Protestele fata de victoria comunistilor in alegerile legislative de duminica au fost reluate la Chisinau, miercuri, dupa ora 10:00. In jurul pranzului, 5.000 de tineri s-au adunat in centrul Capitalei moldovene, insa protestele pana la aceasta ora au fost pasnice. Aceasta este a treia zi consecutiva a revoltei. Fortele de ordine s-au grupat in centrul orasului, iar presedintele Voronin a anuntat ca, in cazul in care tulburarile de strada se vor repeta, autoritatile vor folosi forta pentru a-i imprastia pe manifestanti.

Urmareste desfasurarea evenimentelor pe HotNews.ro:

Ora 22:15: Au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Comunistii au obtinut 49,48% din voturile alegatorilor, care le asigura 60 de mandate in Parlament.

Ora 22:00: Protestatarii au parasit Piata Marii Adunari Nationale si s-au inteles sa revina joi, transmite Hotnews.md.

Ora 21:35: Presedintele Voronin a tinut un discurs de 15 minute la postul public de televiziune. El acuza opozitia de incercarea de a organiza o lovitura de stat, care ar fi sustinuta de Romania. Mai mult, Voronin critica rectorii institutiilor superioare de invatamint ca au permis studentilor sa iasa in strada la protest, noteaza Unimedia.

Ora 21:25: Aproape 2.000 de protestatari au mai ramas in Piata Marii Adunari Nationale. In lipsa unor lideri, manifestatia decurge dezorganizat, scrie Hotnews.md.

Ora 21:05: Parchetul din Chisinau a deschis, miercuri, o ancheta pentru tentativa de lovitura de stat, a anuntat procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea, citat de AFP. Ancheta Parchetului este legata de dupa protestele violente de marti de la Chisinau.

Ora 20:00: Iurie Ciocan, secretar CEC, a confirmat pentru Unimedia ca a primit solicitarile PL, PLDM si AMN, iar CEC va oferi partidelor politice acces la listele electorale ale alegatorilor.

Ora 19:52: Spiritele s-au mai calmat in Piata Marii Adunari Nationale. Circa 4.000 de manifestanti protesteaza pasnic in Piata, transmite HotNews.md. Reprezentantii protestatarilor negociaza cu politia eliberarea tinerilor arestati, potrivit Unimedia.

Ora 19:30: Situatia devine tensionata. Politia a arestat cativa dintre protestatari, i-a batut, apoi i-a urcat intr-o masina, ducandu-i intr-o directie necunoscuta. Multimea a inceput sa inainteze spre cordoanele de politisti din jurul cladirii Guvernului, relateaza Unimedia.md si Honews.md.

Ora 19:15:Biroul vamal al Aeroportului International din Chisinau a interzis unui corespondent Radio Romania Actualitati sa intre Moldovda, relateaza Unimedia.info.

Ora 19:12: Potrivit Unimedia, se pare ca Facebook (una din principalele surse de raspandire a informatiilor despre protest) a fost blocat de catre Moldtelecom, principalul furnizor de internet din Moldova (la care Guvernul basarabean este principalul actionar).

Ora 18:50: Comunitatea basarabenilor din Belgia a organizat miercuri, la Bruxelles, un protest in fata sediului Comisiei Europene, in semn de solidaritate cu protestatarii de la Chisinau. Ei au adresat si o scrisoare sefului diplomatiei europene, Javier Solana, Parlamentului European si Comisiei Europene, in care cer acestor organisme internationale sa adopte o pozitie comuna in favoarea respectarii drepturilor omului si a instaurarii democratiei in Republica Moldova, potrivit Jurnal de Chisinau.

Ora 18:20: In scuarul din spatele Guvernului R.Moldova, patru reporteri ai Ziarului de Garda au fost intimidati de catre reprezentantii fortelor de ordine.

Ora 18:15:Unimedia scrie ca in timpul zilei de miercuri, in spatele cladirii Guvernului de la Chisinau erau masini ale serviciilor secrete, care aveau atat numere de inmatriculare transnistrene, cat si din Moldova. (Vezi VIDEO)

Ora 18:05: Liderii manifestantilor care vorbesc in Piata Marii Uniri sustin ca acolo exista un grup de provocatori. Potrivit Radio Vocea Basarabiei, provocatorii ar fi fost izolati. Un grup de protestatari se afla acum in fata Guvernului.

