Virusul de gripa porcina aparut in Mexic nu putea porni de la fermele de porci din Timis, compania americana fiind foarte stricta in luarea masurilor sanitar-veterinare, a declarat directorul de Relatii Publice al Smithfield Ferme, cu sediul la Timisoara, relateaza Mediafax. Potrivit directorului Mihai Sepetean in articolul din New York Times nu se arata ca virusul de gripa porcina ar fi putut porni de la tulpini ale acestei boli existente in fermele de porci din Romania.

"Nu exista nicio referire in articolul din New York Times din data de 6 mai 2009 cu privire la posibilitatea ca originea virusului ar fi la una din fermele noastre din Romania (…). Nu exista nicio relatie intre virusul noii gripe A / H1 N1si fermele noastre. Nu exista niciun caz de gripa la animalele sau la personalul care deserveste fermele noastre. O echipa de 20 de medici veterinari impreuna cu autoritatile sanitar-veterinare locale si nationale (DSV si ANSVSA) supravegheaza 24 de ore din 24 animalele din fermele noastre si o echipa de medici supravegheaza personalul care deserveste aceste ferme", a spus Mihai Sepetean.

In plus, toate fermele si obiectivele operate de Smithfield Ferme sunt autorizate integral si functioneaza conform reglementarilor din Romania si Uniunea Europeana.

Compania opereaza, in prezent, peste 40 de ferme de crestere a porcilor in regiunea Banatului, majoritatea fiind investitii de tip greenfield, in care sunt angajate peste 850 de persoane.

Cotidianul The New York Times face o legatura, intr-o ampla investigatie, intre actualul val de gripa porcina si cel ce a afectat fermele de porci din Romania in anul 2007. Sub titlul "Gigantul american Smithfield transforma estul Europei", New York Times scrie ca firma americana a reusit cu greu, in 2007, sa faca fata efectelor epidemiei de peste porcina din Romania, cauzata de o tulpina a virusului ce afecteaza numai porcii.

"Dar oamenii de stiinta au identificat elemente de virusi ce afecteaza porcii - unul din Europa sau Asia, unul din America de Nord - in codul genetic al noului virus" de gripa porcina, scrie NYT.

Ziarul arata ca Smithfield - care spune ca nu exista niciun caz de gripa in randul angajatilor sai sau ai porcilor din crescatoriile sale - este implicata intr-un joint-venture ce opereaza o ferma de porci din Mexic, aproape de locul unde cercetatorii ONU investigheaza o posibila legatura intre porci si noua tulpina a virusului gripei porcine, ce afecteaza oamenii.

New York Times scrie ca firma americana a reusit sa detina, intr-un timp relativ scurt, 40 de ferme in Romania, gratie lobby-ului facut, intre altii, de fostul ambasador Nicholas Taubman pe langa importanti politicieni romani.