Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, s-a intalnit, joi, in SUA, cu senatorul Richard Lugar, care co-prezideaza Comitetul pentru Relatii Externe al Senatului, acesta spunand ca problema eliminarii vizelor pentru romani este "top on the agenda" pentru partea americana, au declarat joi, pentru Mediafax, surse diplomatice.

Din mesajele transmise ministrului a rezultat ca "noua administratie a SUA are un interes cu totul special privind intarirea Parteneriatului Strategic cu Romania", sustin sursele.

"Au fost discutate in detaliu elemente privind proiectia strategica romano-americana din zona Marii Negre, cea a Asiei Centrale si a Orientului Mijlociu", au spus sursele citate, precizand totodata ca un alt mesaj desprins in cea de-a doua zi a vizitei lui Diaconescu in SUA a fost ca "partenerii Romaniei sunt extrem de interesati sa afle evaluarile Bucurestiului in ceea ce priveste vecinatatea estica a spatiului nord-atlantic".

Ocazia a constituit un prilej ca ministrul de Externe sa prezinte "o analiza, dar si viziunea Romaniei in legatura cu evolutiile economice, politice si strategice din vecinatatea Romaniei".

Sursele diplomatice citate au explicat de asemenea ca ministrul a fost intampinat cu "un ton incurajator" in Comitetul pentru Relatii Externe al Senatului cu privire la includerea Romaniei in programul Visa Waiver, co-presedintele Richard Lugar exprimandu-se referitor la solicitarea Romaniei in acest sens ca fiind "top on the agenda".

Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, efectueaza in perioada 6-8 mai o vizita la Washington, aceasta reprezentand primul contact bilateral de acest nivel dupa instalarea noii administratii democrate la Casa Alba.