In Romania nu s-au inregistrat cazuri de gripa porcina la om, anunta Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat dat publicitatii, in care se mentioneaza ca autoritatile iau masuri pentru a preveni apariţia virusului.

Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, Geza Molnar, a precizat, pentru Radio Romania: "Acest virus se transmite deja de la om la om, motiv pentru care a devenit un potential risc epidemiologic pentru o pandemie mondiala. Ceea ce este esential din atentionarea de risc a Comunitatii Europene este ca sa avem grija sa supraveghem riscurile comunitare, in sensul virozelor respiratorii, pentru ca avem sistemul implementat, problema supravegherii calatorilor cu potential de risc din zonele endemice. In al treilea rand, revizuirea si atenţionarea sistemului medical pentru acest risc endemic posibil si, nu in ultimul rand, revizuirea resurselor existente pentru asistenta medicala in cazul in care se va importa si in Romania acest virus. Populatia Romaniei, in momentul de fata, nu are nici un risc major" - a precizat Molnar. Autoritatile romane au de realizat mai multe obiective, primul fiind o informare corecta cu privire la pesta porcina la om, cu mentiunea ca boala nu se transmite daca oamenii consuma carne de porc. Mai mult, Romania nu a importat porci vii din Mexic, deci riscul ca oamenii sa vina in contact direct cu animale bolnave nu exista - a mai precizat medicul Geza Molnar.

Ultimul bilant in Mexic: peste o suta de morti

Intre timp, autoritatile din Mexic au dat publicitatii ultimul bilant privind cazurile de gripa porcina: 103 cazuri mortale provocate de aceasta boala sau suspectate ca ar avea aceasta cauza. France Presse aminteste ca precedentul bilant anuntase 81 de decese. Numarul bolnavilor pusi sub observatie a crescut si el la 1.614, fata de 1.324 in bilantul anterior.

Opt persoane suspecte de gripa porcina in Spania

Opt posibile cazuri de gripa porcina au fost descoperite in Spania, potrivit autoritatilor din aceasta tara, citate de France Presse. Trei persoane - doua femei de 21, respectiv 24 de ani si un barbat de 22 de ani - care au calatorit recent in Mexic au simptome usoara de gripa, a anuntat un responsabil cu sanatatea din cadrul Guvernului regional catalan. El a adaugat ca au mai fost detectate alte cinci cazuri, ultimul - o tanara de 22 ani care s-a intors recent dintr-o vacanta de la statiunea balneara mexicana Cancun.

Comisia Europeana anunta ca urmareste situatia. OMS avertizeaza ca virusul ar putea deveni mult mai periculos

Unsprezece persoane sunt suspecte de gripa porcina in Europa, insa niciun caz nu a fost confirmat deocamdata, informeaza agentia France Presse. Totodata, Comisia Europeana a anuntat ca va urmari indeaproape situatia. Intre timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care a avertizat in legatura cu "potentalul pandemic" al virsului, a subliniat ca noul virus ar putea evolua si deveni "mult mai periculos". De asemenea, OMS le-a recomandat "tuturor tarilor sa isi intensifice monitorizarea tuturor cazurilor neobisnuite ale aceste boli care seamana cu gripa sau cu o pneumonie grava".

Ce este gripa porcina?

Gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate raspandi rapid si poate trece ocazional la om, in general la persoane care vin in contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mancand carne de porc, ci pe cale aeriana, de la om la om. Centrul american pentru controlul bolilor informeaza ca temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile.