Moldovenii au fost chemati vineri in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, intr-un amplu miting impotriva sistemului comunist. Tinerii au fost invitati la un protest non-violent - REVOLUTIA FLORILOR, potrivit mesajelor care au circulat pe bloguri, twitter, facebook si alte siteuri de socializare. Doar 800 de persoane s-au strans in piata centrala din Chisinau.

"Vineri 10 aprilie 2009 ora 10:00 REVOLUTIE FRATILOR !!! O noua data in istoria noastra! Toata Republica la Chisinau in Piata Marii Adunari Nationale (#PMAN) cu flori in maini!!!! Jos comunistii pentru un viitor mai bun! Fara Violenta! Transmite mesajul mai departe! Anunta prietenii, parintii si pe toti care ii cunosti!!! HAI FRATILOR! A SOSIT CEASUL!", potrivit unui mesaj postat pe pmfu.blogspot.com.

Toate mesajele au insistat asupra evitarii oricaror forme de violenta, pentru a nu oferi politiei justificarea unei interventii in forta. "VENITI CU FLORI IN MAINI!!!!!!!!! Noi NU suntem huligani! Noi NU suntem vandali!!! Protestam cu flori in maini! Degeaba infiltrati agitatori! Degeaba incercati sa ne manipulati! Florile sunt armele noastre! REVOLUTIA FLORILOR!".

"Flowers are a powerful symbol of peace and non-violence! It's a better symbol than candles! Use flowers tomorrow in Moldova! #pman", a scris cezarmaroti, pe twitter.com.

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a cerut joi politiei municipale sa asigure ordinea publica la actiunea de protest de vineri.

Desfasurarea evenimentelor de vineri:

Ora 18.50: Procuratura moldoveana a anuntat ca numele cetateanului roman arestat la Chisinau este Johnattan Jerusalayem Netanyahu.

Ora 17.00: Vladimir Voronin afirma ca are dovezi privind implicarea Romaniei in proteste.

Ora 16.20: Unimedia scrie ca ziaristii sai au primit SMS-uri ca politistii si agenti ai serviciilor secrete vor merge la birourile agentiei de presa pentru a-i aresta.

Ora 16.00: Politisti si lunetisti moldoveni au fost observati in apropiere de cladirea Televiziunii de Stat de la Chisinau.

Ora 14.15: Corespondentul TVR in Moldova, Doru Dendiu, a fost arestat de politisti la Chisinau. El a fost eliberat in jurul orei 16.

Ora 14.00: Manifestantii cer ONU sa se implice in Moldova.

Ora 13.15: In jur de 800 de persoane sunt stranse in Piata din Chisinau.

Ora 12.50: Rodica Mahu, redactorul-sef al publicatiei Jurnalul de Chisinau, a fost rapita in apropierea sediului Guvernului (vezi VIDEO cu declaratiile directorului publicatiei, Val Butnaru)

Ora 11.20: Unimedia a anuntat ca toate autobuzele ce se indreptau spre Chisinau vineri dimineata au fost oprite de politisti si verificate. Potrivit informatiilor, un autobuz ce plecase de la Oradea a fost oprit iar 10 studenti arestati. "Politistii ne-au spus ca ne vor da drumul daca parintii vor veni cu pasapoartele sa ne ia", a declarat Catalina Tomsa, una dintre persoanele arestate.

Ora 11.10: Doar 10 protestatari se afla in Piata Marii Adunari Nationale, in timp ce in spatele cladirii Guvernului se afla sute de politisti, echipati de lupta, anunta Unimedia.info. La o distanta de 10 minute de centrul orasului au fost observate 10 camioane militare.

Ora 11.00: Moldova dezminte ca ar fi primit ajutor constind in armament de la Moscova: "Ministerul de interne dispune de suficiente forte si mijloace pentru mentinerea ordinii publice", a declarat pentru RIA Novosti seful biroului de presa al Ministerului de interne, locotenentul Alla Meleca.

Ora 10:20: Doar cateva zeci de persoane sunt stranse, la aceasta ora, in piata din Chisinau.

Ora 10:12: Premierul Zinaida Greceanii avertizeaza: Organizatorii celei mai mare crime din istoria Republicii Moldova planifica pentru miine si duminica sa foloseasca din nou copiii pentru a devasta cladirea Guvernului, de data aceasta. Daca acest lucru va fi admis de noi toti, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat.

Ora 10:00: Unimedia.info a anuntat ca provider-ul de internet Moldtelecom pare sa fi blocat o serie de site-uri de stiri: jurnaltv.md, hotnews.md, protv.md, facebook.com, odnoklassniki.ru, twitter.com.

Ora 9:08: Rusia a trimis la Chisinau „o partida impunatoare de munitii speciale pentru stoparea protestelor”, scrie publicatia rusa Kommersant, care este formata din grenade de tip „Ceremuha” si alte substante speciale. (Unimedia)