).

Dupa demisia guvernului condus de Vasile Tarlev, Vladimir Voronin, a anuntat in 21 martie 2008 avansarea candidaturii Zinaidei Greceanii la postul de Prim-ministru.

Zinaida Greceanii cunoaste limbile rusa si "moldoveneasca". Este casatorita si mama a doi copii. (Sursa: Wikipedia)