Facturile la electricitate neplatite ale companiilor CFR se ridica la 1,2 miliarde, sistemul feroviar aflandu-se intr-o situatie "extrem de dificila", intrucat cele trei mari companii din domeniu - CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa - risca sa fie executate silit de catre furnizorii de energie electrica sau le-ar putea fi confiscate gari sau trenuri, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Dintre declaratiile ministrului Radu Berceanu:

  • "In sistemul feroviar sunt datorii de 1,2 miliarde lei la energia electrica. Daca aceasta datorie nu va fi platita, furnizorii privati de energie electrica, CEZ si Enel, vor recurge la  executarea silita a companiilor feroviare de stat, caz in care pot prelua in proprietate gari, trenuri si altele."
  • "Ultima intelegere, facuta in toamna anului trecut, a fost rupta de furnizori, pentru ca nu s-au respectat intelegerile. S-a platit o singura data o suma mica si apoi s-a platit decat prin compensari, prin transporturi de carbune pe calea ferata."
  • "Sistemul feroviar se afla intr-o situatie extrem de dificila. Daca nu se vor lua masuri foarte urgente si din pacate foarte drastice, putem sa ne gandim inclusiv la faptul ca unele dintre aceste companii ar putea sa-si opreasca activitatea peste o luna sau maxim doua."
  • "Sindicatele de la calea ferata nu par interesate de modul in care ar putea fi majorate veniturile si reduse cheltuielile, mai ales ca majoritatea cheltuielilor sunt directionate catre salarii. La CFR S.A., compania care are in administrare infrastructura feroviara, peste 90% din totalul cheltuielilor reprezinta cheltuieli cu personalul."
  • "Nu intentionam sa reducem salariile angajatilor care au mai putin de 1.500 de lei pe luna. In sistemul feroviar sunt si multe salarii care depasesc 10.000 de lei. Trebuie sa inteleaga si directorimea ca poate trece de criza si cu salarii mai mici."
  • "La CFR Marfa se dorea ca in acest an sa se atinga 70% din traficul inregistrat la nivelul lui 2008, insa activitatea a scazut cu 44%. Dupa ce situatia la aceasta companie se va imbunatati, CFR Marfa va fi scoasa la privatizare."

Declaratia ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, vine ca urmare a protestului organizat miercuri in Capitala de ceferisti impotriva disponibilizarilor.