Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter (sursa: Institutul pentru Fizica Pamantului) a avut loc sambata seara in jurul orei 20.20 in Vrancea, fiind resimtit la Bucuresti si in diferite regiuni din Romania, dar si in Republica Moldova si Bulgaria. Liniile telefonice mobile si fixe au cazut in mai multe zone din tara, insa si-au revenit la aproximativ o ora de la seism. Nu s-au semnalat victime sau pagube materiale, iar Institutul pentru Fizica Pamantului sustine ca "probabilitatea producerii unor replici care sa fie simtite este extrem de mica".

Update: Institutul Roman de Seismologie Aplicata sustine ca seismul a avut 4.7 grade. Potrivit capturii de la IRSA, in Vrancea ar fi existat o activitate seismica mai importanta in ultimele doua saptamani.

Inregistrare de la Insitutul Roman de Seismologie Aplivcata
Inregistrare de la Insitutul
Roman de Seismologie Aplicata
Foto: Hotnews

Update:U.S. Geological Survey Earthquake Hazards Program a precizat ca seismul a avut 5.3 grade pe scara Richter si s-a produs la ora 20:18:48.

Update: Seismul a fost resimtit in Republica Moldova si Bulgaria (Dobrici, Plevna, Varna).

Cutremur in Romania
Cutremur in Romania
Foto: Institutul Geologic al SUA
Cutremurul s-a produs la o adancime de 96 de km, potrivit USGS.

In Bucuresti, seismul a avut 4 grade pe scara Mercali.

"Cutremurul este unul obisnuit, nu este nimic anormal", a declarat pentru Realitatea TV si Gheorge Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamåntului.

Cititorii HotNews.ro ne-au relatat despre felul in care au resimtit cutremurul. Seismul a fost simtit la Brasov, Constanta, Targoviste, Calarasi, Ploiesti, Piatra Neamt, Sibiu, Costinesti, Iasi dar si Chisinau.

In unele zone, cainii ar fi inceput sa latre la primele miscari ale pamantului. Un cititor HotNews.ro ne-a scris ca "pestii din acvariu au devenit foarte agitati" cu cateva momente inainte de producerea seismului.

Multi bucuresteni au iesit pe strazi, in zona Dorobanti, 1 Mai, Berceni.

Raport al ONU de la inceputul lunii aprilie: Romania, printre tarile europene cele mai expuse riscului unor cutremure devastatoare

Strategia Internationala pentru Reducerea Dezastrelor (ISDR) din cadrul Natiunilor Unite a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca peste 5 milioane de europeni sunt direct supusi riscurilor seismice. Tarile europene cele mai expuse riscului unor cutremure majore sunt Italia, Romania si Grecia, se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii de ONU, citat de greenreport.it.

Potrivit raportului, emis de ISDR dupa puternicul cutremur de pamant din Italia, de circa 6,3 grade pe scara Richter, "cel putin 3,5 milioane de persoane din Italia, Romania si Grecia sunt direct amenintate de cutremure. Turcia este, de asemenea, o tara destul de expusa, cu mai mult de doua milioane de persoane vulnerabile."

Drept urmare, pentru diminuarea riscului de dezastru, ISDR recomanda ca toate edificiile publice, precum scolile, spitalele si fabricile sa fie construite la standardele seismice impuse tarilor cu zone predispuse la astfel de catastrofe naturale."

In fiecare an, in toata lumea, pana la o suta de milioane de oameni sunt vulnerabili la cutremure, iar aproximativ 100.000 devin, intr-un fel sau altul, victime ale seismelor.