Punctul Vamal de la Stinca – Costesti din judetul Botosani a fost inchis de partea moldoveneasca in aceasta dimineata. Vamesii de dincolo de Prut nu au oferit deocamdata nici o informatie oficiala privind motivele care au stat la baza luarii acestei hotariri. Ei au anuntat insa, neoficial, ca mai permit intrarea in tara a cetatenilor moldoveni si iesirea din tara a celor romani.

“Din punctul nostru de vedere, al vamii noastre, nu exista nicio problema. Ce se intimpla acolo, de partea cealalta, nu este treaba noastra”, a afirmat Cristian Roman, prefectului judetului Botosani. El a subliniat faptul ca nu a primit de la autoritatile basarabene nicio explicatie oficiala pe aceasta tema.

Toate acestea se intimpla dupa ce ieri, 7 aprilie, un autocar cu studenti de la Facultatea de Geografie din Timisoara a fost intors de la Vama Stinca – Costesti fara ca membrilor delegatiei sa li se ofere vreo explicatie oficiala.

“Au pus tot felul de intrebari ironice … ca ce aveti de vazut in Republica Moldova, ca nu aveti nimic de vazut, ca veniti la vara, ca e mai cald, ca nu stiu ce. Au provocat niste discutii fara sens”, a declarat Lucian Brujan, coordonatorul grupului.

Acesta a mai spus ca va inainta un protest oficial Ambasadei Moldovei de la Bucuresti.

Interzis romanilor

Situatia la Vama Stinca – Costesti se schimba de la o ora la alta, fara ca autoritatile botosanene sa primeasca vreo informare oficiala in aceasta privinta. Dupa ce dimineata punctul de trecere a fost inchis, ulterior moldovenii au revenit asupra deciziei, insa permit doar traficul cetatenilor din propria tara.

Practic, romanii nu mai au voie sa intre in Basarabia. Mai mult, pe podul care face legatura intre cele doua tari s-a creat o coloana serioasa de masini ale cetatenilor carora partea romana le-a permis sa iasa din tara, dar care sint tinuti in loc de autoritatile moldovenesti. Si asta pentru ca, potrivit vamesilor, granicenii moldoveni pur si simplu au pus o masina de-a curmezisul drumului.

De altfel, nu orice moldovean poate reintra in propria-i tara. Partii romane i s-a comunicat, tot neoficial, ca mai au acces in Moldova, pe la Stinca – Costesti, doar cetatenii care au iesit ieri seara si astazi dimineata prin acest loc.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera evita sa mai dea declaratii pe aceasta tema. S-ar parea ca s-au primit directive de la Ministerul Afacerilor Externe din Romania potrivit carora pozitiile oficiale in aceasta privinta sint date doar de MAE.