Deputatii din comisiile care dezbat OUG privind introducerea pasapoartelor electronice au decis, marti, ca pasaportul biometric va costa 290 lei, in timp ce pasaportul simplu temporar va putea fi achizitionat cu 96 lei. Deputatii au adoptat marti mai multe amendamente la actul normativ, a anuntat Costica Canacheu (PD-L).

Canacheu a precizat ca proiectul ofera optiunea folosirii pasaportului simplu temporar, pentru care s-a stabilit o valabilitate de 12 luni. "Pasaportul temporar poate fi reinnoit ori de cite ori cetateanul doreste", a spus Canacheu.

"De retinut ca prin tratatele pe care statul nostru le-a semnat prin aderarea la UE, prin tratatele internationale la care suntem parte, in UE vom circula cu cartea de identitate care si ea va fi electronica, incepand din 2011. In UE nu vom avea nevoie de pasaport. In afara UE vom circula cu pasapoartele electronice sau cu cel simplu temporar. Cetatenii pot opta.", a afirmat politicianul democrat-liberal.

Canacheu a afirmat ca Imprimeria Nationala a anuntat lansarea licitatiei pentru achizitionarea echipamentelor necesare asigurarii securitatii datelor personale.

Democrat-liberalul a adaugat ca nu se va constitui o baza de date cu amprentele de la cele doua degete de la maini, element ce va fi introdus in noile pasapoarte. "Aceste amprente sunt in sistemul informatic al centrului doar pe durata emiterii pasaportului si dupa aceea sunt sterse. De asemenea, amprentele nu sunt preluate de sistemul criminalistic", a spus politicianul.

Proiectul va intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.