Persoanele cu handicap ar putea primi o indemnizatie lunara egala cu pensia sociala minima, indiferent de gradul de handicap, potrivit unei propuneri legislative transmisa luni catre Camera Deputatilor. Banii necesari ar putea proveni din impunerea unei taxe de lux pentru jocurile de noroc, au informat initiatorii, intr-o conferinta de presa.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost initiata de deputatul PNL Cristina Pocora, care a explicat luni, intr-o conferinta de presa, ca sunt vizate toate categoriile de persoane cu handicap, circa 600.000 de persoane, reprezentand 3% din populatia totala a Romaniei.

"Practic, propunerea noastra vine sa aduca echitate in sistem. Atunci cand a introdus pensia sociala minima, Guvernul a motivat ca nu pot exista persoane care sa aiba venituri sub 300 de lei. Nu putem lasa nici persoanele cu handicap sa traiasca din venituri mai mici de pensia minima", a declarat Cristina Pocora, presedinte al Comisiei pentru egalitate de sanse din Camera Deputatilor.

In prezent, indemnizatia variaza intre 34 si 220 de lei, in functie de gradul de handicap.

Efortul bugetar este de circa 75 de milioane de lei, care ar putea fi obtinuti din impunerea unei taxe de lux pentru jocurile de noroc: "Mergem pe principiul sa luam de la cei care au avut noroc si sa dam celor care nu au avut noroc. Pentru acest lucru ar fi necesara si modificarea Codului Fiscal. Banii colectati din aceasta taxa ar merge la bugetul de stat si de acolo la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap", a explicat Pocora.

Initiatorii propunerii provin din toate grupurile parlamentare.