"Noi vrem sa ajungem in Europa prin Bruxelles, nu prin Bucuresti", a declarat presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais si citat de Jurnal de Chisinau, acuzand Romania ca nu vrea sa renunte "la ardorile sale expansioniste".

"Am transmis deja Comisiei Europene ca, odata cu integrarea Romaniei in UE, ar fi trebuit sa elimine vizele pentru cetatenii moldoveni si asa nimeni nu ar fi cerut pasaport romanesc, pentru ca oamenii au nevoie de acest pasaport pentru a calatori. Dar oficialii UE sunt incapatanati", considera presedintele Voronin, adaugand ca el a adus in discutie acest subiect de multe ori si o va mai face: "Am spus-o de multe ori si i-am spus-o si sambata lui Javier Solana. Noi vrem sa ajungem in Europa prin Bruxelles, nu prin Bucuresti".

"Romania nu este constienta ca se afla in UE si ca trebuie sa respecte unele reguli", crede Voronin, apreciind totodata ca Bucurestiul "nu poate renunta la ardorile sale expansioniste, refuzand sa semneze tratatul de baza la frontiere si cel legat de relatiile" cu Republica Moldova.

Presedintele Voronin sustine ca protestatarii de la Chisinau, din ultimele zile, carora "li s-a bagat in cap cum comunistii nu sunt in stare sa-i integreze in Europa, nici sa sustina normele democratice si sa asigure libertatea de informare", reprezinta doar 2-3% dintr-o populatie care s-a inteles cu partidele politice, majoritatea moldovenilor fiind de fapt de acord cu linia adoptata de Chisinau pentru integrarea europeana.

Profesorii - continuatorii lui Antonescu

Mai mult, presedintele moldovean si-a reluat acuzatiile la adresa profesorilor "din invatamantul mediu si superior, care au desfasurat un rol foarte distructiv, mai ales in Chisinau, pentru ca sunt continuatorii lui Antonescu".

"Noi am respectat planul de trei ani de colaborare cu UE si incepem sa elaboram altul mai amplu", sustine presedintele Voronin, exprimandu-si totodata increderea ca aceasta activitate, intrerupta in timpul campaniei electorale, va fi reluata, pentru ca Republica Moldova sa primeasca statutul de tara asociata a UE.

Referitor la prioritatea valorilor democratice, in fata solidaritatii populatiei fata de Romania - prioritate observata de cotidianul spaniol - liderul de la Chisinau recunoaste insa ca nu se asteapta la "nimic bun in viitorul apropiat".

Mai mult, presedintele Voronin crede ca situatia este agravata de existenta regimului separatist transnistrean, cu reprezentantii caruia executivul moldovean continua negocierile, finalitatea strategica a politicii duse fiind unificarea, acum mai apropiata. "Noi nu am varsat sange; 505 companii, practic toate din Transnistria, s-au inregistrat in Moldova, aproape 350 mii de rezidenti din Transnistria au primit pasapoarte moldovenesti, iar aici vin studenti si mii de persoane la munca. Am fi putut face mai multe, insa ei se opun", considera presedintele moldovean.

Voronin: Rusia il mentine in Transnistria pe acest capatanos de Smirnov

"Ucraina vrea sa intre in NATO cu toata puterea. Rusia nu vrea, pentru ca asta ar distorsiona intregul echilibru strategic, SUA au stabilit doua baze militare in Romania, iar noi am ramas un fel de fileu intre ei toti", caracterizeaza presedintele Voronin pozitia Republicii Moldova, considerand ca aceasta explica si faptul ca nu se rezolva problema transnistreana. "Nu pentru ca Voronin nu le da drepturi, eu insumi vin de acolo", spune el.

"Nici pentru ca n-am vrea sa fim impreuna, ci pentru ca Rusia il mentine pe acest capatanos de Smirnov, care ii respecta ordinele. Ii mentine pe toti ministrii, care sunt agenti activi ai serviciului (rusesc) de securitate a statului, iar chestiunea nu se va rezolva atata vreme cat Rusia nu anuleaza acordul referitor la armele conventionale si la bazele americane care controleaza Marea Neagra".

Regimul comunist de la Chisinau nu va folosi forta pentru reprimarea manifestatiilor, spune presedintele moldovean: "nici in 1989, nici in 2002, cand opozitia a protestat sase luni, nici acum (...) daca am fi dat arme si ordinul de a trage la picioare, unor copii lipsiti de experienta, de aceeasi varsta cu atacatorii, ei s-ar fi infiorat, si Dumnezeu stie unde ar fi tintit".

Voronin acuza implicarea Serbiei

"Pe ei nu-i interesa rezultatul alegerilor", considera seful statului moldovean, referindu-se la agentii de securitate ai altor tari. Problema nu era fraudarea. Ei vroiau sa profite de moment pentru a organiza una dintre operatiunile codificate drept Revolutia Culorilor. Acelasi scenariu ca in Belgrad, Tbilisi, Biskek si Kiev", sustine Voronin, declarand cotidianului spaniol ca a fost fotografiat "un iugoslav cu documente ale unei institutii americane. In 7 aprilie, se aflau aici sapte persoane din Serbia care conduceau evenimentele si agenti ai serviciilor de securitate din Romania".

Potrivit presedintelui moldovean, acestia vor fi retinuti si acuzati, pentru ca, in opinia sa, a fost vorba de "pradare: au luat casele de bani, iar politia a gasit mobila din Parlament in 18 locuinte".