Tinerii au iesit in strada la Chisinau, saptamana trecuta, pentru a protesta fata de regimul comunist si in acelasi timp pentru "unificarea" cu Romania, vecinul cu care "impart limba si cultura", scrie Liberation.

Irina, membra a miscarii Hyde Park, purta un drapel al Romaniei si scanda: "Dorim unificarea cu Romania si Europa". Ca reactie la aceasta sfidare, presedintele Vladimir Voroni a acuzat Romania de implicare in actiunile de protest si a expulzat ambasadorul roman la Chisinau.

Cu toate acestea, "problema romana nu este una reala in Republica Moldova", sustine Eugen Revenco, analist la Asociatia moldoveana pentru Politica Externa. Toate recentele sondaje de opinie arata ca peste 80% dintre moldoveni prefera propriul stat, independent de Romania. Doar o minoritate doreste reunificarea.

"Istoric vorbind, statul roman modern s-a format in secolul XIX, fara R.Moldova actuala, care la acea vreme facea parte din Imperiul Rus", reaminteste Igor Casu, istoric la Universitatea din Chisinau.

"Abia in 1918, Romania si Moldova au format un stat comun. Experienta nu a fost indelungata, dar foarte marcanta, pentru ca este si perioada de formare a limbilor moderne. Asa se explica de ce moldovenii si romanii au aceeasi limba", explica istoricul.