Ora 17:31: Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, afirma ca opozitia moldoveana va prezenta toate probele necesare pentru ca organismele internationale sa nu recunosca rezultatele scrutinului legislativ de duminica, anunta Unimedia.

Ora 16:52: Demonstrantii din centrul Chisinaului ameninta ca vor lua cu asalt sediul televiziunii, anunta Realitatea Tv.

Ora 16:24: Numarul protestatarilor adunati pe strazile Chisinaului a scazut de la aproximativ 5.000 in jurul pranzului la 3.000, la orele dupa-amiezei.

Ora 16:03: Protestatarii de la Chisinau au arborat o pancarta pe care scrie "Voronin, liderul mortilor", anunta Radio Vocea Basarabiei.

Ora 15:55: Partidul Liberal Democrat din Moldova sustine ca actele de vandalim comise marti la sediul Parlamentului si al presedintiei de la Chisinau ar fi fost posibile cu ajutorul Serviciului de Informatii si Securitate, care, desi ar fi trebuit sa intervina, nu au facut-o, anunta Jurnal de Chisinau.

Ora 15:30: Un elev de la Liceul Mircea Eliade din Chisinau, care a participat la protestele din centrul Capitalei, a fost exmatriculat miercuri. Directoarea liceului sustine ca elevul a fost exmatriculat din cauza numarului mare de absente, anunta Hotnews.md.

Ora 15:16: Doua curse feroviare care leaga Romania de R. Moldova au fost anulate, miercuri, dupa ce autoritatile feroviare moldovene au anuntat ca traficul feroviar intre Ungheni – Cristesti Jijia ramane inchis pana la o data si o ora nestabilite deocamdata, potrivit Infotrafic. Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, circulatia trenurilor de calatori de pe ruta Iasi - Ungheni si retur a fost intrerupta, incepand cu ora 11.30, din cauza defectarii unui macaz in statia Ungheni (de pe teritoriul Republicii Moldova), iar situatia va persista pana la remedierea defectiunii.

Ora 14:42: Ambasadorii la Chisinau ai statelor membre UE se intalnesc miercuri pentru consultari, anunta AFP.

Ora 13:55: In jur de 5.000 de persoane protesteaza pasnic, la aceasta ora, la Chisinau, insa manifestantii continua sa vina in Piata Marii Adunari din centrul orasului. Oamenii spun ca vor ramane in strada si ii asteapta pe liderii partidelor democratice, potrivit Radio Vocea Basarabiei.

Ora 13:47: Procuratura Republicii Moldova anunta ca incepe urmarirea penala impotriva protestatarilor arestati noaptea trecuta. Numarul celor retinuti este de aproape 200.

Ora 13:45: Un reprezentant al unei organizatii civice, care le-a vorbit protestatarilor din centrul Chisinaului in ruseste, a fost fluierat de multime, cu toate ca este de partea manifestantilor anti-comunisti, anunta Radio Vocea Basarabiei.

Ora 13:41: Liderii protestatarilor au anuntat ca ii vor inainta un ultimatum presedintelui Voronin. Ei ii cer sefului statului sa elibereze cele in jur de 200 de persoane arestate noaptea trecuta, sa renunte la putere si sa dea unda verde organizarii de noi alegeri. Oamenii din centrul Chisinaului au scandat :"Ultimatum, ultimatum!"

Ora 13:32: Nicolae Dabija, presedintele Frontului Salvarii Nationale din Republica Moldova, le-a vorbit protestatarilor din centrul Chisinaului. El le-a spus manifestantilor ca 125 de studenti au fost luati noaptea trecuta din camine, dusi la Politie si arestati, potrivit Radio Vocea Basarabiei. Protestatarii au citit si o poezie a lui Grigore Vieru.

Ora 13:24: Unul dintre liderii opozitiei moldovene, Sergiu Mocanu, si presedintele unei asociatii civice de la Chisinau, Gheorghe Brega, au fost arestati miercuri, anunta blogul lui Artur Gurau. Sergiu Mocanu este liderul Miscarii Actiunea Populara si fost consilier prezidential al lui Vladimir Voronin, iar Gheorghe Brega, cetatean roman, este presedintele Asociatiei civice Hyde Park din Republica Moldova.

