Procuratura Generala a deschis dosare penale pe numele lui Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Tanase, vicepresedintele PLDM si Vitalie Nagacevschi, pentru actiunile care au avut loc, luni, 6 aprilie, in Piata Marii Adunari Nationale (PMAN), anunta Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

Vlad Filat a confirmat aceasta informatie si a declarat ca acestea sunt niste actiuni de intimidare ale liderilor opozitiei din partea organelor de forta. El a subliniat ca vor urma si alte dosare similare.

"Eu zilnic primesc cel putin un apel, iar cel de la celalalt capat al firului ma atentioneaza ca in jumatate de ora o sa fiu retinut. Noi o sa ne continuam activitatea si vom incerca sa nu cadem prada acestor provocari", a declarat liderul PLDM.

Provocatori infiltrati in multime pentru a incita la violente

In timpul actiunii de protest de ieri, 8 aprilie, in randurile protestatarilor au fost infiltrati mai multi provocatori, care incitau multimea la actiuni violente, relateaza Unimedia.md.

Vedeti imagini video mai jos:

Gabriel Stati a fost arestat

Omul de afaceri Gabriel Stati a fost retinut pe teritoriul Ucrainei, au anunat surse informate ale Procuraturii generale de la Chisinau, citate de ITAR-TASS.

"Autoritatile moldovene au adresat oficial autoritatilor Ucrainei solicitarea de a fi predat pentru cercetari in ancheta deschisa privind implicarea la tentativa de lovitura de stat", a precizat sursa citata.

In ajun, presedintele Vladimir Voronin declarase ca 'datele organelor competente' conduc la idea ca Gabriel Stati, al carui tata este patronul companiei petroliere Ascom, cu afaceri in Kazahstan si o serie de tari africane, a sponsorizat manifestatiile de la Chisinau.

Reporterii Antenei3, intorsi in Romania

Doi reporteri ai postului tv romanesc Antena 3 au fost opriti la aeroportul international Chisinau si intorsi inapoi. De asemenea, fortele de ordine cauta reporterii Antena 3 la Chisinau la hotelul unde sunt cazati, pentru a-i expulza peste hotare, anunta Unimedia.

Intre orele 11:00 - 12:00, la Universitatea Agrara din Chisinau au venit 2 masini BMW. Persoane necunoscute au luat din salile de clasa cativa tineri, care au fost implicati activ la actiunile de protest, si i-au dus intr-o directie necunoscuta.

La redactia UNIMEDIA a parvenit un email cu transcriptul unui dialog in care o persoana care era in Parlament in momentul protestelor afirma ca vandalizarea celor 2 institutii a fost organizata din interior si ca focul a inceput in interiorul insitutiilor si nu in afara.

Provocatorii care arborau drapele straine pe Presedintie si Parlament erau sustinuti de politisti, relateaza Unimedia.md.

Aproximativ 200 de protestatari s-au adunat in fata Presedintiei, in jurul orei 12:00, indreptandu-se spre Piata Marii Adunari Nationale, relateaza Unimedia.md.

Politistii asista calmi la arborarea steagului UE
Foto: Unimedia

11:15 Vladimir Voronin a anuntat ca omul de afaceri Gabriel Stati va fi arestat, deoarece ar fi finantat protestele, informeaza hotnews.md.

La ora 10:30, in Piata Marii Adunari Nationale nu exista niciun protestatar, la acest moment fiind prezente doar cateva echipe de filmare.

Mai multe manifeste care au fost distribuite in Chisinau in noaptea de miercuri spre joi cer demisia lui Voronin si judecarea acestuia, potrivit Constitutiei, dar si interzicerea Partidului Comunist, informeaza Unimedia.

"Nu facem politica nimanui si nu suntem platiti de nimeni!". "Nu vrem in Italia, Portugalia sau Spania. Nu vrem in Canada sau Moscova. Vrem sa muncim si sa fim platiti in tara noastra", scrie in manifest.

Vezi aici manifestul citat.

Comisia Electorala Centrala a anuntat joi ca permite partidelor renumararea buletinelor de vot. Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) si Alianta 'Moldova Noastra' (AMN) au la dispozitie patru zile, incepand cu joi, 9 aprilie, sa verifice listele electorale utilizate la scrutinul parlamentar din 5 aprilie.

Protest anticomunist la Londra

Studentii moldoveni din Marea Britanie vor organiza, in aceasta zi, un protest anticomunist in Trafalgar Square. Protestul va incepe la ora 03:00 pm (ora Londrei) si va dura pina la 08:00 pm, anunta Hotnews.md.

La Bucuresti, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a convocat ambasadorii statelor UE si NATO, tema reuniunii fiind relatiile Romaniei cu Republica Moldova.