Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat, vineri, ca romanii care calatoresc in Marea Britanie trebuie sa stie ca soferii de autoturisme inmatriculate in afara acestei tari si care comit abateri la regimul circulatiei rutiere pot ramane fara autoturism, daca nu isi achita amenzile date de politistii britanici, potrivit unor reglementari pe linie de circulatie intrate recent in vigoare.

Potrivit MAI, in baza unei informari primite de la atasatul de afaceri interne de la Londra, noi prevederi pe linie de circulatie adoptate recent in Marea Britanie ii vizeaza pe cetatenii straini.

Astfel, romanii care calatoresc in Regat trebuie sa stie ca soferii de autoturisme inmatriculate in afara acestei tari si care comit abateri la regimul circulatiei rutiere sunt sanctionati de politistii britanici cu amenzi de pana la 900 de lire sterline. Totodata, acestia pot solicita contravenientilor plata amenzii pe loc.

In situatia in care soferii straini nu pot plati amenzile sau in cazul in care masinile prezinta defectiuni, politia poate lua masura imobilizarii autovehiculelor pana la plata amenzii sau pana la remedierea defectiunii.

Masura va putea fi aplicata si de catre inspectori ai "Vehicle and Operator Services Agency" (VOSA) (institutie similara ARR), iar in cazul in care soferii straini se afla in imposibilitatea de a plati amenda, inspectorii VOSA pot imobiliza autovehiculul pana la plata amenzii.

Inaintea intrarii in vigoare a acestor prevederi, politia britanica putea sa aplice doar amenzi soferilor straini, neexistand nicio garantie ca acestea vor fi achitate in termen de 28 de zile, precizeaza MAI.

In aceste conditii, ministerul recomanda cetatenilor romani, "posesori de premis auto, care doresc sa calatoreasca in Marea Britanie cu masina, sa se intereseze care sunt prevederile legale referitoare la regimul rutier in aceasta tara si sa le respecte intocmai".