Guvernul a discutat in sedinta de duminica proiectele de lege privind descentralizarea. Premierul Emil Boc a motivat necesitatea acestor legi: "Deciziile trebuie sa fie luate de autoritatile care sunt cele mai apropiate de cetatean...cei din teritoriu stiu mai bine sa rezolve problemele locale decat autoritatea centrala".

Acest lucru inseamna ca primarii vor avea o puterea de decizie mult mai mare decat in prezent, devenind mici guvernatori ai localitatilor pentru ca vor avea in subordine zeci de noi institutii publice: scoli, spitale, directii agricole, de munca, baze sportive.

Pana in prezent au fost elaborate mai multe proiecte de lege privind descentralizarea: infiintarea politiei locale, descentralizarea in agricultura si transmiterea spitalelor si bazelor sportive in administrarea autoritatilor locale.

Procesul de descentralizare va determina transferul de atributii in principalele domenii, respectiv educatie, sanatate, ordine si siguranta publica, cultura, asistenta sociala, transporturi, agricultura, incepand cu luna mai.

Potrivit premierului Emil Boc, masurile de descentralizare vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010.

Totodata, ministrul Nica a anuntat ca :"Vor exista doua politii, cea locala si cea nationala".

Politia locala va fi formata din functionari publici si personal contractual, iar atributiile din domeniul circulatiei publice si ordinii publice vor fi exercitate exclusiv de catre functionari publici.