Catedrala episcopala Sfanta Treime din Baia Mare va transmite slujba de Inviere in direct, prin intermediul internetului. Initiatorii acestui proiect au testat deja aparatura si sistemul. In cursul serii de joi, ei au pus pe site-ul catedralei imagini live, care au fost urmarite de numerosi credinciosi din Anglia, Franta si din Romania, anunta citynews.ro.

"Suntem la inceput, dar deja am avut numerosi spectatori din afara. Aceasta transmisiune in direct nu se adreseaza atat de mult romanilor, cat mai ales celor aflati dincolo de granite, in diaspora, si care nu au cum sa ajunga la o biserica romaneasca", a declarat unul dintre baimarenii care s-a ocupat de partea tehnica a proiectului, Oliviu Matei.

Ideea unei transmisii live din catedrala episcopala – cea mai mare biserica din Maramures – este ceva mai veche. "Mihai Patrascu, de la fundatia CDIMM, a avut initiativa. Ea s-a materializat insa abia acum, prin asocierea mai multor firme de comunicatii si IT, care, benevol, au pus la punct sistemul de transmisie. Deocamdata avem doar o camera mobila cu care luam imagini, insa in timp speram sa ajungem la mai multe".

Oliviu Matei a aratat ca imaginile in direct pot fi urmarite pe www.catedrala-baia-mare.ro si ca in cursul zilei de vineri este transmis si Prohodul, incepand cu ora 16,00. Intentia organizatorilor si a preotilor de la catedrala este ca de acum incolo sa puna online imagini live din timpul tuturor slujbelor care au loc in acest lacas de cult.

"Din cate stiu eu, la nivel national a mai fost o initiativa asemanatoare la Iasi, insa ea a apartinut Bisericii Catolice. Biserica Ortodoxa din Romania nu a mai facut astfel de transmisiuni. In afara tarii am mai vazut astfel de initiative in Statele Unite", a mai spus Oliviu Matei.