Guvernul va aproba in sedinta de marti planul de masuri pentru prevenirea aparitiei gripei porcine in Romania si tratarea eficienta a eventualelor cazuri, transmite Radio Romania Actualitati.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, anuntase luni ca in tara noastra nu a fost semnalat niciun caz de gripa porcina. In plus, nu exista date care sa arate ca in Romania s-au importat porci vii din Mexic.

El a subliniat ca acest virus se transmite de la om la om si nu de la porc la om, in conditiile in care "a existat o mutatie genetica a virusului astfel incat transmiterea este ca la orice virus gripal, de la om la om".

Autoritatile statului verifica toate importurile de animale vii. In plus, sunt monitorizate toate persoanele care vin in Romania din Canada, Mexic, Statele Unite si Spania.

Intre timp, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a constituit un comitet ce va monitoriza campania de prevenire a gripei porcine. Presedintele Autoritatii, Marian Zlotea, a precizat ca au fost stabilite o serie de reguli de biosecuritate care vor fi instituite in exploatatiile comerciale, in gospodarii si in ferme.