Sindicalistii din Educatie au anuntat ca protestele dascalilor sunt suspendate, iar maine se va sustine teza la limba si literatura romana. Reprezentantii Guvernului, prezenti la negocierile cu sindicatele din invatamant, au venit cu o noua oferta pentru sindicalisti. Toate cele patru federatii au semnat acordul.

UPDATE: "Am semnat un proiect de acord, in zece puncte, cu ministrul Educatiei. Consider ca ne-am facut datoria in negocierile cu sindicalistii", a anuntat miercuri, la finalul intalnirii, ministrul Muncii, Marian Sarbu. Toate cele patru federatii au semnat acordul.

Joi, teza la Limba si Literatura Romana se va sustine, au anuntat sindicalistii. "Conflictul de munca a fost incheiat. Termenii acordului sunt valabili atat timp cat sunt respectati si Guvernul se tine de cuvant. Acordul prevede trei puncte esentiale pentru noi: buget 6% din PIB, legea salarizarii si cea a descentralizarii", a declarat secretarul general al FSLI, Liviu Pop.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat cele 10 puncte ale acordului semnat cu sindicatele:

1. Resursele alocate educatiei prin buget vor fi asigurate de Ministerul Finantelor fara a afecta nivelul veniturilor salariale pe anul 2009.

2. Constituirea, in cursul lunii mai anul curent, prin ordin al ministrului Educatiei, a Comisiei de monitorizare pentru evaluarea modului in care s-au realizat si se vor realiza cheltuielile privind investitiile in educatie.

3. Definitivarea principiilor si calendarului privind descentralizarea. Este vorba de un calendar care esaloneaza etapele procesului de descentralizare in acord cu Banca Mondiala, de a carei expertiza beneficiem in derularea procesului de descentralizare.

4. Mentinerea titularizarii in sistemul national de invatamant si in viitoarele legi ale educatiei.

5. Preluarea in corpul legii salarizarii unice a unui model european de ierarhizare a categoriilor de bugetari. Ministerul Educatiei va sustine plasarea cadrelor didactice cat mai aproape de varful ierarhiei.

6. Proiectele si programele de cercetare aflate in derulare se continua prin alocarea corespunzatoare a creditelor bugetare aprobate si prin utilizarea creditelor de angajament.

7. Ministerul Educatiei si partenerii sociali incep dezbaterile pe legile invatamantului pe data de 15 mai 2009.

8. Asigurarea finantarii pentru anul scolar 2008-2009 a numarului de beneficiari ai bursei "Bani de liceu".

9. Suspendarea grevei anuntate.

10. In cazul in care nu se vor respecta termenii acestui acord, sindicatele din invatamant isi rezerva dreptul de a relua actiunile de protest.

Ecaterina Andronescu a precizat ca, intr-o discutie pe care am avut-o cu premierul Emil Boc, acesta si-a asumat acest protocol, iar documentul ii va fi prezentat pentru semnare si primului ministru.

"Intotdeauna am avut un punct de vedere foarte clar si anume numai dialogul poate sa rezolve orice problema, nu confruntarea", a declarat miercuri ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, inainte de discutiile cu sindicatele. La randul sau, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a dat asigurari ca "nu se vor face disponibilizari" in invatamant, adaugand ca "principala tema a discutiei va fi o forma de transferare a unor elemente din Legea de crestere a salariilor pentru profesori in cadrul negocierilor privind salarizarea unica", fara insa sa ofere amanunte.

Ministrul Marian Sarbu a spus, la randul sau, ca "principala tema a discutiei va fi o forma de transferare a unor elemente din Legea de crestere a salariilor pentru profesori in cadrul negocierilor privind salarizarea unica". Rugat sa detalieze, Sarbu a afirmat ca "e suficient de concret" ce a declarat.

"Cine a spus ca vom face disponibilizari?", a raspuns ministrul la o intrebare a jurnalistilor, precizand ca "disponibilizari nu vom face".

In urma cu doua zile, profesorii au decis sa renunte la greva pe care intentionau sa o organizeze marti. Ei au amanat insa, pentru 7 mai, sustinerea tezei unice la limba si literatura romana, programat initial pentru 5 mai.

Cadrele didactice sunt nemultumite de ordonanta de urgenta aprobata de Guvern care ingheata salariile bugetarilor pana la sfarsitul anului si de recenta rectificare bugetara prin care invatamantul a pierdut fonduri importante. In plus, profesorii nu au primit nici marirea de 5% promisa inainte de alegeri. In acest context, profesorii vor avea de ales intre disponibilizari sau salarii mai mici cu 20%, spun sindicatele.