Un parc de circa 3.000 de mp, aflat intre strazile Anghel Saligni, Mihai Voda, Brezoianu si Lipscani, langa Primaria Capitalei, va disparea in urmatoarele zile pentru a face loc Monumentului Holocaustului. Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca cei 32 de copaci de pe spatiul verde nu vor fi taiati, ci vor fi stramutatati in Parcul Izvor, unde vor mai fi plantati inca 130 de arbori.

“Vrem sa producem camp de lucru, constructorul sta sa inceapa, stiti ca proiectul este finantat si va fi realizat de Ministerul Culturii', a declarat Oprescu la ultima sedinta a Consiliului Local.

Diana Culescu, inginer peisagist, spune insa ca arborii sunt sortiti pieirii daca vor fi mutati de la o zi la alta. “Vegetatia matura poate fi stramutata, dar numai dupa o pregatire prealabila care se desfasoara pe parcursul a minim trei ani. Daca-i muti de pe o zi pe alta nu au nici o sansa sa mai traiasca”, spune aceasta.

Schita monumentului
Schita monumentului
Foto: HotNews.ro
In plus, mai multe ONG-uri sustin ca proiectul incalca legea. “Atat Planul Urbanistic Zonal cat si autorizatia de defrisare si autorizatia de constructie, daca vor fi emise, incalca OUG 114/2007, care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, reducerea suprafetei ori stramutarea lor. Noi nu ne opunem realizarii monumentului, ci doar locatiei alese, care ar face sa dispara unul din putinele spatii verzi centrale” , a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Proiectul Monumentul Holocaustului a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 29.10.2008. Potrivit presedintelui de sedinta al CGMB, Calin Murg, proiectul are aviz de la Agentia de Mediu.

Ansamblul cuprinde cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana, inalta de 20 de metri.