Coalitia „Opriti Codurile!”, formata din 22 de organizatii non guvernamentale, a dat in judecata Guvernul, pe care il considera responsabil de incalcarea legislatiei prealabile elaborarii celor patru coduri, anunta coalitia, intr-un comunicat de presa.

Tot luni, Coalitia a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu, prin care solicita o intrevedere “pentru clarificarea aspectelor nelegale cu privire la modul in care au fost respectate procedurile prealabile in materia Codului civil, Codului penal, Codului de procedura civila si Codului de procedura penala”.

Scrisoarea a fost transmisa presedintelui Romaniei ca urmare a lipsei de reactie a Guvernului la solicitarile privind stoparea, respectiv retragerea celor patru coduri in Parlament, precizeaza Coalitia.

Cele 22 de ONG-uri cred ca “interventia presedintelui e necesara, deoarece in prezent, Parlamentul dezbate patru proiecte de acte normative profund viciate din perspectiva respectarii conditiilor legale prealabile adoptarii lor”.

Reprezentantii ONG-urilor sustin ca Guvernul a aprobat si transmis spre adoptare Parlamentului cele patru proiecte de coduri cu incalcarea Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica si a Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa, in sensul ca nu au existat avizele legale necesare din partea Consiliului Economic si Social si nici studiile de impact aferente acestor coduri.

In ceea ce priveste proiectul Codului civil, Coalitia „Opriti Codurile” este de parere ca nelegalitatile au fost ceva mai ample: tezele prealabile, obligatorii a exista inainte de inceperea scrierii codului, au fost adoptate la data de 2 aprilie 2009. La aceeasi data, Consiliul Superior al Magistraturii a dat avizul pentru proiectul Codului civil in conditiile in care acesta trebuia sa existe anterior adoptarii in sedinta de Guvern.

“Pe fond, este absolut derizorie incercarea Parlamentului de a finaliza intr-o perioada de o luna patru proiecte de o asemenea anvergura, proiecte care, dupa Constitutia Romaniei, sunt pietrele de temelie ale sistemului legislativ”, se arata in scrisoarea catre presedintele Traian Basescu.

Semnatarii scrisorii doresc clarificarea invocarii termenului de 15 mai, propus de Traian Basescu, pana la care Parlamentul ar trebui sa adopte cele patru acte normative, in conditiile in care nici Comisia Europeana si nici cetatenii nu doresc coduri afectate de vicii de procedura si votate in pripa.

Coalitia Opriti Codurile a fost initiata de organizatii neguvernamentale cu preocupari in domenii diverse: Transparency International Romania, Centrul de Resurse Juridice, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale ARCA, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Apador CH, Centras, Conventia Organizatiilor Media, Clubul Roman de Presa, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia Soros Romania, MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Institutul Roman de Training, Institutul pentru Politici Publice, Salvati Copiii, SAR - Idei in actiune, Asociatia Patronala a Editorilor Locali.