Somerii romani care doresc sa revina acasa vor putea primi in Romania intreaga indemnizatie de somaj din partea guvernului spaniol, cu conditia de a-si cauta activ un loc de munca. In acest sens, ei vor semna un angajament ca, odata ajunsi acasa, vor incerca sa se angajeze, a anuntat marti ministrul spaniol al muncii si imigratiei, Celestino Corbacho, citat de cotidianul El Mundo.

"O persoana care cauta activ un loc de munca in Spania este o presiune pentru piata muncii. Daca aceasta persoana incearca sa se angajeze acasa, devine o presiune in minus pentru piata muncii spaniole", a explicat ministrul Corbacho, care s-a aflat in Romania, luni si marti. El a semnat un protocol de colaborare bilaterala cu omologul sau roman si a analizat diferitele formule prin care se poate usura revenirea romanilor care nu isi mai gasesc de lucru in Spania.

Primirea indemnizatiei de somaj in tara de origine este catalogat drept "export de prestatii sociale" si este permis numai pe o perioada de maximum trei luni cetatenilor comunitari, cu conditia angajamentului luat in vederea cautarii unui loc de munca acasa. MInistrul intentioneaza insa sa prelungeasca aceasta perioada, in functie de durata in care actualii someri romani au cotizat la serviciile de asigurari sociale, explica El Mundo.

Masura ar avea nevoie de modificari legislative, iar autoritatile romane ar urma sa se ocupe de controalele corespunzatoare, precizeaza cotidianul spaniol.