Marti, la Chisinau, a inceput o noua „revolutie colorata” in spatiul post sovietic. Nu i-au inventat inca o culoare. In schimb, toate celelalte atribute sunt evidente.

Mai intai au fost alegerile. Apoi – multimea furioasa, care cere demisia presedintelui Vladimir Voronin, care ar fi falsificat rezultatul acestui scrutin. Opozitia, aflata in spatele „revolutionarilor” si care vrea sa foloseasca revolta haotica si nemiloasa in favoarea sa. Si, in sfarsit, nemultumirea cronica a locuitorilor uneia din cele mai sarace tari din Europa. Iar acest amestec incendiar a rabufnit.

Rezultatul a putut fi vazut pe micile ecrane – cladirea parlamentului vandalizata, palatul prezidential in flacari, o multime de "studenti" iesita din minti. Poate printre ei sunt si studenti adevarati, fara ghilimele. Dar in fata camerelor de luat vederi nimeresc cu totul alte chipuri. E imposibil ca studentii moldoveni sa fie intr-atat de porniti, scrie, intr-un reportaj, cotidianul Izvestia.

Deasupra resedintei lui Voronin, pentru un timp a fluturat drapelul romanesc. Ceea ce a devenit simbolul confruntarii actuale. Infranta in alegeri, opozitia este in mare parte orientata spre Romania. Lozincile despre unirea cu „tara sora” au fost eliminate temporar de pe ordinea de zi, dar nu au fost uitate. Ideologia lui Voronin – nu este comunism, ci o oscilare intre Rusia si Occident.

Pe de alta parte, liderii Moldovei inteleg foarte bine: cursul spre unirea cu Bucuresti va conduce la pierderea definitiva a Transnistriei... Daca aceasta revolutie inca fara nume va invinge, daca Voronin va fi inlaturat prin forta, va fi cea mai adevarata lovitura de stat, uzurparea puterii de catre nationalisti. Si, in acest caz, nu exista nici siguranta ca Moldova isi va putea pastra actualele ei granite oficiale, scrie Izvestia.