Este prematur sa se faca speculatii asupra taierii fondurilor europene pentru Romania dupa raportul pe justitie din vara, a declarat luni, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray. Reactia vine dupa ce Mircea Geoana a sustinut ca exista pericolul taierii acestor fonduri. Mai mult, Gray a anuntat ca CE nu a luat o decizie in privinta cererii Parlamentului European de a intocmi un raport privind folosirea fondurilor europene in Romania.

"CE nu a luat deocamdata o decizie pe aceasta tema. Este prematur sa speculam asupra a ceea ce va contine raportul privind mecanismul de verificare si monitorizare pe justitie, un raport care nu a fost inca redactat", a explicat oficialul CE, adaugand ca nu s-a stabilit nici macar daca va fi publicat in iunie sau iulie.

"In mod cert, vom continua sa lucram cu autoritatile romane pentru ca banii contribuabililor, inclusiv cei romani, sa ajunga la cetatenii romani cat mai curand posibil, in timp ce ne asiguram ca mecanismele de salvgardare si control functioneaza in ceea ce priveste cheltuirea banilor", a mai spus Gray.

Constatarile misiunii de experti europeni prezenti saptamana trecuta la Bucuresti pentru a evalua progresele in reformarea justitiei si in lupta anticoruptie nu au apucat sa fie cunoscute inca nici la nivelul Comisiei, expertii neavand timp sa comunice sau sa redacteze vreun document in acest sens, pentru ca au plecat imediat in Bulgaria, unde vor face acelasi lucru pe care l-au facut la Bucuresti. Gray a adaugat ca va mai fi o astfel de misiune de experti la Bucuresti in luna iunie, iar ca evaluarea de saptamana trecuta a fost una extrem de tehnica.

In ceea ce priveste raportul cerut Comisiei de Parlamentul European privind administrarea fondurilor europene in Romania, Gray a spus ca "CE nu a luat inca o pozitie privind aceasta solicitare".

Intrebat cum isi explica declaratia lui Mircea Geoana, oficialul Comisiei a spus: "Nu stiu pe cine cunoaste presedintele Senatului (n.r. pentru a-i fi dat o asemenea informatie), tot ce stiu este ca oamenii de aici nu stiu ce contine inca un raport care nu a fost redactat".