Ora 13:10: In jur de 50 de persoane protesteaza in fata Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti, in semn de solidaritate cu manifestantii de la Chisinau, anunta Realitatea Tv.

Ora 13:01: Comunistii moldoveni condamna actiunile de la Chisinau. La Scoala profesionala din localitatea Nisporeni, comunistii au organizat miercuri un protest pentru a condamna manifestatiile de la Chisinau, anunta corespondentii Radio Vocea Basarabiei.

Ora 12:32: 4.000 de tineri s-au adunat, pana la aceasta ora, in centrul Chisinaului, potrivit estimarilor Unimedia.

Ora 12:24: Tinerii adunati in Piata Marii Adunari Nationale protesteaza pasnic, anunta Unimedia.

Ora 12:14: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara ca solicitarea privind repetarea alegerilor legislative din Moldova este "lipsita de temei", potrivit Ria Novosti.

Ora 12:07: Republica Moldova anunta ca reintroduce vizele pentru cetatenii romani, anunta Mediafax.

Ora 12:01: Presedintele moldovean Vladimir Voronin anunta ca autoritatile de la Chisinau vor folosi forta in cazul in care tulburarile de strada de marti se vor repeta, potrivit Ria Novosti.

Ora 11:50: Ambasadorul Romaniei la Chisinau a fost declarat de autoritatile moldovene persona non-grata.

Ora 11:20: In jur de 1.000 de protestatari s-au adunat pana acum in Piata Marii Adunari Nationale, potrivit Unimedia.md.

Ora 11:14: Elevii mai multor licee din Chisinau sunt blocati in institutiile de invatamant si nu li se permite sa iasa din scoli fara sa fie prezent un parinte al lor, anunta Unimedia.md.

Ora 11:06: Guvernul moldovean se reuneste miercuri de urgenta, sedinta urmand sa fie prezidata de seful statului, Vladimir Voronin, anunta Interfax.

Ora 10:55: Un lider al opozitiei de la Chisinau anunta ca autoritatile comuniste au refuzat renumararea voturilor.

Ora 10:38: Protestatarii incep sa se adune in fata Guvernului.

Ora 10:20: Politistii moldoveni se regrupeaza in spatele cladirii Guvernului, protestatarii nu si-au facut inca aparitia.

Ministerul moldovean de Interne a anuntat, miercuri, ca au fost arestati 193 de manifestanti intre care opt minori. 100 de politisti au fost raniti in timpul protestelor de marti, mai scrie agentia RIA Novosti, in pagina electronica.

Unimedia: Politia a tras cu gloante oarbe marti seara

Tudor Darie, directorul New Media Group, ce editeaza Unimedia.md, a declarat pentru HotNews.ro: "Mi se pare foarte foarte straniu ca aseara (n.red. marti seara), dupa ce manifestantii au plecat din fata Presedintiei si Parlamentului, cele doua cladiri au fost lasate vraiste, nu a intervenit mult timp nimeni. In scurt timp, unele persoane, provocatori probabil, au incendiat mai multe birouri in cladirea Parlamentului. Foarte foarte straniu - pompierii au intervenit dupa o ora de la izbucnirea incendiului, iar politia abia dupa doua ore. Noaptea tarziu, sute de politisti au intervenit in forta, au utilizat gloante oarbe, au dispersat multimea."

In jur de 200 de persoane au fost ranite in confruntarile de strada de marti de la Chisinau, iar o femeie a murit asfixiata in urma incendiului declansat in cladirea Parlamentului.

193 de protestatari au fost arestati dupa manifestatiile de marti, printre acestia numarandu-se si 8 minori.

Aproximativ 30.000 de oameni, in marea lor majoritate tineri, au protestat marti in zona Presedintiei si a Parlamentului din Chisinau, acuzand guvernarea comunista de fraudarea votului din 5 aprilie si solicitand repetarea alegerilor parlamentare.

Luni seara, intre 15 si 20 de mii de tineri au iesit in strada, insa protestele au fost pasnice.