In textul unuia dintre subiectele tezei unice la limba romana sustinute joi de elevii claselor a VIII-a s-a strecurat o eroare, informeaza Cotidianul. Cei care au elaborat subiectele au incurcat personajele Nita Ghitescu si Ghita Nitescu din schita “Triumful talentului” de Caragiale, repetand exact aceleasi greseli pe care scriitorul le-a ironizat. Elevii s-au incurcat in cele doua nume iar pentru aceasta greseala ar putea pierde 30 din cele 90 de puncte acordate.

Inspectorul scolar, Mihai Stan, a catalogat aceasta greseala drept o "eroare" si a declarat la Realitatea Tv ca fiecare va fi sanctionat in functie de greseala pe care a facut-o.

Cei peste 420.000 de elevi care au sustinut tezele cu subiect unic au avut de rezolvat joi subiectul cu numarul 9 la Limba si literatura romana.

Extragerea variantei de subiecte din cele zece posibile a avut loc la ora 10:00, la sediul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, in prezenta Comisiei Nationale de Organizare.

Tezele cu subiect unic ar fi trebuit sa se desfasoare in urma cu doua zile, dar au fost amanate din cauza negocierilor dintre federatiile sindicale si Guvern.

In schita Triumful Talentului autorul ne prezinta doi vechi prieteni. Unul care se numeste Nita Ghitescu iar celalalt care se numeste Ghita Nitescu.Cei doi, in copilarie, erau aproape de nedeosebit cu exceptia unui singur lucru: Nita Ghitescu scria foarte frumos, perfect caligrafic , pe cand Ghita Nitescu avea un scris foarte urat deoarece in copilarie ii degerasera degetele.

O cunostinta ii ofera lui Nita un post foarte bine platit, iar el e de acord sa-i faca lucrarea lui Ghita pentru slujba de la minister, in schimbul banilor. Amandoi se prezinta la concurs, unde Nita semneaza foaia sa de examen cu numele prietenului Ghita. Numai ca, la afisarea rezultatelor, presedintele comisiei de concurs incurca numele celor doi, riscand sa le strice intelegerea.